De nominerte til Norlis kokebokpris 2025
For andre gang på rad er tre av fem kokebøker nominert til Norlis kokebokpris fra Cappelen Damm. De nominerte er Fra mormors kjøkken, Sommer og Mezeboka.

Hvert år deler Norli ut prisen «Beste norske kokebok», en tradisjon som startet i 2008. En dyktig jury med lidenskap for mat, design og språk, vurderer og nominerer de fem beste kokebøkene – og kårer en verdig vinner.
Noen fantastiske fine bøker!
– I år som i fjor er dette over all forventning! Sier Mona Bristøl som er redaktør for de tre kokebøkene. Vi er så stolte over våre tre forfattere som hver på sin måte har laget noen fantastisk fine bøker.
- Vi fortsetter vår satsing på gode kokebokkonsepter laget av de beste folkene. Suverene samarbeid mellom designere, fotografer, forfattere og forlag har resultert i nok en rekke prisnominerte bøker. Gratulerer til samtlige!
Fra mormors kjøkken av Live Kragnes Edvardsen
Live Kragnes Edvardsen er kokk og har blant annet jobbet som kjøkkensjef på restaurant Credo i Trondheim. Hun har også vært dommer i TV-suksessen Masterchef unge talenter og som mentor på Kokkeskolen. Nylig vant hun She Pi-prisen, en nyopprettet pris som går til som løfter frem unge kvinner på Nordmøre som utmerker seg med engasjement, pågangsmot og visjon.
Fra mormors kjøkken som hun har skrevet sammen med sin mormor Ella, fremmer tradisjonsmat fra Nordmøre.
Juryens begrunnelse: I Fra mormors kjøkken vender stjernekokken hjem til mormor på Nordmøre, og møtet mellom to generasjoner har resultert i en nesten magisk vakker kokebok som oser av kjærlighet og hyllest til den norske tradisjonsmaten. Boken er en kombinasjon av fine fortellinger og oppskrifter, som tematisk svinger fra sukkerbakst til hjortejakt.
Sommer av Lise Finckenhagen
Lise Finckenhagen er en av Norges mest etablerte matformidlere, kjent gjennom NRK, VG og en lang rekke tv-programmer. I denne serien viser hun fram de beste råvarene fra hver sesong. Sommer er den den første boken i en ny serie hvor Finckenhagen hyller årstidene.
Juryens begrunnelse: Sommer av Lise Finckenhagen er en lys og lett bok om enkel sommerlig mat som gir deg lyst til å prøve oppskriftene hjemme hos deg selv. Lise Finckenhagen er en dyktig kokk, en god skribent og en flott matformidler. Oppskriftene er ledsaget av personlige tekster som forklarer rettene godt. Bildene er innbydende og teknisk gode.
Mezeboka av Vidar Bergum
Vidar Bergum er bosatt i Istanbul hvor han jobber med matbloggen Et kjøkken i Istanbul (etkjokken.com). Fra bloggen deler han oppskrifter, men skriver også litt om matrettenes historie og om Istanbuls rike kulturarv.
Juryens begrunnelse: Mezeboka av Vidar Bergum oppsummerer tjue år med studier av og smaking på tyrkisk matkultur, et prosjekt som tidligere har gitt oss tre fine bøker. Leserne får denne gang bli med på et smakfullt, fargerikt og fristende dypdykk i regionens berømte småmat, meze, i en godt designet kokebok.
Beste norske kokebok
Norlis Kokebokpris har blitt delt ut årlig siden 2008. Forlag melder på sine kandidater blant årets kokebokutgivelser. En fagjury vurderer bidragene og nominerer fem finalister, før vinneren kåres.