Omtale

Tor Åge Bringsværd (f.1939 i Skien) har fått mange priser både som forfatter og dramatiker, bl.a. Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehougprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen. Serien om Gobi ble dessuten nominert til Nordisk råds litteraturpris. Han er oversatt til over 20 språk og teaterstykkene hans er oppført i mange land. Han er bosatt i Hølen – den lille, hemmelige landsbyen litt nord for Moss.

Bringsværd skriver for alle aldre, like gjerne for barn som for voksne, og er dessuten en strålende essayist. «Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et publikum som er våkent og skarpt nok til å forstå og fornemme ting som ikke alltid lar seg forklare», skrev Tor Åge Bringsværd en gang i medlemsbladet for Bokklubbens Barn. Og han fortsatte:

Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et intelligent publikum som ikke nødvendigvis må ha alt inn med teskjeer, men som er lekent og fantasirikt nok til å henge med i svingene selv om bordet skulle løfte seg og fly ut gjennom vinduet. Barn er kloke nok til å akseptere at det finnes situasjoner der også dyr og blomster kan snakke, og forståelsesfulle nok til å innrømme også fisk og skalldyr et privatliv. Jeg skriver for barn fordi barn ikke ustanselig roper på en bruksanvisning. Det hender også at jeg skriver for et mer voksent publikum. Men det opplever jeg mest som et slit.

For meg er det et spørsmål om å holde meg språklig våken. Og da vet jeg ingen bedre måte enn å holde kontakten med barn. Barn bruker nemlig ofte språket på en slik måte at det er som om vi hører ordene for første gang. Hvis vi tar oss tid til å lytte. Setninger – så duggfriske og uberørte av klisjéer – at det rent støkker i en.

Det er mitt håp at hvis jeg holder kontakten med barna rundt meg, så kan jeg kanskje også holde kontakten med barnet i meg – det barn jeg en gang var, og som ennå finnes der inne, bak dobbelthaker og skjegg. Derfor ikke bare skriver jeg barnebøker. Jeg leser dem også! Helst billedbøker.

Titler i salg

Viser 1 - 20 av 146

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
Anmeldelser
"En enkel klaffebok for de minste om det morsomste de vet - nemlig bursdag! Handler også om vennskap og om å ta vare på hverandre"
 
