Omtale

Astrid Lindgren (1907 – 2002) vokste opp i Vimmerby ved Småland. I Stockholm tok hun sin sekretærutdannelse, fikk jobb på et kontor, giftet seg og stiftet familie. Hun skrev bøker for barn i alle aldre, om idyll og moro, spenning og alvor, og hun har skapt figurer vi alle føler at vi kjenner. Hun øste ut med egne barndomsminner og kunne bedre enn de fleste uttrykke seg slik at barna forsto hva hun mente.

Historien om ”Pippi Langstrømpe”, som jo er en av hennes største suksesser, ble til en kveld i 1941. Hennes datter, Karin, ønsket å bli fortalt en historie om en jente som het Pippi Langstrømpe. Det var Karin som kom på navnet der og da. Karin og hennes lekekamerater viste en utrolig kjærlighet til denne Pippi, og Lindgren måtte fortelle historien om og om igjen. En kveld i mars 1944 begynte hun å skrive ned alle historiene om Pippi stenografisk. Forøvrig skrev hun alle sine historier stenografisk etter det. I mai 1944 ble den renskrevet og i 1945 vant hun 1. prisen for barnebøker i regi av Rabén & Sjögrens förlag. Året før vant hun 2. plass for boken ”Britt-Mari lättar sitt hjärte” i jentebok-konkurransen. Det samme forlaget hadde i 1946 en konkurranse om detektivbøker for ungdom hvor Lindgren vant delt 1. plass med boken ”Mästerdetektiven Blomkvist”.

Siden skrev hun bortimot 40 bøker i tillegg til en mengde bildebøker, teaterstykker og viser. Selv filmer, radio- og TV serier skrev hun også. I årene 1946 -1970 jobbet hun som redaktør for barnebokavdelingen til Raben & Sjögren.

På spørsmålet om hvorfor Lindgren valgte å skrive nettopp barnebøker, svarte hun med at det var for å pleie barnet i seg selv og at hun håpet at på denne måten ville andre barn også får det litt morsomt og at bøkene kanskje kan bidra til et litt mer menneskevennlig, livsvennlig og demokratisk grunnsyn hos barna som leser dem. Lindgren viste godt hvordan det var å være bondeunge og vokse opp i en liten småby. Derfor er det gjerne nettopp der handlingen foregår i bøkene hennes. Det var først etter å ha tilbrakt omtrent 30 somrer i skjærgården at hun turde å skrive en bok fra det miljøet, ”Vi på Saltkråkan”. ”Karlson på taket” ble til etter å ha bodd 60 år i Stockholm.

Bøkene hennes er oversatt til nesten 100 språk og har for lengst blitt klassikere og mange har blitt populære filmer og TV-serier. Astrid Lindgrens bøker og fortellinger elskes av veldig mange i hele verden og hun mottok utrolig mange priser, utmerkelser og hedersmerkelser.

Titler i salg

Viser 1 - 20 av 166

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
Anmeldelser
"Fantastisk klassiker for barn fra femårsalderen, som treffer også i disse mobildager."
Stina Håkensbakken Roland, OAs anmeldere sine julegave-anbefalinger, Oppland ArbeiderbladMarikken - alle historiene om Marikken
Bibliografi

