Ingen kan hjelpe meg (Innbundet)

En lesereise med Elling

Forfatter:

«Kort egenmelding, samt plan for lesingen av Michel Houellebecqs roman Lanzarote: Jeg har til tross for mine seks tiår på jorden ingen alvorlige fysiske eller psykiske plager for øyeblikket. På mange måter har jeg det bedre enn på lenge.» Elling humrer av gjenkjennelse og krymper seg i forferdelse når han leser og skriver om Houellebecq. Bli med på en morsom og sår lesereise, med Elling i førersetet!

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202661618
Kategori: Romaner
Omtale Ingen kan hjelpe meg

Ingen kan hjelpe meg av Ingvar Ambjørnsen er en morsom og sår lesereise med Elling i førersetet!

Elling skal lese ett kapittel per dag i Michel Houellebecqs roman Lanzarote. Ute i hagen, eller inne i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Handlingen i boka griper fatt i ham på uante måter. For minner ikke den ensomme fortelleren mistenkelig på ham selv?

Med ett byttes sokkelleiligheten og hagen ut med luksushotell og svømmebasseng på vulkanøya Lanzarote. Her utspiller det tyvende århundrets hedonisme seg i et månelignende landskap. I det ene øyeblikket er Elling kongen i frokostsalen på hotellet, i det neste trekker han ut i den store ensomheten i Sigurdsboden. Drinker i baren når det er happy hour, den lykkelige timen. Så: Lanzarote-kotelett til middag alene på Grefsen.

Elling drar på kjøretur til markedet i Teguise med Rudi, en politibetjent fra Luxembourg som ligner på Kjell Bjarne. På stranden kommer han i nærkontakt med Pam og Barbara, to tyske lesber som er glad i nakenbading og mere til. Og vent, er det ikke det unge ekteparet Annelore og Sigurd han ser spaserende langs bassengkanten, unge og ville på bryllupsreise?

Mens Elling leser, tråkker Annelore frem og tilbake i leiligheten over hodet hans. Om hun kan låne boka han leser, den om Lanzarote som hun har så gode minner fra? Nei, hun må ikke finne ut at hybelverten hennes leser litteratur av slik frigjort kaliber. Dette er ikke en bok Annelore kan få tak i. På ingen måte.

Med de fire romanene om Elling - Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999) - ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess, og innbrakte ham Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. I 2019 kom en oppfølger, Ekko av en venn, som fikk svært gode kritikker og solgte godt.

Til toppen

...innmari sjarmerende og underholdende.
Katrine Judit Urke, Dagbladet

Andre utgaver

Ingen kan hjelpe meg
Bokmål Ebok 2020
Ingen kan hjelpe meg - En lesereise med Elling
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Ingen kan hjelpe meg
Bokmål Heftet 2021

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Ingen kan hjelpe meg

Det er åpenbart at kilden ikke er tom 22.06.2020

«Ingen kan hjelpe meg» er original i den forstand at den har flere handlingsnivåer.

«(...) nok til å gi Elling-fansen nye gleder.»

 
Finn Stenstad, Tønsberg Blad Pluss

«Måten Ambjørnsen på sitt høyst personlige vis beskriver både Ellings hverdag, hans betraktninger rundt «Lanzarote» og hvordan plutselig Elling også er på lavaøya i Syden og er med i Houellebecqs verden, er intet mindre enn stor litteratur. Som alltid er det også mange smil på lur underveis - både Elling og Ambjørnsen er både ufrivillig og frivillig morsomme.»

«Ingen kan hjelpe meg er nok et bevis på at Ingvar Ambjørnsens forfatterskap hører hjemme helt der oppe i norsk litteraturhistorie. Det er enkelt og greit enn sann svir å tilbringe kvalitetstid sammen med radarparet Elling og Ingvar Ambjørnsen. Sånn er det med den saken.»

 
Tor Hammerø, Nettavisen

Lunt om lesing og Elling 20.05.2020

«Ingvar Ambjørnsen må ha hatt et morsomt halvår på jobben. Elling belyses fra en ny side, men det er den samme gamle vi ser.»