Hege Pedersen, Foreldre & BarnKokos har bursdag
"Det er få som slår Tor Åge Bringsværd i å bruke det fantastiske perspektivet til å si noe skarpt og treffende om vår egen samtid.(...) Bringsværd lar Taraks dannelsesreise vise oss farene ved den verden vi lever i nå. Det er samtidig en frydefull roman, rik på det meste, både farger, underganger og håp. Og i språket!"
Karen Frøsland Nystøyl, Vårt LandVår verden er dugg
"Av dei eg har lese, skil denne seg ut som ei av dei beste. Språket flyt fritt og ledig. Det passar den avdempa roen, det stillferdige og ettertenksame som er det overordna inntrykket både handlinga og refleksjonane til personane gjer."
"Her har de latt åtte av dagens illustratører gå løs på de klassiske eventyrene med frie tøyler. En av dem er Øyvind Torseter, opprinnelig stangesokning, som har illustrert «Askeladden som kappåt med trollet». Han har skapt en helt ny og oppdatert fortolking, der både Askeladden og trollet er på plass. Og har vi sett et skumlere troll noen gang? Dette er så bra at en skulle ønske at Torseter også ville få muligheten til å illustrere flere eventyr. Inga Sætre, opprinnelig fra Brøttum, har illustrert «Askeladden som stjal sølvendene til trollet. Og til dette har hun valgt tegneserieformen, og bidrar med det også til å gå nye veger."
Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne
"Ny suksess (...) Gjennom Anne G. Holts karakteristiske illustrasjoner har «Kokos» den samme varmen og tryggheten som «Karsten og Petra»-bøkene. Dyretegningene har noe Disney-aktig ved seg, i beste forstand. Teksten er enkel, beregnet på de aller minste. Dette er i tillegg en «let og finn» bok, som gjorde stor lykke hos husets treåring."
Cathrine Krøger, DagbladetKokos - Hvem kan blåse bort vondten?
"Dette er en fabel formidlet i en uforlignelig prosa, i høyeste grad preget av forfatterens særpregede blanding av ellevill fantasi og skaperkraft, fylt av allusjoner til vår egen virkelighet og ikke minst til religioner og tros-forestillinger."
"De har bokstavelig talt fått gode hjelpere, Asbjørnsen og Moe, når Cappelen Damm har satt åtte samtidskunstnere til en visuell nyfortolkning av noen av våre klassiske eventyrene. Det har en forbløffende frisk og revitaliserende virkning.(...) Det har blitt en helt annerledes og veldig tøff eventyrsamling."
Cathrine Krøger, DagbladetAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne
“Med sider i tykk papp, og en historie med høy identifikasjonsfaktor, evner boka om elefanten Kokos å engasjere de minste.”
Elisabet Høye, Foreldre & BarnKokos - Hvem kan blåse bort vondten?
"Åtte av våre fremste illustratører har fått frie tøyler, resultatet er utmerket – og ganske oppsiktsvekkende, om man kjenner etter i organet som forventer det klassiske (jeg vet ikke hvor det er, men det merkes innvendig når det blir aktivert)."
Ingvild Bræin, Barnebokkritikk.noAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne
"Det er klokt, og definitivt sjarmerende. Bringsværd skriver god, ukunstlet prosa, uten språkstøy. Han holder effektivt på leserens interesse gjennom sceneskifter og innskutte passasjer som i starten skaper undring og forvirring, men etter hvert gir større og større mening. Her er rikelig rom for aha-opplevelser, og for å forestille seg et univers som så absolutt ligner på vårt eget selv om det også er veldig forskjellig."
"Det er ikke første gang noen åpner en Bringsværdbok og tenker: Vent da – hæ? Vent da – hæ? Jeg håper heller ikke det blir den siste. For det er befriende å havne i univers hvor man skyr rakshaer, rir på karesler, drikker kota og spiser krys, jakter på rimb og fisker sikøre og flykrell."
"Til ettertanke også i vår verden, som stadig preges av «dem og oss."
"Det hele har blitt et eventyrlig verk. [...] Med en ny vri har du mulighet til å bli kjent med de klassiske norske folkeeventyrene."
Fred Uno Ljosland Huvenes, Absolutt KRSAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne
"Det er nettopp det disse bøkene gjør, tenker jeg – hjelper barn til å bli gode hverdagsutøvere. Det handler om å være ny i barnehagen, om å være den eneste som er våken om natten, og om hvordan man kan leke godt sammen. (...) Bringsværd er opptatt av barn, og ser på dem som likemennesker. Det merkes."
"Illustrasjonene i boken tar barna til et kjent landskap, man skjønner med en gang at det er Karsten og Petra det handler om, hvilket er veldig bra. Selv om de faktisk tar en snartur ut i verdensrommet. Det er fine farger på bildene og klistremerkene.(...) Amalie har selvfølgelig helt sine egne meninger om denne klistremerkeboka. –Jeg syns den er ille fin!! (...) En god opplevelse for 6-åringen! Det er en koselig aktivitet man kan sette seg ned med barna for å gjøre, men det er også noe de kan ta fatt på litt alene."
Amalie Østbø Liane (6 år) og Jessica Ryan, Uriks.noKarsten og Petra klistremerkebok
"Sjarmerende og morsom bok som med gjennomarbeidet tekst og fine illustrasjoner viser at det skumle kanskje ikke er så farlig likevel. Gjenkjennelig for store og små."
Gerd Elin Stava Sandve, DagsavisenMira og det farlige under sengen
"Tor Åge Bringsværd er som vi vet flink til å sette ting på hodet. I Mira og det farlige under sengen møter vi det lille monsteret Mira og hennes familie som alle er monstre."
"Denne samleboka inneholder fem bøker, og egner seg godt som gave til egne eller andres barn."
 
Hege K. Fosser Pedersen, Foreldre & BarnHurra for Karsten og Petra
"(...) befriende munter med herlig sang og musikk, samt enkelte stemningsmalende lydeffekter. Dramatiseringen inneholder sanger om de fleste aspektene ved en barnebursdagsfeiring, for eksempel en hyllest til pølse med lompe, og det å leke «fiskedam». Dramatiseringen er nydelig, og Inger Gundersen, som både leser og synger, har både en sjarmerende, morsom og varm måte å fortelle på. Øyvind Denstad har laget melodiene, og Henrik Skram har arrangert musikken. Karsten og Petras bursdagslydbok er et ypperlig eksempel på en vellykket lydbokversjon med kunstnerisk egenart, hvor bokens opprinnelige tegnede illustrasjoner er erstattet av lydkulisser."
Mariken Lauvstad, Barnebokkritikk.noKarsten og Petras bursdagslydbok
"Denne ble lest med et smil rundt munnen, og jeg må bare innrømme at jeg erklærte min kjærlighet til Bringsværd flere ganger, og det ganske høyt også."
 