2018 - Astrid Lindgrens sommer

2017 - Pippi går i butikker

2017 - Mio, min Mio - nyoversettelse

2016 - Da Emil skulle trekke Linas tann

2016 - Astrid Lindgrens jul

2015 - Krigsdagbøker 1939-1945

2013 - Aller kjæreste søster

2013 - Dragen med de røde øynene

2013 - Nissen er våken

2012 - Pippi vil ikke bli stor og andre serier

2012 - Her kommer Pippi Langstrømpe

2012 - Du kjære lille snekkerbu

2012 - Pippi har juletrefest

2011 - Pippi ordner alt og andre serier

2010 - Marikken og Lisabeth på Junibakken

2010 - Ingen røvere i skogen her

2010 - Marikken - alle historiene om Marikken

2009 - Pippi finner en spunk

2007 - Eventyrreisen

2007 - Peter og Petra

2007 - Ur-Pippi

2005 - Alle mine barn

2004 - Karlson på taket i fødselsdagsselskap

2004 - Pippi Langstrømpe

2004 - Rasmus, Pontus og Trille

2004 - Pippi Langstrømpe på Kurrekurreduttøya

2003 - Hemmeligheter

2003 - Karlson på taket spøker igjen

2003 - Da Ida også ville i snekkerbua

2003 - Alt om Karlson på taket

2003 - Alt om Marikken

2002 - Spiller min lind, synger min nattergal

2002 - Mirabell

2002 - Emil fra Lønneberget / Pippi Langstrømpe

2000 - Juleeventyr

2000 - Pippi Langstrømpe i Humlegården

2000 - Bestevenner

1998 - Den store Pippi boka

1996 - Morsomme fortellinger om førsteklassinger

1996 - Fortellinger. 2

1995 - Nye spell av Emil fra Lønneberget

1995 - Pippi går til sjøs

1995 - Pippi Langstrømpe

1995 - Fortellinger 1

1995 - Pippi Langstrømpe går ombord

1995 - Emil i snekkerbua

1995 - Karlson på taket flyr igjen

1995 - Emil fra Lønneberget gir seg ikke

1994 - Pippi er tingleter og råker i slagsmål

1994 - Juleferie er et godt påfunn, sa Marikken

1994 - Da Emil satt fast i suppebollen

1994 - I Skumringslandet

1993 - Pippi Langstrømpe på sirkus

1993 - Pippi flytter inn

1993 - Da Emil ville kjøpe hest

1993 - Da Lisabet stakk en ert i nesa

1992 - Da Emil spikket tremann nummer hundre

1992 - Pippi får besøk

1992 - Da Adam Engelbrekt ble illsint

1992 - Pippi leker sisten med politifolk

1991 - Pippi Langstrømpe har juletrefest

1991 - Kua mi vil ha det gøy

1990 - Ida og Emil fra Lønneberget

1990 - Sjørøverne på Saltkråkan

1990 - Rasmus på loffen

1989 - Jeg vil også ha et søsken

1988 - Jeg vil ikke gå og legge meg

1986 - Her kommer Pippi

1986 - Ikkeno' knussel, sa Emil fra Lønneberget

1986 - Julefortellinger

1985 - Emils spell nr. 325

1985 - Koste-Kari og de andre ungene

1985 - Pippi Langstrømpe rømmer med

1984 - Se, Marikken, det snør!

1983 - Nei, han Emil fra Lønneberget

1982 - Brødrene Løvehjerte

1982 - Kjenner du Pippi Langstrømpe?

1981 - Ronja Røverdatter

1980 - Lillebror og Karlson på taket

1980 - Jeg vil også gå på skolen

1980 - Jo visst er Lotta en blid unge

1979 - Mio, min Mio

1979 - Per Pusling

1978 - Jo visst kan Lotta nesten allting!

1977 - Mesterdetektiven Blomkvist og lille Rasmus

1976 - Marikken og Junibakkens Pims

1976 - Samuel August fra Sevedstorp og Hanna i Hult

1975 - Kaisa Krabat hjelper mormor

1974 - Barnas dag i Bakkebygrenda

1974 - Brødrene Løvehjerte

1972 - Jo visst kan Lotta sykle!

1970 - Emil fra Lønneberget gir seg ikke

1966 - Nye sprell fra Emil fra Lønneberget

1966 - Emil fra Lønneberget - Nye sprell!

1965 - Reven og nissen

1965 - Vi på Saltkråkan

1964 - Mio, min Mio

1964 - Lotta fra Bråkmakergata

1963 - Emil fra Lønneberget

1963 - Karlson på taket flyr igjen

1961 - Marikken

1960 - Sunnaneng

1958 - Barna fra Bråkmakergata

1958 - Ramus, Pontus og Trille

1957 - Per Pusling flytter inn

1957 - Rasmus på loffen

1956 - Lillebror og Karlson på taket

1952 - Mesterdetektiven Blomkvist lever farlig

1952 - Ingen steder som Bakkebygrenda

1950 - Per Pusling og åtte andre fortellinger

1949 - Mye moro i Bakkebygrenda

1948 - Pippi Langstrømpe går til sjøs

1948 - Mesterdetektiven Blomkvist

1948 - Alle vi barna i Bakkebygrenda

1947 - Pippi Langstrømpe går om bord

1946 - Pippi Langstrømpe