Gårdsmat fra hjertet av Norge (Innbundet)

Forfatter:

og

Dette er en bok som varmer og inspirerer. Herlige oppskrifter og utrolig vakre bilder fra et svært folkekjært landskap.

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 280
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202640699
Kategori: Kokebøker
Omtale Gårdsmat fra hjertet av Norge

I Gårdsmat fra hjertet av Norge ønsker Charlotte Holberg Sveinsen og Andreas Viestad å slå et slag for de gode, norske mattradisjonene, synliggjøre tapte matskatter, men også lage nye retter med ingredienser som har kort vei fra jord til bord. Liker du norsk, kortreist mat og ujålete oppskrifter, da vil du like denne boka.

Boka er delt inn i tradisjonelle kapitler som forretter, kjøtt, fisk, dessert osv., men har noen originale grep som at for eksempel et helt kapittel inneholder retter som tar utgangspunkt i korn. I kjøttkapitlet ønsker forfatterne å vise spennet mellom husmannskost og mat fra storgårdene og betydningen av å bruke alle deler av dyret når du skal lage bærekraftig og kortreist mat. De fremhever at innlandsfisken er en glemt skatt, og at de beste helgemiddagene blant annet kan lages av vilt.

Charlotte H. Sveinsen og Andreas Viestad er inspirert av Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken. De to matpionerene var i sin tid opptatt av å introdusere nye råvarer og retter og presenterte noe tradisjonelt, noe nytt og noe verdt å kjempe for i sine kokebøker. Det er det samme Charlotte og Andreas gjør her. Det blir moderne tradisjonsmat. Og den kommer fra Ringsaker-området, hjertet av Norge.

Dette er en bok som varmer og inspirerer. Herlige oppskrifter og utrolig vakre bilder fra et svært folkekjært landskap.

Til toppen

... en bok for både tradisjon og nyskaping
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
Anmeldelser Gårdsmat fra hjertet av Norge

Finner matskattene 08.09.2020

«... en omfattende presentasjon av lokale mattradisjoner.»

«... en bok for dem som ønsker å bli bedre kjent med de nesten glemte matskattene.»

«... en bok for både tradisjon og nyskaping (...) det er først og fremst denne dobbeltheten som preger innlandsmaten.»

 
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Til toppen

Om forfatter

Charlotte Holberg Sveinsen er eier og gründer av den populære hagekafeen Skafferiet på Hovinsholm gård på Helgøya. Hun har gitt ut tre kokebøker, vært fast matskribent for magasinet Lev Landlig i flere år. Charlotte H. Sveinsen holder matkurs både online og på Hovinsholm og er lidenskapelig opptatt av god ujålete mat og av å gi andre gode opplevelser. Hovinsholm gård er en av landets største og eldste gårder med lange tradisjoner for matproduksjon, og livet her har helt klart satt preg på Charlotte og hennes største fokus: råvaren. Hvor kommer den fra, hva kan lages av den og hvordan kan den tilberedes så godt og enkelt som mulig?

Charlotte H. Sveinsen står bak bloggene skafferiet.no og charlottesveinsen.no. På instagram finner man henne på @skafferietcharlotte og @skafferiet.

Andreas Viestad (1973) er en internasjonalt kjent matformidler, kokebokforfatter, skribent og programleder.

Andreas er kjent for sin gode penn og evne til å engasjere og forklare, enten det er dyrking, eksotiske mattradisjoner eller vitenskap. Som suksessrik kokebokforfatter står han bak utgivelser som Bordet fanger (1999), Hvordan koke vann (2005), Smak av krydder (2007), Ekte mat (2011), På grillen (2012), Noe godt hver dag (2013), Julemat (2014), Den store kjøttkokeboka (2015) og 90 retter du må kunne (2019).

Han har gitt ut flere bøker i USA, vært spaltist i Washington Post og programleder for TV-serien New Scandinavian Cooking, som vises i over 50 land. Han er initiativtaker til og faglig leder ved Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo, og etablerer liknende matkultursentre flere steder i landet. Han er medeier i restauranten St. Lars på Bislett i Oslo. Andreas deler sin tid mellom Geitmyra gård, familiegården i Farsund og en frukt- og vingård utenfor Cape Town.

I 2015 ble Andreas Viestad kåret til årets inspirator av Matprisen. I 2014 mottok han den gjeve Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Allerede i 2002 mottok han Gullpennen, Riksmålsforbundets pressepris.


CV:
Morgenbladet fra 1995-1997
Matskribent i Dagsavisen 1997
Utelivsredaktør i Natt&Dag 1997-1998
Matskribent i Dagbladet Magasinet fra 1999-2019
Skribent i Morgenbladet og DN 2019-
Sommeråpent 2001 og 2003
TV-serien New Scandinavian Cooking, 3 sesonger. Vises på fjernsyn i USA og i mer enn 50 andre land, blant annet Kina, Tyskland og Italia. 30 programmer av den norske versjonen, En bit av Norge, er sendt på TV2.