Reise med ål (Innbundet)

- en omvei hjem

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202585204
Kategori: Natur og friluftsliv , Samfunn og debatt , Reisebøker og Populærvitenskap
Omtale Reise med ål

Ålen – som en gang var den mest utbredte fisken i Europa – er kritisk truet. Den er forbudt å fiske i Norge, selv om bestanden er langt bedre her. Mens ål er delikatesse i de fleste andre kystnasjoner, er det nesten ukjent for det norske kjøkken.

Forfatteren Torolf E. Kroglund reiser i ålens spor, og resultatet er en underholdende og lærerik fortelling om fisken, men også om en kystkultur som ser ut til å være like truet som ålen. Her er det dermed en bredere historie om forholdet mellom menneske og natur.Ålen kommer fra dypet i Sargassohavet og reiser med Golfstrømmen til Nord-Afrika og Europa. Den kjenner ingen nasjonale grenser og bosetter seg i ferskvann i alle land. Her kan den bo 30 år og bare spise. Den formerer seg bare én gang i livet, etter den lange og strabasiøse veien hjem til Sargassos dyp. Så dør den. Slik har det vært i over 50 millioner år.


Hva har skjedd de siste par tiåra? Kraftverk stenger vannveien mellom saltvann og ferskvann. Den kinesiske mafiaen betaler bedre enn kokain og gull for smuglede små glassål. Oppdrettsindustri og forskere klarer ikke å knekke koden; ålen formerer seg kun i Sargasso.

Reise med ål er en personlig reise inn i en verden av forskere, fiskere og aktivister, en verden som dypest sett angår oss alle. Det blir en lang omvei hjem til barndommens fiskevann hvor forfatteren fikk sine første ål som bifangst, uten å vite helt hva han skulle gjøre med dem.

Til toppen

Andre utgaver

Reise med ål
Bokmål Ebok 2018
Reise med ål
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Anmeldelser Reise med ål

"Havormen" har fått egen biografi 16.10.2018

Det er i hovedsak det konsekvente miljøperspektivet, kombinert med den nære, personlige skrivestilen som gjør boka til en medrivende opplevelse.

Forfatteren klarer å gjøre ålen til et symbol på menneskenes forhold til naturen, og selv om temaet kanskje kan oppfattes som sært og smalt, så blir det presentert på en måte som angår oss alle.

 
Jo Van Der Eynden, Fædrelandsvennen

Svårfångad firre 09.08.2020

Det fina med Resa med ål är att den gör sin läsare heligt förbannad och stridslysten!

Petter Lindgren, Aftonbladet (Sverige)

Havets kanarifugl 21.12.2018

«Kroglund klarer å unngå å gli i fellen som ligger i ålens sleipe spor: Han sier ikke at ålen er verden. I stedet er Reise med ål en annen historie - om hvordan vi forholder oss til noe som tilsynelatende er lite og ubetydelig. Ålen lever sitt liv i det små. Den formerer seg uten at vi helt vet hvordan, et sted langt unna, så flyter eller svømmer den av gårde, før den sprer seg over store deler av verden, styrt av ukjente signaler og en plan den ikke deler med oss. I tusener av år har den holdt på slik, tilsynelatende upåvirket av at vi har drept den i store mengder for vår egen overlevelse, ernæring, velstand og nytelse.
Alt den krever, er at vi ikke føkker opp, at vi ikke gjør den verden den lever i ubeboelig. Når det er nettopp det vi gjør, dør den langsomt og stille ut. Slik sett er historien om ålen en annen slags stor beretning, om en svømmende variant av gruvenes kanarifugl, den hvis stillhet er et øredøvende varsku.»

Andreas Viestad, Morgenbladet

Et av naturens uløste mysterier 29.10.2018

"Torolf Kroglund er mannen bak en av høstens mest spennende bøker i naturgenren. Reise med ål - en omvei hjem er et lite praktverk for oss med hjerte for naturen, og kanskje da i særdeleshet for fisk og dyr. (...) Reise med ål anbefales sterkt."

Espen Farstad, Njff.no

Til toppen

Om forfatter

Torolf E. Kroglund: (født 1974) er utdannet litteraturviter. Tidligere journalist, festivalsjef i Ibsen- og Hamsun dagene i Grimstad og kultursjef i Risør. Har skrevet flere dokumentar og sakprosabøker, blant annet fra skateboard- og jeger-miljø som begge, på ulikt vis, er overraskende subkulturelle i norsk offentlighet. Siste bok Reise med ål (2018) er en personlig og litterær reiseskildring som handler om naturvern, forskning, kystkultur samt om "det vi ikke visste at vi ikke visste" og ble oversatt til tysk og svensk.

Etter å ha overlevd et hjerneslag i 2019 brukte Kroglund pandemi-tiden til å bygge en båt, og skrive en personlig versjon av "båtens historie". Det er boken du nå holder i hånden.