Omtale

Lars Saabye Christensen er født 21. september 1953 i Oslo. Han debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976), som han fikk Vesaas-prisen for. Han hadde da allerede hatt flere dikt på trykk og deltatt i utgivelsen av det litterære undergrunnstidsskriftet Dikt og datt. Sin første roman utga han i 1977 under tittelen Amatøren, og Saabye Christensen hevder ofte at alle hans romaner kunne ha båret den samme tittelen. Mennesker som sliter med indre usikkerhet og manglende oversikt over eget liv, som ikke stiller profesjonelt velforberedte i alle livets situasjoner, men velger galt og opptrer klossete - dette er personer han har en stadig tilbakevendende kjærlighet for i sine bøker.

Etter Amatøren fulgte ytterligere tre diktsamlinger samt to romaner, deriblant Jokeren som også ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker (1982). Gjennombruddet kom med Beatles (1984), som er blant de største litterære salgssuksesser i Norge noen sinne, og som stadig nye ungdomsgenerasjoner trykker til sitt hjerte. Fortellingen om de fire ungdommene Kim, Seb, Ola og Gunnar som vokste opp i Oslos nestbeste vestkant i en tid full av drømmer og forvirring inneholder en spenning, latter, gråt og gjenkjennelse som knapt noen annen norsk roman i moderne tid. Romanen er oversatt til flere språk og har fått strålende mottakelse, spesielt i danske og tyske aviser. Sommeren 2006 ble Beatles kåret til den viktigste roman de siste 25 årene av Dagbladets lesere.

Beatles ble til en trilogi, fulgt av de litterært sterke Bly (1990) og Bisettelsen (2008). I 2001 kom det episke storverket Halvbroren, som også ble en internasjonal suksess og vant Nordisk Råds Litteraturpris. Hele tiden har Saabye Christensen fortsatt å utfolde seg innenfor de fleste sjangre. Han har skrevet dikt, romaner, kriminalromaer, noveller, dramatikk, hørespill, barne- og ungdomsbøker, poetiske reiseskildringer og billedbøker. Som novelleforfatter står han sterkt. Om Ingens (1992) skrev Aftenpostens anmelder Terje Stemland: "Her finnes perler av iakttagelser, sproglige stjernedryss, rik humor, livsglede, vemod, sårhet, sorg, skamfølelse - hele den menneskelige følelsessfære som bare en betydelig forfatter kan gjøre nærværende, levende." I 1997 kom Den misunnelige frisøren: "Munter og melankolsk, vittig og vemodig, gripende og galgenhumoristisk..." (Øystein Rottem, Dagbladet). Sentral er også Noen som elsker hverandre fra 1999. Mitt danske album, memoarer, 2010, traff både et norsk og et dansk publikum. I 2012 kom Sluk, en selvbiografisk preget roman som fikk kritikernes anerkjennelse for sin originalitet og fortellerglede. i 2015 vant han Brageprisen for romanen Magnet, som både fikk strålende kritikker og ble en salgsuksess.

Lyrikeren Saabye Christensen har vært virksom gjennom hele forfatterskapet. Samlingen Stempler fra 1989 er kommet i nye opplag og utgaver. Åsteder fra 1986 er også for en klassiker å regne. Det er laget flere diktutvalg, bl.a Under en sort paraply (1999), ved Niels Fredrik Dahl, og Hundre og ett dikt (2013), ved Jan Jakob Tønseth. Saabye Christensen har engasjert seg i filmarbeid og blant annet skrevet manus til spillefilmen Brennende blomster (1985) og til NRKs store fjernsynsserie Landstrykere, bygget på Knut Hamsuns August-trilogi. Han har skrevet flere filmmanuskripter basert på sine egne romaner, som Herman og Gutten som ville være en av gutta (Ti kniver i hjertet), og filmmanuskriptet til Telegrafisten basert på Knut Hamsuns Svermere. Den danske filmen Grisen (2009), basert på novellen med samme navn, ble nominert til Oscar for beste kortfilm. Mange av hans stykker er dramatisert, og Chet spiller ikke her var en suksess på flere scener. Sammen med bandet Norsk Utflukt har han utgitt 6 CD'er.

Lars Saabye Christensen har engasjert seg aktivt for å hjelpe frem nye talenter i norsk litteratur. I en tiårsperiode fra 1986 redigerte han forlagets årlige antologi Signaler, et samlingssted for nye litterære stemmer i det litterære miljøet.

