Reiulf Steen (Innbundet)

Historien, triumfene og tragediene

Forfatter:

De aller fleste tidligere ubesvarte spørsmålene om Reiulf Steen, og mange av de ubesvarte spørsmålene om Arbeiderpartiet i hans tid, får sitt svar i denne lenge etterlengtede politiske biografien.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 672
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202303686
Kategori: Biografier
Omtale Reiulf Steen

Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene er spennende og lærerik norgeshistorie, men mest av alt et gripende portrett av et sterkt sammensatt menneske.

Knapt noen politiker fra norsk etterkrigstid har engasjert folk like sterkt som karismatikeren og idépolitikeren Reiulf Steen (1933–2014). Få kunne begeistre tilhørere og lesere som ham – og få har klart å bli så omstridt, både i og utenfor eget parti.

Reiulf Steen kom fra svært enkle kår, som farløs arbeidersønn i et sterk klassedelt samfunn på Sætre i Hurum. Tross flere tragiske opplevelser i barneårene tok han alt som ungdom spranget inn i rikspolitikken som sekretær og senere formann for AUF.

Steen var bare 31 år gammel da han i 1965 ble nestformann i Arbeiderpartiet. Han rykket opp til partiformann som del av det dramatiske landsmøtekompromisset i 1975 – hvor det samtidig ble fastslått at han ikke skulle bli statsminister. Steen ble en for Arbeiderpartiet svært viktig brobygger og reformator, men store personlige problemer og et stadig skarpere motsetningsforhold til Gro Harlem Brundtland utløste hans avgang som partiformann alt i 1981. Internasjonalisten Reiulf Steen forlot Stortinget i 1992 for å bli ambassadør i Chile, men forble en engasjert deltaker i norsk samfunnsdebatt helt frem til 2010-tallet.

Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene er en storslått historisk biografi som mange har gledet seg til – og som noen har gruet seg til. Den gir svar på tidligere ubesvarte spørsmål om Reiulf Steen og andre sentrale aktører fra hans periode som partiformann, og gir ny innsikt om Arbeiderpartiets moderne historie.

Til toppen

Men bevares for en bok!
Dagbladet

Andre utgaver

Reiulf Steen
Bokmål Ebok 2019
Reiulf Steen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Reiulf Steen
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Anmeldelser Reiulf Steen

Folketaleren som falt

«Det er ikke mange som skriver politiske biografier som Lahlum. [...]

Boka kan gi utbytte om du husker Reiulf Steen eller ikke. Den kan leses som et vesentlig bidrag til norsk politisk etterkrigshistorie. For alle som nerder om den sosialdemokratiske storhetstida i Norge er boka en juvel.»

 
Kjell Solem, Bok365.no

«Hans Olav Lahlums biografi over Reiulf Steen er en imponerende beretning om en av etterkrigstidens mest interessante norske politikere. [...] Lahlum befester med Steen-biografien sin posisjon som en fremragende Ap-historiker»

 
Siri Wahl-Olsen, Adresseavisen

en sann svir å lese 22.10.2019

«[...] Gang på gang må man legge Lahlums biografi til side og tenke: wow! Det er jo en tragedie av shakespearsk dybde som her utspilles. Det som foregår oppe i Arbeiderpartiets ledelse er jo intet mindre enn King Lear, prins Hamlet og Coriolanus i skjønn forening! Med jomfru Ofelia og Lady Macbeth rundt omkring. En historie om svimlende triumfer avbrutt av de mest fatale fall, etter hvert som vår helt, fattiggutten fra Hurum, stiger opp mot stjernene for å nå nesten høyden av kongeriket – men som ustanselig avbrytes av dype tragedier, selvforskyldt de fleste.
[...]
Men bevares for en bok! Arbeiderbevegelsens lederskap i full utfoldelse med Gerhardsen, Bratteli, Torp, Nordahl, Lie, Aspengren, Gro, Hirsti, Gjerde ... det er ingen søndagsskole, nei, men en maktkamp i gråt og utbrudd. Hvordan den unge Reiulf kommer inn i dette, og hva hans skjebne ble i denne kokende pøl av maktlyst og styrke, av fortielse og sladder, det er en sann svir å lese. Om igjen! For det er gjort før, også av Lahlum selv. Men du verden, det er en historie så god at den gjerne kan fortelles for annen gang.»