«(...) møtepunktene mellom litteraturen og Ellings egne erfaringer, eller mangelen på dem, blir en vellykket opplevelse.»

«Bøker som dette virker morsomme å skrive. Ja, for å vase det inn i floskelland, et overskuddsprosjekt.»

 
Vidar Kvalshaug, BOK365

En hyllest til litteraturen 19.05.2020

«Ingvar Ambjørnsens nye bok er en lekker sommerhilsen til Elling-fansen.»

«Sjarmerende og underholdende liten Elling-bok.»

«Den artige, vesle boka er fylt med overskudd og skriveglede (...)»

««Ingen kan hjelpe meg» er velskrevet og framstår som gjennomarbeidet, i tillegg til å være innmari sjarmerende og underholdende.»

 
Katrine Judit Urke, Dagbladet

Nye Elling er herlig litteratur! 19.05.2020

««Ingen kan hjelpe meg» er en herlig liten overskuddsbok»

«(...) en av Ingvar Ambjørnsens særeste og vittigste bøker noensinne.»

«Det er en merkverdig roman om om en merkverdig manns lesning av en merkverdig bok.»

«Forfatteren må ha kost seg fælt under skrivingen. «Ingen kan hjelpe meg» er en overskuddsbok, og en sann svir.»

 
Hans Petter Sjølie, VG

«Med «Ingen kan hjelpe meg» har Ingvar Ambjørnsen tatt med Elling - og oss - på ei sjelden lesereise.»

«(...) nok et bevis på at Ingvar Ambjørnsens forfatterskap hører hjemme helt der oppe i norsk litteraturhistorie. Det er enkelt og greit enn sann svir å tilbringe kvalitetstid sammen med radarparet Elling og Ingvar Ambjørnsen. Sånn er det med den saken.»

Tor Hammerø, Nettavisen

«Ingvar Ambjønsen har skrevet en Ellling-roman mest for spesielt interesserte. Heldigvis for ham er det ganske mange av oss.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Elling er en overraskende habil og underholdende litteraturkritiker.»

«Ingen kan hjelpe meg er som en litterær performance der essayisten Elling, med hele sin bagasje og livshistorie, forteller oss om sitt møte med et annet skjønnlitterært verk. Som leser undres man over hvor langt man kunne strukket konseptet med Elling som kommentator. Kunne Elling vært kronikør i Aftenposten? Kunne skuespiller Per Christian Ellefsen møtt opp som Elling på Litteraturfestivalen på Lillehammer? I møtet mellom Elling og romanen Lanzarote gir Ingvar Ambjørnsen ny vitalitet til forestillingen om litteratur som virkelighetsflukt.»

Vilde Sagstad Imeland, Morgenbladet

«Det er mye interessant å tygge på underveis når Ingvar Ambjørnsen og hans romanfigur Elling inviterer til lesesirkel med fransk skandaleforfatter på menyen.»

«Man må ikke ha lest andre bøker om Elling eller Lanzarote av Houellebecq for å henge med i svingene. Ingvar Ambjørnsen bruker sin kjente og kjære romanfigur for å reflektere over hvorfor vi leser, ved å vise oss hvordan han selv leser litteratur. Det er et tema som engasjerer mange av oss. Det er rett og slett en god idé.»

Knut Hoem, NRK

Elling og Houellebecq på sydentur 19.05.2020

«Ingvar Ambjørnsen viser igjen hvor usedvanlig god han er til å skape fortettet drama i hverdagens små utfordringer.»

«Elling-romanene rommer dype, treffende samfunnsbetraktninger, balanserende mellom det humoristiske og det såre.»

«Man blir blank i blikket av å lese en Elling-bok.»

«Ambjørnsen er også usedvanlig god til å skape fortettet drama i hverdagens små utfordringer.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

Ingvar Ambjørnsens kjærlighetserklæring til romankunsten 19.05.2020

«(...) en kjærlighetserklæring til romanen - med alle dens iboende muligheter og motsetninger. »

Turid Larsen, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Ingvar Ambjørnsen er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangre - romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986), en generasjonsroman som er blitt stående. Kritikerne fikk for alvor øynene opp for novellisten Ambjørnsen med Natt til mørk morgen (1997). Novellesamlingen Delvis til stede kom høsten 2003. Novellene er åpne, med mye handling og dialog, noen av dem nesten som små romaner. Forfatterens til sammen tre novellesamlinger er siden utgitt i Djevelens fødselsdag (2006 og 2016).

