Thorbjørn Egner
© Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Thorbjørn Egner

Thorbjørn Egner (1912–1990) vokste opp på Kampen i Oslo. Han var utdannet tegner og arbeidet noen år som reklametegner og dekorasjonsmaler. Samtidig begynte han å skrive for barn. Blant de første barnebøkene var fortellingene om Ola-Ola og Jumbo som dro ut i verden. Senere ble Karius og Baktus og Musikantene kommer til byen laget som hørespill i lørdagsbarnetimen.

Thorbjørn Egner var en allsidig kunstner. Han var tegner, grafiker, scenograf, dramatiker, visekomponist og forfatter. Han illustrerte som oftest sine egne bøker. Egner skrev også lesebøker for grunnskolen og utga dokumentarbøkene Gamle hus i Vågå og Gamle hus i Rauland. Thorbjørn Egner gjendiktet også A.A. Milnes bøker om Ole Brumm og vennene hans til norsk.

Bøkene om Karius og Baktus, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by er utgitt i flere land, og skuespillene blir oppført på teatre rundt om i hele verden. Karius og Baktus er i tillegg foreviget gjennom Ivo Caprinos dukkefilm, og i Kristiansand Dyrepark er det bygget en Kardemomme by i full målestokk.

Anders Heger har skrevet biografi om Thorbjørn Egner.

Titler i salg

Viser 1 - 34 av 34

Bibliografi

1978 - Musikantene kommer til byen

1976 - Jumbo som dro ut i verden

1976 - Da Per var ku

1976 - Ole Jakop på bytur

1976 - 1-2-3 Telle-boka

1955 - Folk og røvere i Kardemomme by

1953 - Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen

1950 - Thorbjørn Egners lesebøker

1949 - Karius og Baktus

1945 - Gamle hus i Rauland

1943 - Gamle hus i Vågå