Kjøkkenet - tidens speil

Podkast: Viten og snakkis: Hva kan vi lære av norsk mathistorie?
boktips.no: Mat og mestring i krisetider
Forfatter: | Annechen Bahr Bugge |
Innbinding: | Fleksibind |
Utgivelsesår: | 2019 |
Antall sider: | 560 |
Forlag: | Cappelen Damm Akademisk |
Språk: | Bokmål |
ISBN/EAN: | 9788202549343 |
Kategori: | Historie , Samfunnsvitenskap , Kulturhistorie , Historie, religion og filosofi og Fagbøker |
Fag: | Historie, Sosiologi |
Nivå: | Akademisk |
Hvorfor spiser vi som vi gjør i Norge? Med denne matkulturelle fortellingen, hvor første del er basert på legen Fredrik Grøns prisbelønte arbeid om det norske kostholdet fra 1500-tallet og frem til midten av 1900-tallet, ønsker forfatteren å gi leseren et innblikk i det norske kjøkkenets tilblivelse og utvikling og dermed også gi oss en dypere forståelse av hvor vi har fått impulsene fra, hvilke perioder som har vært viktige i endringen av kostholdet vårt, og hvordan vi spiser i dag.
Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere tar blant annet for seg spørsmålene:
«Her er det mye interessant og underholdende om norsk matkultur og tradisjoner, fra bondekost til bykost, fra sparsomme råvarer til halvfabrikata og ferdigmatens inntog. Forfatteren vil med boka gi en dypere forståelse for hvorfor vi spiser som vi gjør her på bruket, og det får hun til. [...] En fin julegave!»
Lotte Shephard, Ren Mat Vinter 2019/2020«... en solid og forbausende lettlest historiebok om norske spisevaner gjennom 500 år. [...] Boka kan nytes i små eller store porsjoner eller brukes som et oppslagsverk. Selv har jeg hatt stor glede av ordlistene, som viser når nye matord kom i bruk.»
Unn Karin Olsen, Kjøkkenskriveren 5/2019«... og det er litt av et koldtbord hun serverer. Det er en enorm detaljrikdom! [...] Boka er rikt illustrert, med mange fine bilder, og også de forteller om mathistorien vår.»
Aasne Jordheim, Forskerforum 8/2019«Bahr Bugge har gjort et fremragende arbeid med boka som beskriver Norge fra 1500-tallets vassgraut, via poteten, til dagens Grandiosa- og posesuppesamfunn. [...] Herved anbefalt!»
Christopher Sjuve, Dagbladet- Det er fortsatt folk i vårt land som kan huske sulten
Les intervju med Annechen Bahr Bugge i Nordstrands Blad
Mye å lære av formødrenes oppfinnsomhet på kjøkkenet
Les intervju med Annechen Bahr Bugge på oslomet.no
Hvorfor spiser vi som vi gjør?
Les intervju med Annechen Bahr Bugge i Aquavit 3/2019