Noen av oss har snakket sammen (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202337711
Omtale Noen av oss har snakket sammen

Etter annen verdenskrig styrte Arbeiderpartiet landet nesten uten avbrudd i 30 år. Utad sto ledelsen alltid samlet, innad var det maktkamp, uenighet og konfrontasjoner.

I Noen av oss har snakket sammen... tar forfatter og historiker Hans Olav Lahlum oss bak fasaden til Norges største parti, og forteller historien om alle personskiftene i dets storhetstid.

Boken behandler samtlige skifter av statsminister, statsråder og medlemmer av ledelsen i perioden 1945-1975. Hovedfokus settes på to av de aller største fra arbeiderbevegelsens så vel som fra norsk politisk historie: De mangeårige statsministrene og formennene Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli. Forfatteren tegner et sammensatt og fascinerende bilde av de to både som politikere og mennesker, og kaster også nytt lys over det kompliserte forholdet mellom dem. Boken begynner med Johan Nygaardsvolds avgang som statsminister sommeren 1945, og avsluttes med at en ung Gro Harlem Brundtland kom inn som statsråd og nestformann i Arbeiderpartiet på 1970-tallet.

I Noen av oss har snakket sammen... er en veldokumentert bok om en viktig periode i norsk politikk og historie.

Til toppen

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Anmeldelser Noen av oss har snakket sammen

Lahlum drøfter de viktigste personskiftene i perioden 1945-75 med et så stort tilfang av kilder og fruktbare hypoteser at resultatet er av interesse for alle som interesserer seg for politiske beslutningsprosesser. [...] Den intellektuelle tilnærmingen til historiens personlige element, balanseres av en tørr, nesten underkommunisert, humor når Lahlum også erkjenner begrensningene for hva vi kan forstå og forklare rasjonelt: «Når det gjelder menneskelige handlinger, er imidlertid logisk sammenheng bare et svakt indisium på sannhet».

Ane Farsethås, Dagens Næringsliv 06.10.2010

Høstens beste debattbok om norsk politikk.

Jens Vetland , Fædrelandsvenne 28.10.2010

Noen av oss har snakket sammen... er et nytt og viktig bidrag til historien om Arbeiderpartiets gullalder. Utgivelsen blir dessuten bokhøstens viktigste markering av 100-årsjubileumet for Brattelis fødsel.

Bokstaver.no (Ansvarlig redaktør: Atle Stava.), Bokstaver.no

"I likhet med de tidligere kritikerroste biografiene over Oscar Torp og Haakon Lie, er «Noen av oss har snakket sammen» resultat av en kraftanstrengelse fra Lahlums side.

Stavanger Aftenblad, Stavanger Aftenblad 2.11.2010

Lahlum er en flittig og nidkjær moldvarp. Han spør og graver overalt der det kan spørres og graves.

Kjell Lars Berge , NRK 9.11.2010

Til toppen

Om forfatter

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.