Nestbest (Innbundet)

Ei personleg idéhistorie om bronse, sølv og gull

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788202412272
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Nestbest

I 1904, i amerikanske St.Louis ble gull, sølv og bronse delt ut til OL-utøverne for første gang. Men hvorfor akkurat disse metallene? Kom idéen fra USA? Eller strekker inspirasjonen seg helt tilbake til antikken? Eller er tradisjonen mer nærliggende, fra kongelige og statlige æresmedaljer?

Gudmund Skjeldal fikk andreplass på femmila i Holmenkollen 1993 etter å ha ledet fram til siste kilometeren. Med dette skiløpet som rammefortelling gir han oss en personlig inngang til historien om gull, sølv og bronse.

En som vinner bronse er som oftest lykkelig, hun har ikke tapt sølvet. Verre da med en sølvvinner, som gjerne tenker at han kunne ha vært den olympiske mesteren. En Juha Mieto i langrenn, et hundredels sekund unna gullet i OL i Lake Placid i 1980. Gull er på same tid det fullkomne, og det forbannende. Nadia Comaneci turnet til 10.0 i OL i Montreal i 1976. Hun vant tre gull, som fjortenåring. Etter det perfekte, hva gjør man da?

Gudmund Skjeldal er idéhistoriker, kritikerrost forfatter og tidligere skiløper på landslaget – og den perfekte forfatteren til denne historien. Han har senest gitt ut biografien om Nordahl Grieg i fjor høst og tidligere blant annet Den siste langrennaren om broren sin, Kristen Skjeldal.

Til toppen

Flere bøker av Gudmund Skjeldal:

Anmeldelser Nestbest

"Gudmund Skjeldal makter å forene underholdende idrettshistorie med en oppdatert moralsk elegi for vår tid. [...] Skjeldals milde, kloke prosa er ettertenksom, levende og eksistensiell samfunnskritikk på sitt beste."

Sverker Sörlin, Morgenbladet

"Stilistisk er han rett fram, sindig og jordnær, og frå tid til anna poetisk. Han har eit godt auge for små augeblikk lesaren vil hugse (...)"

Øyvind Vågnes , Klassekampen

"Det er eit spennande løp og ein rein lesefest."

Andreas Hompland, Runner’s World

"[...] slår fortellerkloen i oss og suger oss inn i nederlaget."

Kjetil Kroksæter, Bergens Tidende

Til toppen

Om forfatter

Gudmund Skjeldal (fødd 1970) er utdanna idéhistorikar [frå universitetet i Oslo]. Han har vore slåttekar og skiløpar, lektor og klimakampanjeleiar, journalist og kommentator. Han er forfattar av åtte bøker, så som dei kritikarroste Den siste langrennaren (2005) og Diktaren i bombeflyet (2012), ein biografi om Nordahl Grieg, Wimbledon (2017) og Vestover, historia om «Bergens Tidende».