Med de fire romanene om Elling - Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999) - ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess, og innbrakte ham Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. Bøkene danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land. I 2019 kom en oppfølger, Ekko av en venn, som fikk svært gode kritikker og solgte godt.

Se alle utgavene i serien om Elling her.

Innocentia Park (2004) er en annerledes roman fra Ingvar Ambjørnsen. Handlingen er lagt til Tyskland, og fortelleren, en tysk eiendomsmagnat, er en helt ny type i forfatterskapet. Det er en eksistensiell roman om tretthet, oppbrudd og dekadense, med ypperlige skildringer fra Hamburg og Berlin. I Tyskland foregår også En lang natt på jorden (2007). Romanen er en dypt menneskelig, bitende og underholdende skildring av en mann som føler han nærmer seg slutten, men får et ekstranummer blant de levende som han ikke hadde kunnet forestille seg.

I Opp Oridongo (2009) og Natten drømmer om dagen (2012) er Ambjørnsen tilbake i Norge. I sistnevnte møter vi vandreren Sune, som bryter seg inn i hytter i fjell- og skogsområder på Østlandet. Han stjeler proviant og flanellskjorta fra knaggen, men maler gjerne sørveggen samtidig. Ut av ilden (2014) er en underholdende og besk roman om en kriminalforfatter som går på akkord med seg selv.

Ambjørnsens bøker er utgitt i 31 land. Hele ni av bøkene hans er filmatisert, flere med stor suksess. Filmen "Elling" ble nominert til Oscar i 2001. Ambjørnsen har også mottatt Anders Jahres kulturpris, Willy Brandt-prisen og Hedersprisen fra Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

Ambjørnsen har i alle år vært en populær barne- og ungdomsbokforfatter. Mest kjent er kanskje ungdomsserien om Pelle & Proffen, som ble relansert med nytt design i 2005. Bøkene er også filmatisert og var utrolig populære da de kom i 1987. De leses fremdeles blant unge, og tar for seg de to Torshov-guttene som vikler seg inn i stoffmiljø, prostitusjon, miljøspørsmål, mord, nazistiske grupperinger og religiøse sekter. Døden på Oslo S ble av Bokhandlerforeningen kåret til 80-tallets beste barne- og ungdomsbok.

Se oversikt over utgavene av bøkene med Pelle & Proffen her.

Drapene i Barkvik presenterer oss for Fillip Moberg, 16 år, som bor hos onkelen sin etter at det har skåret seg helt med begge foreldrene. Onkel Ernst er journalist i Nye Kriminaljournalen og en ytterst dårlig fotograf. Fillip Moberg er et spennende bekjentskap som et skal bli morsomt å følge videre.

Samson & Roberto er en kritikerrost serie for de yngste. Her møter vi blant andre den lurvete hunden Samson og den smarte katten Roberto som driver Fjordgløtt Pensjonat der fred og vennskap blomstrer, men hvor det også merkelige tildragelser skjer. Serien inneholder bøkene Arven etter onkel Rin-Tin-Tei, Krakilske Kamerater, Pater Pietros hemmelighet og Kaptein Nero.

Se oversikt over utgaver i Samson & Roberto-serien her.

I over tjue år har Ambjørnsen, med Tyskland som utkikkspunkt, betraktet Norge og nordmenn med et skjevt blikk. Små og store begivenheter i verden har vært tema for hans krasse kåserier og aktuelle betraktninger. Med Svart på hvitt. Ytringer 1995 til 2012 er artiklene samlet i en bok.

Til forfatterens 60-årsdag kom Navnløs erfaring - lesninger i Ambjørnsens novellekunst 1994-2003 av Morten Auklend, med to bonusspor om forfatterskapet av Jon Rognlien.

Les Cato Schiøtz sin tekst om Ingvar Ambjørnsen på Bok365