Ekko av en venn (Innbundet)

Serie: Elling 5

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202625139
Kategori: Romaner
Omtale Ekko av en venn

Elling 20 år etter vi forlot ham i Elsk meg i morgen, like sår og morsom som alltid.

Han har flyttet inn i en sokkelleilighet hos enkefru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Dette er Ingvar Ambjørnsens femte bok om Elling. Den står ikke tilbake for noen av de andre, tvert imot er det en helt nydelig og gripende skildring av et ensomt menneske, som svært mange vil kjenne seg igjen i.

Til toppen

Andre utgaver

Ekko av en venn
Bokmål Ebok 2019
Ekko av en venn
Bokmål Heftet 2020
Ekko av en venn
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Ingvar Ambjørnsen:

Anmeldelser Ekko av en venn

FOR ET COMEBACK!

«Ekko av en venn er en genuint morsom bok, som kan tilby en perlerad av skinnende komiske øyeblikk. [...] Men like under den muntre overflaten dirrer det hele veien en nerve av noe helt annet. For Ekko av en venn er kanskje først og fremst en roman om den store, bunnløse ensomheten. Det er øyeblikk og situasjoner her som med jevne mellomrom gir meg et skikkelig sug i magen. Selv om Ambjørnsen klarer å legge et forsonende skjær over det meste, er det likevel ingen tvil om at dette egentlig er en ganske fryktelig historie. Fryktelig bra, dessuten!»

 
Sindre Hovdenakk, VG

Elling er tilbake! 26.11.2019

«Boken er en gripende og vakker skildring av et ensomt menneske som sliter med å finne sin plass i den moderne verden. Anbefales på det varmeste!»

Lisbeth Skøelv, TARA

En mann av vår tid

«Romanen er klok, og jeg tror vi ler med Elling, mer enn vi ler av ham.»

Bente Thoresen, Psykisk helse

Når det lille blir stort

«Ingvar Ambjørnsens bøker om Elling er tidvis stor litteratur. Når han får fram det allmennmenneskelige, det gjenkjennbare – når han klarer å løfte det tilsynelatende lille til noe stort og meningsfullt. Når det går opp for oss at vi alle har en Elling i oss. På godt og ondt.»

Jan-Erik Østlie, Fri fagbevegelse

Fascinerande bok om Elling 04.06.2019

«Den 5. boka om Elling er drivande godt, litterært handverk.»

 
Bjarne Tveiten, Fedrelandsvennen

«I dette forunderlige hodet - både Elling sitt og Ambjørnsen sitt - foregår det fortsatt veldig mye spennende, unikt og morsomt. Sjølsagt føler en med Elling som fortsatt ikke lykkes med alt kan man si, men måten Ambjørnsen tar oss med inn i Ellings sinn og hverdag på er fortsatt noe av det flotteste jeg vet om i moderne norsk litteratur.Det er fortsatt bøtter av underfundig humor i Ambjørnsens språk og fortelling om Elling»

 
Tor Hammerø, Nettavisen

Den vakreste Elling-romanen

 
Vidar Kvalshaug, Bok365

Bare å glede seg

«Selvsagt er dette blitt en ekte Elling-roman, men bakteppet som Ingvar Ambjørnsen har strukket, rommer dype, treffende samfunnsbetraktninger – kall det gjerne humoristisk-satirisk – men Ekko av en venn har en dypere og alvorlig undertekst som beskriver noen av de mest markante trekk ved vår mediale samtid.»

 
Finn Stenstad, Dagbladet

Elling er tilbake, nesten like morsom, vel så trist - og enda mer ensom.

«Gjenkjennelsen i det Elling strever med, å finne sin plass i verden og en verdighet i eget liv, gjør at «Ekko av en venn» ikke bare føles relevant, men ja - viktig.»

 
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Kjærkomment gjensyn med Elling

«Med Ekko av en venn har Ingvar Ambjørnsen nok en gang skrevet et kjærlig portrett av en karakter de fleste vil kjenne seg igjen i.
[...] Ambjørnsens prosa er som vanlig enkel og stilsikker, og det tunge og såre er hele tiden pakket inn i befriende komikk.»

Mari Reinholdt Aas, Vårt land

Hensynsløst ærlig gjensyn med Elling

«Gjensynet med en 20 år eldre Elling i Ingvar Ambjørnsens nye roman Ekko av en venn, er trist, vemodig og oppkvikkende humoristisk. [...] Som roman er Ekko av en venn gjenkjennelig Ambjørnsen-landskap, levert med stilsikkerhet og sans for presisjon og svart humor. [...] Det er ingen overdrivelse å si at Ingvar Ambjørnsen var på topp som forfatter med det unike portrettet av den ensomme, dysfunksjonelle, tidvise sprø og gærne Elling. Og han viser igjen, 20 år senere, at han ikke er blitt dårligere med årene. Det er en fryd å lese denne nye romanen»

Turid Larsen, Dagsavisen

Ingvar Ambjørnsen er tilbake med Elling etter tyve år. Det er en reunion du bør få med deg.

