Omtale

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. Han er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Lahlum debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene (2008) og Slik jeg ser det nå (2008). Sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo har han skrevet Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket (2009), og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011.

I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble raskt fulgt opp med flere bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene er solgt til flere land. I løpet av kort tid har Lahlum blitt en ettertraktet medie- og publikumsyndling. Han har blant annet vært en sentral aktør under Krimfestivalen, som de siste årene har blitt arrangert av Cappelen Damm i samarbeid med flere andre forlag.

Anmeldelser
"Karakterene er robuste og ekte. Handlingen er stort sett kronologisk og enkel å følge. Vekslingen mellom fortellerstemmene er klar og oversiktlig. Og spenningen øker stadig underveis, aldri til de sitrende, uutholdelige høyder, men likevel til et nivå som får meg til å stadig bla videre. Jeg liker oppbyggingen av historien. Jeg liker denne gamle hevneren. Og jeg liker den danske politietterforskeren."
 
Bjørn Bakken, Bjørnebok bloggDe fems tegn
"De fems tegn» er en vellykket og drivende spennende thriller. Dristig, men forfatteren har lykkes nok engang "
 
Sven Gjeruldsen, TvedestrandspostenDe fems tegn
"Denne originale thrilleren er en forfriskende god utforskning av skyldfølelse og tap, hevn og forsoning."
 
Ole Jacob Hoel, AdresseavisenDe fems tegn
"De fems tegn" er annerledes, spennende og drivende godt skrevet. Jeg tror på Lahlum hele veien, plottet er realistisk og persongalleriet er troverdig. Det skulle altså ta sin tid før jeg fikk lest min første Lahlum - det blir garantert ikke den siste. Dette er nemlig krimlitteratur på aller øverste internasjonale nivå."
Tor Hammerø, Tor de Jazz. BloggDe fems tegn
"Til tross for sine mange kriminalromaner, har han så langt ikke mottatt den prestisjetunge Riverton-prisen for årets beste kriminalroman. Maurtuemordene bør være en av kandidatene for prisen i 2014."
 
Sven Gjeruldsen, TvedestrandspostenMaurtuemordene
"Maurtuemordene er en gjennomført reflektert og gripende story hvor brutaliteten viser vei inn i et kaldt samfunn hvor enkeltmennesker ofte ikke finner fotfeste."
Jon Terje Grønli, GjengangerenMaurtuemordene
"Hva angår forfatterens stilsikre miljøskildring og stiltone, er nettopp dette de litterære ingrediensene som gjør disse bøkene befriende annerledes enn det aller meste i norsk og nordisk samtidskrim."
 
Finn Stenstad, Tønsbergs BladKameleonmenneskene
"Hans Olav Lahlum har mange talenter, og i «Kameleonmenneskene» spiller han dem ut, raffinert og effektivt."
 
Guri Hjeltnes, VGKameleonmenneskene
"Den femte boka på tre år om Kolbjørn «K2» Kristiansen og Patricia Borchman, og Hans Olav Lahlum får oss igjen til å tro at det er krimforfatter han egentlig er. Fortsatt i en egen, betryggende gammeldags verden, denne gangen i 1972, med befriende avstand til sjangerens trender."
Geir Rakvaag, DagsavisenKameleonmenneskene
"Huset ved havet blir stadig mer uhyggelig, hemmelighetene det rommer knuger. Lahlum forhaster seg ikke, her er det fritt for action-scener, og full tyngde på det unge parets ikke ubetydelige brain power. Dette er rett og slett godt håndverk, en sømløs gåte som langsomt hugger tak i oss som en jernklo."
Liv Mossige, DagsavisenHuset ved havet
"Nok engang har Lahlum levert som forventet – både når det gjelder intriger og handling. Boken er drivende god om vår nære historie, med EEC-kampen og spionasje for Sovjetunionen ispedd personlig lidenskap og ikke minst intriger."
Sven Gjeruldsen, TvedestrandspostenKameleonmenneskene
"Hans Olav Lahlum leverer igjen kvalitetskrim av første klasse.(...)Lahlum er en strålende historieforteller og en mester i å sette leserens fantasi i sving. Undertegnede har ingen betenkeligheter ved å anbefale denne boken."
Jørn-Inge Andreassen Frøshaug, Ringerikes BladKameleonmenneskene
"Lahlum skriver kunnskapsrikt om tiden han skildrer. Veldig artige er hans oppdiktede navn på kjente personer i datiden. Forfatteren fører en prosa som kler tiden fortellingen er laget til. Han er stilsikker og morsom."
Per Ivar Henriksbø , Gudbrandsdølen DagningenKameleonmenneskene
"I Kameleonmenneskene tar Lahlum i disse øyne et bedre grep om den ytre dramatikken enn tidligere og prøver ut litt nytt, mens han holder godt på suksessformelen."
Stina Håkensbakken Roland , Oppland ArbeiderbladKameleonmenneskene
"Men K2 er ikke blitt en berømt etterforsker for ingenting. Til tross for sin generelle forvirring på kjærlighetsområdet holder han fokus på etterforskningen og med god hjelp fra geniet Borchmann geleider han leseren effektivt gjennom denne godt uttenkte mordgåten.(...)Ny underholdende retrokrim fra den hardtarbeidende historikeren Hans Olav Lahlum."
Torbjørn Ekelund, DagbladetKameleonmenneskene
"Lahlum i storform."
 
