Åsne Seierstad
© Fotograf: Cecilie Owren

Åsne Seierstad

Åsne Seierstad (f. 1970) er cand.mag fra Universitetet i Oslo med fagene russisk, spansk og idéhistorie. Som krigskorrespondent dekket hun konflikten i Irak (2003) og Afghanistan (2001) for skandinavisk presse og media.

Fra 1998 til 2000 jobbet hun i NRK Dagsrevyen, og dekket blant annet krigen i Kosovo i 1999. Hun var korrespondent for Arbeiderbladet i Kina 1997, og i Russland fra 1993 til 1996.

Seierstad har tidligere utgitt bøkene Med ryggen mot verden (2000), Bokhandleren i Kabul (2002), Hundre og én dag (2003) og Med ryggen mot verden - fremdeles (2004). Hun har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt journalistiske virke og for sine bokutgivelser.

Titler i salg

Viser 1 - 23 av 23

Anmeldelser

"Det er et godt grep, hennes styrke er kunnskap om litteratur, kultur, språk, hun får tillit og oppnår direkte kontakt. Den velskrevne boken er sterkest i skildringen av barnas armod før de kom til barnehjemmet, var hundedrepere, notoriske tyver, bevæpnet med murstein, utsatt for overgrep, så ødelagt at de kunne finne på å henge et lik opp i et juletre på barnehjemmet...Deler av denne boken kan inngå som skoleeksempel i hvordan lage reportasje: Åsne Seierstad er på stedet - nærværende, observant, med god teft og en stor porsjon mot."
 
Guri Hjeltnes, VGDe krenkede
"Sterke historier fra en glemt krig."
Fredrik Wandrup, DagbladetDe krenkede
Dens driv og rytme er ikke formet for spenningens skyld, men skapt av en standhaftig vilje til å fortelle om krenkelsene. Om brutale overgrep. Boken har krevd et mot ut over det vanlige. Den er et viktig og alvorlig lærestykke om Tsjetsjenia og i journalistikk på sitt beste."
Dag Kullerud, AftenpostenDe krenkede
"Alt skildres slik det etter hvert er blitt et varemerke hos Seierstad: Observant og tilstrebet nøytralt, med blikk for små og talende detaljer, og i et lett og levende språk. Mer tilgjengelig og leservennlig enn dette er det neppe mulig å gjøre konflikten i Tsjetsjenia."
Ivar A Iversen, DagsavisenDe krenkede
"Det finns en del att jämföra med: ryssarna Anna Politkovskaja och Arkadij Babtjenko eller tjeckiska Petra Prochazkova. Men det behövs inte många kapitel i Åsne Seierstads ”Ängeln i Groznyj” för att konstatera att hon verkligen lägger någonting till den större bilden. Kanske är det den skickligaste och mest balanserade bok som hittills skrivits om denna obegripliga tragedi.
Kulturnytt, SverigeDe krenkede
"Åsne Seierstad har skrevet den beste boken på engelsk om en av verdens mest brutale og underrapporterte konflikter"
Sunday TimesDe krenkede
"Som et innføringskurs i nyere tsjetsjensk og russisk historie, er Seierstads bidrag uvurderlig. Hun legger fram alle de forvirrende motsetningene i konflikten på en rett fram og forståelig måte. Hun har et virkelig øye for detaljer og det medmenneskelige i historiene".
The ObserverDe krenkede
"Hvis Kapuscinski var den moderne mester i litterær reportasje, beviser Åsne Seierstad at hun er en verdig etterfølger med denne triste, men vakre boken.
Sunday HeraldDe krenkede
"... hun er en blændende fortæller, også når hun lader serberne presentere deres dårlige sag."
"... det, der gør bogen så god, er forfatterens usædvanlige evne til at gøre mennesker levende for læseren."
"... berättad med en välutvecklad radar för detaljer."
"Lærerike og betagende portretter ..."
"En bragd av en bok."
Tom Egil Hverven, NRKHundre og én dag
"Det er bare å slå fast at dette antakelig er den sterkeste norske krigsreporterbok noensinne."
Sven Egil Omdahl, Stavanger AftenbladHundre og én dag
"Hun gir et storartet innsyn i arbeidsforholdene, kampen med det irakiske informasjonsministeriet, i boforhold på de stadig mer herjede hotellene. Dette er en kvinne med godt blikk."
Guri Hjeltnes, VGHundre og én dag
"Åsne Seierstad befinner seg uten tvil i frontlinjen blant Norges utenriksjournalister."
Stian Bromark, DagbladetHundre og én dag
"En intens skildring av tilværelsen som øyevitne i krigens Bagdad, hvor Åsne Seierstad konsentrerer seg om krigsreporterens viktigste arbeidsredskaper: Sine egne sanser."
Per Anders Madsen, AftenpostenHundre og én dag
"… this is a remarkable portrait, with deftly woven accounts of weddings and journeys, books and bookselling, relations and squabbles, firmly anchored by pleasing details about food and customs, all set against the backdrop of a derelict city, filthy and crammed but not defeated."
"An intimate portrait of Afghani people quite unlike any other book available on the country. It is a compelling read."
"The result is stunning … The Bookseller of Kabul reads like a beefed up, bedroom version of the Samuel Huntington's Clash of Civilisations."
"En eksepsjonelt vellykket bok, umulig å klassifisere: Midt mellom en roman av Tolstoy og beskrivelsene til etnografen Oscar Lewis. Et svimlende dykk ned i den hemmelige, intime verden til afghanske kvinner."
"Åsne Seierstad har skrevet en glimrende bok. En bok med mening og innhold, en bok som griper, som beretter, som bringer oss ansikt til ansikt med den serbiske, ufattelige tragedien."
Grete Gaulin, Ny TidMed ryggen mot verden
"Seierstad har evnen til å komme tett innpå folk, og hun skaper spennende og levende portretter."
Sten Inge Jørgensen, VGMed ryggen mot verden
"… en perspektivrik og spennende skildring av et samfunn i forfall og av et folk med dets tragedier, dets apati og dets håp."
Per Anders Madsen, AftenpostenMed ryggen mot verden