Reise med ål (Innbundet)

- en omvei hjem

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202585204
Kategori: Natur og fritid , Samfunn og debatt , Reiseskildringer og Populærvitenskap
Omtale Reise med ål

Ålen – som en gang var den mest utbredte fisken i Europa – er kritisk truet. Den er forbudt å fiske i Norge, selv om bestanden er langt bedre her. Mens ål er delikatesse i de fleste andre kystnasjoner, er det nesten ukjent for det norske kjøkken.

Forfatteren Torolf E. Kroglund reiser i ålens spor, og resultatet er en underholdende og lærerik fortelling om fisken, men også om en kystkultur som ser ut til å være like truet som ålen. Her er det dermed en bredere historie om forholdet mellom menneske og natur.

Ålen kommer fra dypet i Sargassohavet og reiser med Golfstrømmen til Nord-Afrika og Europa. Den kjenner ingen nasjonale grenser og bosetter seg i ferskvann i alle land. Her kan den bo 30 år og bare spise. Den formerer seg bare én gang i livet, etter den lange og strabasiøse veien hjem til Sargassos dyp. Så dør den. Slik har det vært i over 50 millioner år.


Hva har skjedd de siste par tiåra? Kraftverk stenger vannveien mellom saltvann og ferskvann. Den kinesiske mafiaen betaler bedre enn kokain og gull for smuglede små glassål. Oppdrettsindustri og forskere klarer ikke å knekke koden; ålen formerer seg kun i Sargasso.

Reise med ål er en personlig reise inn i en verden av forskere, fiskere og aktivister, en verden som dypest sett angår oss alle. Det blir en lang omvei hjem til barndommens fiskevann hvor forfatteren fikk sine første ål som bifangst, uten å vite helt hva han skulle gjøre med dem.

Til toppen

Andre utgaver

Reise med ål
Bokmål Ebok 2018
Anmeldelser av Reise med ål

"Havormen" har fått egen biografi 16.10.2018

Det er i hovedsak det konsekvente miljøperspektivet, kombinert med den nære, personlige skrivestilen som gjør boka til en medrivende opplevelse.

Forfatteren klarer å gjøre ålen til et symbol på menneskenes forhold til naturen, og selv om temaet kanskje kan oppfattes som sært og smalt, så blir det presentert på en måte som angår oss alle.

 
Jo Van Der Eynden, Fædrelandsvennen

Et av naturens uløste mysterier 29.10.2018

"Torolf Kroglund er mannen bak en av høstens mest spennende bøker i naturgenren. Reise med ål - en omvei hjem er et lite praktverk for oss med hjerte for naturen, og kanskje da i særdeleshet for fisk og dyr. (...) Reise med ål anbefales sterkt."Espen Farstad, Njff.no

En perfekt coctail

"Reise med ål er som en perfekt coctail bestående av rikelig mengde fakta (sprit), fortelling (blandevann) og politikk (en frisk sitronskive)".
Fredrik Sjöberg.

Til toppen

Om forfatter
Torolf E. Kroglund er forfatter, journalist og sportsfisker, og har skrevet mye om natur og kultur i bøker som Jegerhjerte, Sjøfiskehåndboka og i artikler på Harvest. Han har vært festivalsjef for Sørlandets litteraturfestival.