Solgunn Solli, AltapostenSlipp håndtaket når du vrir
""Mira mister matlysten" er en fantasifull fortelling for de yngste. Bringsværd låner respektfullt fra de store i skrekk/fantasysjangeren [...] Gode tegninger og passe mengde tekst for barn i førskolealder."
Elin Solvang, MammaMira mister matlysten
"Slipp håndtaket når du vrir er en roman man bare må gi seg over for. Snodigere dannelsesreise skal man lete lenge etter; det måtte i tilfelle være salig Gullivers. Her er språklig slapstick, logrende fortelleriver og en vilje til å bryte med det konkret hverdagslige som hos meg kaller på ord som Ja! og Mer!"
Anne Cathrine Straume, NRKSlipp håndtaket når du vrir
"Mira Gru er verdens søteste monster, i verdens særeste nabolag. [...] Denne gangen samarbeider han [Tor Åge Bringsværd] med illustratør Egil Nyhus, som har gitt Mira og de andre monstrene i Bø et lett surrealistisk og sjarmerende uttrykk. I bybildene er flere artige detaljer, som hjernefrukten på pappa Grus tenketre, og trollet som sover under brua med tommeltotten i munnen."
Marie L. Kleve, DagbladetMira mister matlysten
"Gleden over å lese en god bok har ikke vært større på en stund, gitt."
Espen Vinje, Moss AvisSlipp håndtaket når du vrir
"Egil Nyhus har tegnet mange spennende monstre som de fleste barn kan finne morsomme detaljer ved. Her er det fantasi, skrekk, humor og litt alvor. En typisk barnebok som har litt å si for både liten og stor. Derfor kan denne historien absolutt anbefales for de yngste barna."
Tone Langseth Luth , Oppland ArbeiderbladMira mister matlysten
"Vi trenger flere forfattere som Bringsværd, forfattere som ikke bare går inn i seg selv, men som går ut av seg selv og lar fantasien løpe løpsk, uten selvhøytidelighet; som drar leseren inn i sorte hull og samtidig står fjellstøtt.
Ellen Sofie Lauritzen, DagsavisenSlipp håndtaket når du vrir
"Språket er lett og uanstrengt, og det er flust av luner og løyer i dialogen som gjør den underholdende og til ett av bokhøstens største annerledesobjekter, som vanlig er fra denne forfatterens hånd."
Vidar Kvalshaug, AftenpostenSlipp håndtaket når du vrir
"En bok som ikke er for skummel, men klarer å holde interessen til barna gjennom historien med artige illustrasjoner, og - ikke minst - språket og vriene på spøkelsenes navn. Familien Frankengress og bakermester Voldermortsen i byen Bø fremkaller barnefnis!"
 
Hege Fosser Pedersen, Foreldre & BarnMira mister matlysten
"Fra Rasputin til Lucifer, fra Hamlet til Harry Potter. Både virkelige og uvirkelige monstre danner et nytt (men helt ufarlig) univers. Morsomt og herlig absurd [...] I byen Bø opptrer kjente elementer, og berømte monstre, i en ny og uventet sammenheng. Vi møter både Rasputin, fugleskremselet Grusifer, tante Draculina, familien Frankengress, Den store, stygge Ulven, bakermester Voldemortsen, gamle Bela og onkel Hamalett. På fiffig vis forklarer illustrasjonene til Egil Nyhus de ulike figurenes innhold, og denne arbeidsdelingen mellom tekst og bilde fungerer utmerket. Illustrasjonene utvider fortellingen, og manifesterer dessuten monstre som teksten ikke sier noe om. [...] Oppslagene er spekket med referanser og sprudler av overskudd. Her kan man virkelig meske seg i karikerte fabeldyr og fantasifulle skapninger. I tillegg finner vi busser, mobiltelefoner, sportsbutikker og barnevogner. Den lille leseren kjenner ingrediensene, men når de opptrer sammen, på nye, uforutsigbare måter, blir det hele herlig absurd. [...] Kan hende ligger det i Mira mister matlysten en kommentar til dagens foreldre, som stresser med (kresne) barn som ikke vil spise? Kanskje er det ikke nødvendig å tilby barnet alskens nye matvarer, slik som alle Miras hjelpere tilbyr henne noe å spise. Er du ikke sulten, sier du? Nei, men så les boka, bruk fantasien, så kommer den av seg selv."
Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.noMira mister matlysten
Bøkene i serien egner seg godt som start på samtale om ulike emner som vennskap og død, eller som forberedelse til teaterbesøk, skiskole eller til sydentur.
 