 
Hans Fredrik Dahl, Dagbladet

Gull av Steen 21.10.2019

«Hans Olav Lahlum har skrive eit storverk om ein av dei mest fargerike, omstridde og rykteomspunne personane i norsk politikk.
[...] denne boka har fengsla meg som knapt nokon biografi tidlegare.»

 
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

Hudløs ærlig 21.10.2019

«Biografien om Reiulf Steen er forbilledlig og uten sidestykke på den måte at leseren kommer svært tett på vår nære politiske historie. [...]
Når Hans Olav Lahlum åpner dørene og viser oss vei inn til makt og intrigespillet på Youngstorget i etterkrigstiden, vil du snart prise deg lykkelig for at du er tilskuer. Lahlums biografi om Reiulf Steen er i sannhet en hudløs og ærlig fortelling om hvilken pris mennesket, familiefaren og politikeren måtte betale for sine triumfer. Og hvilken gjeld han måtte stå til rette for og betale for sine nederlag og personlige tragedier.»

 
Terje Næss, Fædrelandsvennen

Politikk, skittent spill, depresjoner, alkohol og utroskap 21.10.2019

Det er bare å slå fast at forfatteren nok en gang har levert en biografi det står respekt av. [...] Enhver med interesse for norsk politikk må lese biografien «Reiulf Steen».

 
Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

forteller historien om en stor politisk karismatiker med et høydramatisk liv. 20.10.2019

«Lahlum skriver ryddig og redelig enten det er om politikk og maktkamper eller alkoholmisbruk og damehistorier, og fremstår som en grunnleggende lojal og forståelsesfull biograf.

Boken om Reiulf Steen er tradisjonelt og kronologisk bygget opp, og inneholder så mye interessant stoff at den ganske sikkert vil finne lesere over et bredt politisk spekter. Et spennende og tidvis trist portrett av en politisk skjebne uten sidestykke i norsk etterkrigshistorie.»

 
Sindre Hovdenakk, VG

«Sterk lesning»

Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse.no

«Hans Olav Lahlums biografi om Reiulf Steen er en halsbrekkende historie, som heldigvis fremstår som svært veldokumentert.»

Knut Hoem, NRK

«Stort sett en fest å lese. [...] Lahlum tegner et sterkt bilde av hvor mye alkoholen ødela for Steen.»

Erling Rimehaug, Vårt Land

«Kort sagt er det både en fantastisk og tragisk historie Hans Olav Lahlum forteller i sin nye biografi om Reiulf Steen. Tidligere har Lahlum skrevet glimrende biografier om både Oscar Torp og Haakon Lie, men aldri har han hatt en så politisk og menneskelig kompleks historie for hånden. Lahlum turnerer sitt vanskelige stoff godt. I prosa minner han om Einar Gerhardsen. Her er ingen oppkonstruerte scener eller andre litterære dikkedarer, Lahlum lar stoffet tale for seg, og slik stiger en moderne politisk saga fram fra sidene.»

Mímir Kristjánsson, Klassekampen

Nådeløst om en tragisk storhet 21.10.2019

Det er et biografisk storverk Hans Olav Lahlum har signert. Boken har en intensitet og nerve som speiler Reiulf Steens liv. Grundigheten og dokumentasjonen er forbilledlig. [...] Hans Olav Lahlums biografi over ham er en bragd.

Harald Stanghelle, Aftenposten

Visjonær og omdiskutert 21.10.2019

Historikeren og forfatteren Hans Olav Lahlum har skrevet en imponerende biografi om Reiulf Steen (1933–2014). Det er samtidig en bred gjennomgang og kritisk analyse av Aps etterkrigshistorie. Boka vil bli et viktig oppslagsverk for alle som vil vite mer om Reiulf Steen, Trygve Bratteli, Odvar Nordli, Gro Harlem Brundtland og andre sentrale personer i Ap på Reiulf Steens tid.

Arne Strand, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.