Ingvar Ambjørnsen, VGKatalysatormordet
Den tredje kriminalboka til historiker Hans Olav Lahlum er så spennende at det ikke går an å legge den fra seg.
 
Valerie Kubens, FædrelandsvennenKatalysatormordet
"De fem fyrstikkene er et mesterstykke og er så langt Lahlums beste."
 
Sven Gjeruldsen, TvedestrandspostenDe fem fyrstikkene
"Lahlums fjerde krim holder gjennomgående høy kvalitet, akkurat som de tre foregående.(...) Han skriver godt, han interesserer seg for mordmysterier og han har et åpenbart talent for å pønske ut gode plott."
Torbjørn Ekelund, DagbladetDe fem fyrstikkene
«(…) en av landets mest underholdende krimforfattere.»
Geir Rakvaag, DagsavisenDe fem fyrstikkene
"Menneskefluene er en særdeles leseverdig og spennende kriminalroman uten fiksfakseri, og som bør leses med innlagte refleksjonspauser."
 
Eva Kristenstuen, Oppland ArbeiderbladMenneskefluene
"Medrivende intellektuell krimroman"
 
Valerie Kubens, FædrelandsvennenMenneskefluene
"Man formelig koser seg med opprullingen av historien, og frydes over finurlig utlagte blindspor. I etterordet antyder han en mulig serie, hvis denne slår an. Min oppfordring er: Skriv mer! Menneskefluene beriker dagens norske krim."
Terje Stemland, AftenpostenMenneskefluene
"Menneskefluene er altså en utmerket stiløvelse i den klassiske detektivromanens form, der leseren blir fôret med spor og villedninger og hele tiden må bryne intellektet mot detektivens og, ikke minst, forfatterens. Dette er en uhyre krevende form, og det at Lahlum har maktet å turnere dette så overbevisende, sier sitt, både om talentet og om arbeidet som er lagt ned.(...)Forfatteren åpner for muligheten av å skrive ytterligere to bøker i denne serien, noe som umiddelbart bør bli et folkekrav. Er det noe vi ikke kan få for mye av her til lands, er det intelligente, historiske krimromaner."
Ola A. Hegdal, Dagens NæringslivMenneskefluene
"Lahlum har vist med sine politikerbiografier at han skriver godt, men han er også en dyktig krimforfatter — boka har en utmerket oppbygging og en stigende spenningskurve. Dette var virkelig morsomt å lese."
Kurt Hanssen, DagbladetMenneskefluene
"Hans Olav Lahlum, har i sin krimdebut skrevet en av de morsomste og sjarmerende norske kriminalromanene jeg har lest på veldig mange år."
Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen DagningenMenneskefluene
"Lahlum har skrudd sammen en klassisk krimgåte og klarer å holde spenningen oppe."
Arne Guttormsen, Vårt LandMenneskefluene
"At historikeren Hans Olav Lahlum skriver godt, kommer ikke som noen bombe. Men at han skulle levere en så helstøpt kriminalroman ved første forsøk, er kanskje litt mer overraskende. "
Pål Andreassen, Moss AvisMenneskefluene