Hege Fosser Pedersen, Foreldre & BarnKarsten og Petras vinterbok
”Norsk og nært, morsomt, varmt og menneskelig, hentet rett ut av barns egen hverdag – det er stikkord for Karsten og Petra-historiene. Og ungene elsker dem!”
Ginni Sch. Henriksen, Kvinner og KlærSommer med Karsten og Petra
Bibliografi

2017 - Slipp håndtaket når du vrir

2017 - Pinocchio-papirene

2017 - Panama

2017 - Karsten og Petra Fargeleggingsbok

2017 - Den glemte byen

2017 - Karsten og Petra på eventyr

2017 - Karsten og Petra 2 i 1 – På tur og Kler seg ut

2017 - Veneziansk spaserstokk med elefanthode

2017 - Tigerdronning

2017 - Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang

2017 - Kalifens gave

2016 - Kokos har bursdag

2016 - Karsten og Petra er bestevenner og kjører brannbil

2016 - Ulvegutten Tal + Jakten etter ild

2016 - Karsten og Petra - Løveungen og frøken Kanin på de syv hav

2016 - Tigerstammen

2016 - Det farlige havet

2016 - Havgudens datter

2016 - Karsten og Petra går på tur og på biblioteket (BC-utgave)

2016 - Petra sparker fotball

2016 - Fjellet som brenner

2016 - Ker Shus

2016 - Karsten og Petra klistremerkebok

2016 - Gobi: Djevelens skinn og ben

2016 - Gobi: Djengis Khan

2016 - Gobi: Min prins

2016 - Gobi: Baghdad

2016 - Gobi: Barndommens måne

2015 - Panama

2015 - Jakten etter ild

2015 - Ulvegutten

2015 - Karsten og Petra i Afrika - aktivitetsbok

2015 - Fellini og grevlingmysteriet

2015 - Kalifens gave

2015 - Karsten og Petra 2 i 1 - Karsten og Petra får sykkel og Karsten og Petra på bondegård

2015 - Løveungen og Frøken Kanin på eventyr i Afrika - BC

2015 - Karsten og Petra leker teater

2015 - Tilfeldighetene er våre venner

2014 - Karsten og Petra - julekalender 2014

2014 - Tilfeldighetene er våre venner - Panama

2014 - Karsten og Petra bakesett

2014 - Karsten og Petras juleverkstedbok

2014 - Karsten og Petra Juleaktivitetsbok

2014 - Karsten og Petra går på ski og skøyter

2014 - Karsten og Petra aktivitetsbok - ny utgave BC

2014 - Vår verden er dugg

2014 - Karsten og Petra får sykkel og lærer å svømme (ARK-utgave)

2014 - Karsten og Petra drikkeflaske, turkis

2014 - Karsten og Petra drikkeflaske, lilla

2014 - Karsten og Petra matboks, lilla

2014 - Karsten og Petra matboks, turkis

2014 - Petra skal til tannlegen

2014 - Karsten og Petra på tur

2013 - Kokos - Hvem kan blåse bort vondten?

2013 - Karsten og Petra klistremerkebok

2013 - Karsten og Petra tegneblokk

2013 - Karsten og Petra aktivitetsbok

2013 - Bli kjent med Karsten og Petra

2013 - Karsten og Petra - Slik begynte det

2013 - Kaptein Puma: Andre loggbok

2013 - Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang

2013 - Karsten og Petra fargeblyanter

2013 - Kokos Trillebok

2013 - Karsten og Petra spiser glass - På eventyr i Stockholm

2013 - Løveungen - Karsten og Petra kosedyr

2013 - Frøken Kanin - Karsten og Petra kosedyr

2013 - Karsten og Petra 3D fargeleggingsbok

2013 - Karsten og Petra puslespill, motiv 2

2013 - Karsten og Petra puslespill, motiv 3

2013 - Karsten og Petra puslespill, motiv 4

2013 - Karsten og Petra puslespill, motiv 1

2013 - Karsten & Petra klistremerkebok, ny utgave til BC

2013 - Karsten og Petra vil lære å svømme/Karsten og Petra får sykkel (BC-utgave)

2013 - Petra vil bli dyrlege/Petra får en hund

2013 - Kokos er brannmann

2013 - Plysj med pysj - Frøken Kanin i koffert

2013 - Asbjørnsen og Moe og de gode hjelperne

2012 - Lilletrollet (fransk)

2012 - Lilletrollet (italiensk)

2012 - Lilletrollet (spansk)

2012 - Lilletrollet (norsk)