24. oktober 2006 utnevnte H.M. Kongen forfatter Lars Saabye Christensen til Kommandør av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for fortjenestefull innsats for norsk litteratur. Ordensrådet har i sin vurdering lagt vekt på at han i sitt forfatterskap med enkle midler og kunstnerisk fantasi, har maktet å levendegjøre de mennesker han skriver om, på en måte som har gjort det til en stor og gledelig opplevelse å lese hans dikt og romaner. Videre er det lagt vekt på hans arbeid for å hjelpe frem nye talenter i norsk litteratur.
Les begrunnelsen for utnevnelsen

"Kanskje er Saabye Christensen en av de forfatterne som best har klart å kombinere bred leserapell med fremragende litterær kvalitet." Per Thomas Andersen: Norsk litteraturhistorie, 2. utgave

Litterære priser:

· 1976 Tarjei Vesaas debutantpris
· 1981-82 Hørespillprisen
· 1984 Cappelenprisen
· 1987 Rivertonprisen
· 1988 Kritikerprisen
· 1990 Bokhandlerprisen
· 1991 Amandaprisen
· 1993 Doblougprisen
· 1997 Riksmålsprisen
· 1999 Sarpsborgrisen
· 2001 Aamodt-statuetten
· 2001 Bokhandlerprisen
· 2001 Brageprisen
· 2001 Den norske leserprisen
· 2002 Nordisk Råds Litteraturpris
. 2015 Brageprisen

Bøkene hans er oversatt til 36 språk.

Titler i salg

Viser 1 - 20 av 155

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
Anmeldelser
"Så er den her, en stor ny roman av Lars Saabye Christensen. Gjennomarbeidet, velkomponert, velskrevet, velopplagt. Gled dere.(...) Lars Saabye Christensen har skrevet store epos før. «Magnet» er på høyde med, og vel så det, «Beatles» og «Halvbroren»
 
Guri Hjeltnes, VGMagnet
"(…)med Etter karnevalet har han levert ei av dei beste samlingane sine.(…) I den nye boka foreinar han stringensen i poesien med lesbarheita frå prosaen, og porsjonerer det personlege i passe dosar til at lesaren kan kople attkjenning med eit høve til å strekkje tanken litt lenger. (…) Etter karnevalet er ei bok det vil bli lese frå, stille under lampene, og høgt i ulike forsamlingar. "
Steinar Lillehaug, KlassekampenEtter karnevalet
"Det er stemning i hver eneste tekst, det er rytmen og alle de fine, konkrete bildene, alt dette positive som er Saabye Christens varemerke. «Etter karnevalet» er ei nydelig samling."
Stein-Arve Myrbakk, Rana BladEtter karnevalet
"Og det er mange minnerike dikt i denne gode, bluesaktige samlingen, og det er underfundig når poeten slår fast: «Så lenge jeg kan huske har jeg vært glemsom». Flere finurlige formuleringer finnes. Dette er en typisk Saabye Christensen-bok. Hvert dikt forteller en liten historie."
Brynjulf Jung Tjønn, VGEtter karnevalet
"60 år er ingen alder. Lars Saabye Christensen viser han er mer leken enn før.(...)«Stedsans» er en sprudlende samling av overskudd og fortellerglede, og viser at en av våre største samtidsforfattere ikke har tenkt å hvile på gamle laurbær, men forsøker å utvikle seg videre."
 
Brynulf Jung Tjønn, VGStedsans
"Det er godt å lese noe så suverent og hyggelig som de nye novellene i Saabye Christensens nye bok. Den anbefales på det varmeste."
Stein-Arve Myrbakk, Rana BladStedsans
"Denne novellesamlingen flommer over av fjås og ordspill, men alle fortellingene har et poeng eller en vri, som viser hvor proff og elegant Lars Saabye Christensen er."
Cathrine Krøger, DagbladetStedsans
"Saabye Christensen kan være utrolig morsom - uten at det blir flås."
Cathrine Krøger, DagbladetNorske stiler
"Denne boken får meg til å humre, ikke bare en, men mange ganger. Den er utrolig morsomt skrevet og tar opp en tematikk som vi kjenner oss igjen i, de aller fleste som husker stilskrivingens utfordringer gjennom skoletiden."
Audun Mosevoll , DagenNorske stiler
"Lars Saabye Christensen griper tidsånden i «Norske stiler». (...) Saabye Christensen er en av forlagets mest sentrale forfattere, og stilene har allerede vært publisert i bloggen Forlagsliv.no. Det begynte muligens som en upretensiøs lek. Kanskje det er derfor for det blir så bra (...) Saabye Christensen kan være utrolig morsom - uten at det blir flås."
Cathrine Krøger, DagbladetNorske stiler
"Så nå skal jeg, med Saabye Christensens kloke betraktninger surrende i hodet, finne frem de gamle albumene igjen, og kanskje se bildene på en ny måte, enda en gang. Jeg anbefaler leseren å gjøre det samme."
 
