Andreas Viestad
© Foto: Åsmund Holien Mo

Andreas Viestad

Andreas Viestad (1973) er en internasjonalt kjent matformidler, kokebokforfatter, skribent og programleder.

Andreas er kjent for sin gode penn og evne til å engasjere og forklare, enten det er dyrking, eksotiske mattradisjoner eller vitenskap. Som suksessrik kokebokforfatter står han bak utgivelser som Bordet fanger (1999), Hvordan koke vann (2005), Smak av krydder (2007), Ekte mat (2011), På grillen (2012), Noe godt hver dag (2013), Julemat (2014), Den store kjøttkokeboka (2015), 90 retter du må kunne (2019) og Gårdsmat fra hjertet av Norge (2020).

Han har gitt ut flere bøker i USA, vært spaltist i Washington Post og programleder for TV-serien New Scandinavian Cooking, som vises i over 50 land. Han er initiativtaker til og faglig leder ved Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo, og etablerer liknende matkultursentre flere steder i landet. Han er medeier i restauranten St. Lars og Salome i Oslo. Andreas deler sin tid mellom Geitmyra gård, familiegården i Farsund og en frukt- og vingård utenfor Cape Town.

I 2015 ble Andreas Viestad kåret til årets inspirator av Matprisen. I 2014 mottok han den gjeve Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Allerede i 2002 mottok han Gullpennen, Riksmålsforbundets pressepris.

CV:
Morgenbladet fra 1995-1997
Matskribent i Dagsavisen 1997
Utelivsredaktør i Natt&Dag 1997-1998
Matskribent i Dagbladet Magasinet fra 1999-2019
Skribent i Morgenbladet og DN 2019-
Sommeråpent 2001 og 2003
TV-serien New Scandinavian Cooking, 3 sesonger. Vises på fjernsyn i USA og i mer enn 50 andre land, blant annet Kina, Tyskland og Italia. 30 programmer av den norske versjonen, En bit av Norge, er sendt på TV2.

Anmeldelser

«... en omfattende presentasjon av lokale mattradisjoner.»

«... en bok for dem som ønsker å bli bedre kjent med de nesten glemte matskattene.»

«... en bok for både tradisjon og nyskaping (...) det er først og fremst denne dobbeltheten som preger innlandsmaten.»

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladGårdsmat fra hjertet av Norge

«Gi «Gårdsmat» til enhver som hevder at norsk mat er kjedelig.»

«Kokeboka er fylt til randen med kunnskap og tradisjon, og er skrevet på en lettfattelig måte som oppleves som overraskende moderne og spenstig. Her har du en skikkelig genuin og frisk kokebok, sprekkfull av smak, kjærlighet og nærhet til norsk natur og matkultur.»

Miriam Folland, nrk.noGårdsmat fra hjertet av Norge

«Sterk bok om landene der pepper'n gror. ... Originalt tenkt, godt gjennomført og med fin bruksverdi for de litt viderekomne, og da særlig for hobbykokker ... Oppskriftene spenner vidt, og her er nok av overraskelser og opplysende ting underveis i lesningen, som når du uforvarende knuser et helt pepperkorn mellom tennene fra en gryte. Du får lesestoff til mange glass rødvin ved kjøkkenbenken.»

Yngve Ekern, AftenpostenSmak av krydder

«Andreas Viestad har smakt seg vei langs det indiske hav. Han er heldig, han har vært der, opplevd det autentiske og han har forsynt seg godt fra matfatet ... Han blander og krydrer med gode historier, som ved hjelp av fine bilder gjør flybilletten overflødig, eller kanskje gjør den til et sterkt ønske.»

Hanne Buxrud, VG på søndagSmak av krydder

«En vidunderlig kokebok»

Martha Stewart, .Smak av krydder

«Når vi åpner denne boken strømmer det ut dufter, farger, beskrivelser, opplevelser og en ekte vilje til å lage det som er blitt høstens beste matreise så langt mellom to permer.
Andreas Viestad la ut på en reise til 11 land rundt Det indiske hav i løpet av tre år og makter å gi oss mye lærdom både om mat og kulturer. Mette Randems deilige bilder fyller ut inntrykket av en komplett inspirerende kokebok.»

Karin Muri, VGSmak av krydder