Når jeg drikker (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 128
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202661663
Kategori: Lyrikk
Omtale Når jeg drikker

Når jeg drikker er en diktsamling som tegner et portrett av en alkoholiker gjennom nedslag som er triste, euforiske, vonde, håpefulle, absurde og patetiske. Henrik blir like syk når han ikke drikker som når han drikker. Et presist, konkret og til tider lekent poetisk språk fører oss tett på alkoholikerens annerledeshet og smerten ved å reagere både mentalt og fysisk annerledes på et stoff – alkohol – som de fleste har et forhold til.

Inspirert av prosadiktene til Charles Baudelaire og slentrende, narrative poeter som Frank O'Hara begynte forfatteren å skrive dikt etter at han selv hadde vært innlagt til avrusing. Han har ikke drukket på 8 år.

11-år gamle Henrik strekker seg ut på badegulvet etter å ha drukket vodka. Han ler, han gråter, han oppdager at han har en begavelse for ekstase. Når han som ung mann begynner på siviløkonomstudiet, har foreldrene til Henrik prøvd å få bukt med alkoholproblemet hans i årevis. Han har vært innom avrusing og hos en rekke fagkyndige. Henrik klarer å la være å drikke en stund. Problemet er at han alltid begynner igjen. Som student treffer Henrik Sofie. Henrik liker at Sofie har sans for tall og kompliserte regnestykker og at hun har peiling på Mozarts pianokonserter. Han elsker at hun drikker like raskt som ham. Men da Henrik og Sofie flytter sammen, endrer Sofie personlighet. Hun slutter å drikke.

Til toppen

Andre utgaver

Når jeg drikker
Bokmål Innbundet 2019
Når jeg drikker
Bokmål Ebok 2019
Når jeg drikker
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Anmeldelser Når jeg drikker

«Resultatet er helstøpt. Det går lang tid mellom hver gang det utgis en diktdebut av dette kaliberet på norsk.»

 
Endre Ruset, Dagbladet

«Når jeg drikker er i det hele tatt en uvanlig diktsamling. Ikke bare uvanlig godt diktet. Først og fremst er dette en sjeldenhet i kraft av at den vil noe mer enn å speile sin opphavsmann.»

 
Fartein Horgar, Adresseavisen

Det var en sterk leseopplevelse som rørte ved hele mitt følelsesregister. En meget god skriveprestasjon fra en sterk debutant.

Shantelle-Lee Knaplund Høgmoen, Hadeland

«(...) skildringene av rusen, de brutte forholdene, det tilbakevendende mismotet når avrusningen mislykkes, alt sammen vitner om omfattende kunnskap om avhengighet, og i denne sammenhengen ikke mindre viktig, et grep om poesien som trekker tankene til Charles Bukowski, men uten at diktene er holdt i samme skitne estetikk, hvilket er en grøft som ligger snublende nær.»

Fartein Horgar, Legekunsten

«Lik ein Pentti Saarikoski stupar Martin Svedman inn i den lit­te­­rære offentlegheita med ei ut­giv­ing som tematisk dunstar av sprit.»

Margunn Vikingstad, Morgenbladet

«Enkelt, rått og effektivt om å vere avhengig av alkohol»

Sindre Ekrheim, Dag og Tid

Knallsterk diktdebut

«På trikken hjem leser jeg de korte, konsise og helst minimalistiske diktene, og merker at jeg blir både grepet og berørt. Dette er sjelden vare. Kraftig kost som kryper en stille under huden.»

Anders Neraal, Bok365

«En diktsamling jeg anbefaler på det aller sterkeste!»

Beathe Solberg, Beathesbibliotek

Til toppen

Om forfatter

Martin Svedman (f. 1977) er fra Oslo. Han er siviløkonom fra HEC Paris og har studert ved Forfatterstudiet i Tromsø. Svedman var en av bidragsyterne i debutantantologien Signaler i 2018.