Emil Otto Syvertsen, FædrelandsvennenMitt danske album
"Fysisk og sanselig, drømmeaktig og skyggefylt. Lars Saabye Christensen dyrker den perfekte melankoli."
 
Sindre Hovdenakk, VGMitt danske album
"Det er en flott samling med prosatekster og dikt, skrevet med Saabye Christensens vidd og vemod."
 
Per Randers Haukaas, BergensavisenMitt danske album
"(...) en vakker, til tider bluesklingende minnerune over en avholdt far og hans slekt."
Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladMitt danske album
"En bok som beriker såvel leseren som Lars Saabye Christensens forfatterskap. "
Mode Steinkjer, DagsavisenMitt danske album
“Mitt danske album er en fryd å lese og bla i.”
Henning Howlid Wærp, AftenpostenMitt danske album
"Mit danske album er en skøn lille samling af prosadigte og familiebilleder. (...)Bogen er et kærligt og forløst faderportræt og en rolig, humoristisk slægtshistorie i tre led, bedsteforældre, forældre og Saabye selv. Både i fotos og tekster er der en sikker, arbejdsom stræben, en linje opad mod det kunstneriske, som minder om den, Stefan Zweig tegner i ’Verden af i går’."
Bjørn Bredal, PolitikenMitt danske album
Bibliografi

2017 - Byens spor I

2017 - De nye reglene

2016 - Kargo

2016 - Magnet - del 1

2016 - Magnet - del 2

2016 - Magnet - del 3

2016 - Magnet - del 4

2016 - Magnet - del 5

2016 - Hundre og ett dikt i presens - del 1

2016 - Hundre og ett dikt i presens - del 2

2016 - Hundre og ett dikt i presens - del 3

2016 - Hundre og ett dikt i presens - del 4

2016 - Hundre og ett dikt i presens - del 5

2016 - Hundre og ett dikt i presens - del 6

2016 - Sanne gleder

2015 - Mitt danske album

2015 - Magnet

2015 - Hjertet slår når det skjelver

2014 - Etter karnevalet

2013 - Etter mesterskapet

2013 - Chet spiller ikke her

2013 - Stedsans

2013 - Hundre og ett dikt

2012 - Sluk

2012 - Norske stiler

2010 - Bernhard Hvals forsnakkelser

2010 - Mitt danske album

2009 - Visning

2008 - Bisettelsen

2007 - Ordiord

2006 - Stille lengde

2006 - Saabyes cirkus

2005 - Modellen

2004 - Oscar Wildes heis

2003 - Sanger & steiner

2003 - Maskeblomstfamilien

2001 - Halvbroren

2000 - Mann for sin katt

2000 - Pinnsvinsol

1999 - Under en sort paraply

1999 - Kongen som ville ha mer enn en krone

1999 - Noen som elsker hverandre

1998 - Falleferdig himmel

1998 - Pasninger

1997 - Den misunnelige frisøren

1996 - Den andre siden av blått

1995 - Jubel

1994 - Mekka

1993 - Alexandrias aske

1993 - Den akustiske skyggen

1993 - Denne forunderlige by

1993 - Ingens

1992 - Ingens

1992 - Gutten som ville være en av gutta

1991 - Hvor er det blitt av alle gutta

1990 - Signaler' '90

1990 - Bly

1989 - Vesterålen

1989 - Stempler

1988 - Herman

1987 - Sneglene

1986 - Jokeren

1986 - Columbus ankomst

1985 - Blodets bånd

1984 - Beatles

1984 - Graffiti

1982 - Paraply

1980 - Billettene

1979 - Jaktmarker

1978 - Kamelen i mitt hjerte

1977 - Amatøren

1976 - Historien om Gly