2012 - Kokos puslespillbok

2012 - Karsten og Petra puslespillbok

2012 - Hurra for Karsten og Petra

2012 - Kaptein Puma: Første loggbok

2012 - Mira og det farlige under sengen

2012 - Karsten og Petras bursdagslydbok

2012 - Ker Shus

2012 - Kvinnen som var et helt bord alene

2012 - Karsten og Petra går på skøyter

2012 - Fellini og sirkusmysteriet

2012 - Fellini og konsertmysteriet

2011 - Karsten og Petra på biblioteket

2011 - Karsten og Petra kler seg ut

2011 - Mira mister matlysten

2011 - Karsten og Petra. Livet på landet

2011 - Slipp håndtaket når du vrir

2011 - Karsten & Petra - Petra begynner i barnehaven

2011 - Karsten og Petras verden

2011 - Karsten og Petra har det gøy

2011 - Karsten og Petra har Lucia-fest

2010 - Karsten og Petra på skiskole

2010 - Karsten og Petra. Livet på landet

2010 - Kokos

2010 - Sommer med Karsten og Petra

2010 - Kokos - bok og kosedyr

2010 - Karsten og Petras vinterbok

2010 - Karsten og Petra: verdens beste venner - Levende Bok

2010 - Karsten og Petra: Slik begynte det - Levende Bok

2010 - Løveungen og Frøken Kanin: Honningmysteriet

2010 - Vinter og jul med Karsten og Petra

2010 - Mesterdetektiven Fellini - Cappelen Damms Gull

2010 - Kokos og larven

2009 - Kokos og trollungen

2009 - Karsten og Petra vil lære å svømme

2009 - Kokos og vennene hans

2009 - Karsten og Petras verden

2008 - Kokos - Verdens minste elefant

2008 - Karsten og Petra går på skøyter

2008 - Karsten og Petra på skiskole

2007 - Karsten og Petra i Tivoli - På eventyr i København

2007 - Karsten og Petra. Bestevenner. 5 bøker samlet

2006 - Karsten og Petra får sykkel

2006 - Karsten og Petra vil lære å svømme

2006 - Jakten på den skjulte elefant

2006 - Løveungen og Frøken Kanin. Eventyr i verdensrommet

2005 - Karsten og Petras ABC

2005 - Petra får en hund - Interbok

2005 - Karsten og Petra kjører brannbil

2005 - Løveungen og Frøken Kanin - Vill vest!

2004 - Karsten og Petra hilser på kongen

2004 - Mesterdetektiven Fellini

2004 - Løveungen og Frøken Kanin - Sjørøverøya

2003 - Petra vil bli dyrlege - Interbok-utg.

2003 - Løveungen og Frøken Kanin på eventyr i Afrika

2002 - Karsten og Petra To gode venner

2002 - Karsten og Petras bursdagsbok

2001 - Petra får en hund

2001 - Karsten liker å danse

2000 - Lilletrollet (tysk)

2000 - Lilletrollet (engelsk)

2000 - Lilletrollet (nederlandsk)

2000 - Karsten og Petras julebok

1999 - Fellini og grevlingmysteriet

1999 - Karsten og Petras trøstebok

1998 - Karsten og Petra på bondegård - Interbok-utg.

1998 - Fellini og sirkusmysteriet

1998 - Fellini og konsertmysteriet

1996 - Petra vil at alle skal ha en venn

1996 - Karsten og Petra på bondegård

1996 - Karsten må på sykehus

1995 - Barnas første (1) bamsebok

1995 - Barnas første (2) røverbok

1995 - Barnas første (3) drager og prinsesser

1995 - Barnas første (5) jungelbok

1995 - Barnas første (4) nattbok

1995 - Barnas første (6) tenk om

1995 - Karneval

1995 - Tøysebok

1995 - Hund og katt

1995 - Barnas første (7) bestevenner

1995 - Karsten drar på Syden-ferie

1995 - Petra og morfar

1995 - Karsten og Petra på teater

1995 - Barnas første (12) kom og se

1995 - Barnas første (10) hutte-meg-tu

1995 - Barnas første (11) sint og glad

1994 - Petra får besøk

1994 - Karsten og Petra kjører brannbil

1994 - Karsten har bursdag

1993 - Karsten hjelper pappa

1993 - Karsten og Petra har Lucia-fest

1993 - Petra vil bli dyrlege

1992 - Karsten får ikke sove

1992 - Karsten og Petra er bestevenner

1992 - Petra begynner i barnehaven

1991 - Det eventyrlige

1979 - Historien om ruffen teksthefte