Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Montefiore (f. 1965) er en britisk forfatter av flere bestselgende og prisvinnende sakprosabøker, flere av dem med temaer fra Russland hvor hans familie opprinnelig kom fra. Han har også skrevet romaner.

På norsk har det bl.a. kommet to store biografier om Josef Stalin, Stalin (2004) og Den unge Stalin (2007). Begge fikk stor oppmerksomhet og solgte svært godt. Deretter kom en biografi om fyrst Potemkin (2008) som var Katarina den stores elsker, og en bredt anlagt "biografi" om byen Jerusalem (2011). I 2016 kom det storslåtte dokumentarverket Dynastiet Romanov som forteller de personlige historiene til 20 tsarer og tsarinaer.

Montefiore er tilknyttet det britiske Royal Society of Litterature. Hans bøker er utgitt på mer enn 40 språk. Han bor i London med sin kone, romanforfatteren Santa Montefiore, og deres to barn.

Titler i salg

Viser 1 - 40 av 45

Anmeldelser

"Montefiore fører en god og medrivende penn, ivaretatt på norsk av Rune R. Moen som har hatt en kjempejobb. Slektstrær og oversikt over «medvirkende» bidrar til at leseren klarer å holde rede på det enorme persongalleriet. Gjennom et kildemateriale like massivt som Uralfjellene og like vidstrakt som Sibir klarer Montefiore å gjøre disse folkene både levende og skremmende for oss."

Fredrik Wandrup, DagbladetDynastiet Romanov

"I mursteinen Dynastiet Romanov 1613 - 1917 tar Simon Sebag Montefiore leseren med inn i tsarpalassenes korriodorer, helt inn i soveværelsene, og gir et imponerende og fascinerende bilde av tsartidens Russland, fra Mikhail I til Nikolaj II. Etter endt lesning blir russisk historie aldri helt den samme igjen."

Erika Fatland, AftenpostenDynastiet Romanov

"Sjelden har det vært en større fornøyelse å lese russisk historie. Det har tatt sin tid før Simon Sebag Montefiores bok om Potemkin kom i norsk språkdrakt, men den gode oversettelsen som nå foreligger har vært vel verdt å vente på. Ikke bare for Russlandskjennere, men for alle historieinteresserte generelt. Montefiore er en mester i å kombinere en forskers tilnærming med en fortellerglede som knapt har sitt sidestykke."

Sten Inge Jørgensen, VGPotemkin

"Han elsker sitt emne og sine lesere, men så gir han da også biografipublikummet det de elsker; nye kilder og anekdoter, han lar personene snakke og gjør historien levende og nærværende. ... Simon Sebag Montefiore kombinerer imidlertid den lærde akademikerens skolering med den durkdrevne journalistens evne og vilje til å finne nytt kildemateriale."

Espen Søbye, DagbladetDen unge Stalin

"Fremstillingen er imponerende klar og oversiktlig, med en sann gullgrube av detaljer."

Per Egil Hegge, AftenpostenDen unge Stalin

"Imponerende, overveldende og full av utrolige og spennende fortellinger."

Bjørn Gabrielsen, Dagens NæringslivDen unge Stalin

"Aldri har jeg lest en mer spennende biografi."

Oddbjørn Solstad, Drammens TidendeStalin

"..den mest dramatiske politiske biografi jeg har lest."

Yngvar Ustvedt, VGStalin

"..den norske utgaven av Montefiores 700 sider store biografi, og det er et banebrytende verk. Man ville forsverge at en historiker som er født 12 år etter at Stalin døde, kunne finne frem til så mange primærkilder, folk som husker Stalin."

Per Egil Hegge, AftenpostenStalin

"Fascinerende kollektivbiografi som spar opp nye kilder."

Espen Søbye, DagbladetStalin

"Farlig sjarmerende" "Inngående portrett av en sammensatt tyrann."

Ivar A. Iversen, DagsavisenStalin

"...ei god, underhaldande og svært velskriven bok."

Jon Langdal, KlassekampenStalin