«Leser du denne på trikken kan det fort bli høylytt knising bak permene, og da føler man seg som en Elling selv. Det er dette som er forfatterens styrke. På en tilsynelatende uanstrengt måte lyser han opp ulike sider ved vår samtid, med Elling i front som en moderne Askeladd med angst-utfordringer. Vi er alle litt Elling. Vi er alle litt rare. Det er jo dette som gir historiene om Elling nerve og dybde. [...] Ambjørnsen har som alltid et godt språk. Gode bilder, god rytme, aldri en slapp setning. Han er lett på hånden, og setningsoppbyggingen følger Ellings luner. Når det går godt er det stramt og snappy.
[...] Denne boken er til glede for både nye og gamle lesere, som det heter. Jeg gleder meg uansett til neste bok, for nå er Ambjørnsen på glid, og det er Elling også.»

Mari Grydeland, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Ingvar Ambjørnsen er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangre - romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986), en generasjonsroman som er blitt stående. Kritikerne fikk for alvor øynene opp for novellisten Ambjørnsen med Natt til mørk morgen (1997). Novellesamlingen Delvis til stede kom høsten 2003. Novellene er åpne, med mye handling og dialog, noen av dem nesten som små romaner. Forfatterens til sammen tre novellesamlinger er siden utgitt i Djevelens fødselsdag (2006 og 2016).

Med de fire romanene om Elling - Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999) - ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess, og innbrakte ham Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. Bøkene danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land. I 2019 kom en oppfølger, Ekko av en venn, som fikk svært gode kritikker og solgte godt.

Se alle utgavene i serien om Elling her.

Innocentia Park (2004) er en annerledes roman fra Ingvar Ambjørnsen. Handlingen er lagt til Tyskland, og fortelleren, en tysk eiendomsmagnat, er en helt ny type i forfatterskapet. Det er en eksistensiell roman om tretthet, oppbrudd og dekadense, med ypperlige skildringer fra Hamburg og Berlin. I Tyskland foregår også En lang natt på jorden (2007). Romanen er en dypt menneskelig, bitende og underholdende skildring av en mann som føler han nærmer seg slutten, men får et ekstranummer blant de levende som han ikke hadde kunnet forestille seg.

I Opp Oridongo (2009) og Natten drømmer om dagen (2012) er Ambjørnsen tilbake i Norge. I sistnevnte møter vi vandreren Sune, som bryter seg inn i hytter i fjell- og skogsområder på Østlandet. Han stjeler proviant og flanellskjorta fra knaggen, men maler gjerne sørveggen samtidig. Ut av ilden (2014) er en underholdende og besk roman om en kriminalforfatter som går på akkord med seg selv.

Ambjørnsens bøker er utgitt i 31 land. Hele ni av bøkene hans er filmatisert, flere med stor suksess. Filmen "Elling" ble nominert til Oscar i 2001. Ambjørnsen har også mottatt Anders Jahres kulturpris, Willy Brandt-prisen og Hedersprisen fra Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

Ambjørnsen har i alle år vært en populær barne- og ungdomsbokforfatter. Mest kjent er kanskje ungdomsserien om Pelle & Proffen, som ble relansert med nytt design i 2005. Bøkene er også filmatisert og var utrolig populære da de kom i 1987. De leses fremdeles blant unge, og tar for seg de to Torshov-guttene som vikler seg inn i stoffmiljø, prostitusjon, miljøspørsmål, mord, nazistiske grupperinger og religiøse sekter. Døden på Oslo S ble av Bokhandlerforeningen kåret til 80-tallets beste barne- og ungdomsbok.

Se oversikt over utgavene av bøkene med Pelle & Proffen her.

Drapene i Barkvik presenterer oss for Fillip Moberg, 16 år, som bor hos onkelen sin etter at det har skåret seg helt med begge foreldrene. Onkel Ernst er journalist i Nye Kriminaljournalen og en ytterst dårlig fotograf. Fillip Moberg er et spennende bekjentskap som et skal bli morsomt å følge videre.

Samson & Roberto er en kritikerrost serie for de yngste. Her møter vi blant andre den lurvete hunden Samson og den smarte katten Roberto som driver Fjordgløtt Pensjonat der fred og vennskap blomstrer, men hvor det også merkelige tildragelser skjer. Serien inneholder bøkene Arven etter onkel Rin-Tin-Tei, Krakilske Kamerater, Pater Pietros hemmelighet og Kaptein Nero.

Se oversikt over utgaver i Samson & Roberto-serien her.

I over tjue år har Ambjørnsen, med Tyskland som utkikkspunkt, betraktet Norge og nordmenn med et skjevt blikk. Små og store begivenheter i verden har vært tema for hans krasse kåserier og aktuelle betraktninger. Med Svart på hvitt. Ytringer 1995 til 2012 er artiklene samlet i en bok.

Til forfatterens 60-årsdag kom Navnløs erfaring - lesninger i Ambjørnsens novellekunst 1994-2003 av Morten Auklend, med to bonusspor om forfatterskapet av Jon Rognlien.

Les Cato Schiøtz sin tekst om Ingvar Ambjørnsen på Bok365

Bøker i serien