Omtale

Karin Fossum er født i 1954 i Sandefjord. Hun debuterte allerede i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Tarjej Vesaas' debutantpris for. Siden har hun gitt ut bøker i de fleste sjangre: dikt, noveller og romaner.

I 1995 kom Evas øye, den første kriminalromanen med den sindige Konrad Sejer som etterforsker, og Karin Fossums gjennombrudd i forhold til et stort publikum, var et faktum. Flere av romanene er filmatisert både for kino og TV. Fossum er tildelt Rivertonprisen to ganger.

Karin Fossums bøker er oversatt til 25 språk, og belønnet med flere internasjonale priser. I 2005 var den engelske oversettelsen av Elskede Poona «runner up» i konkurransen om britiske Crime Writers' Associations Gold Dagger-pris, av mange regnet som verdens mest prestisjefulle pris for kriminallitteratur. Hun har også vunnet Los Angeles Times Book Prize for samme bok.

"I flere av hennes krimfortellinger er de psykologiske aspektene like interessante som selve oppklaringen. Dette samsvarer med en tendens man kan se i Fossums øvrige forfatterskap (...) nemlig en interesse for den avvikende eller skadde psyke." Per Thomas Andersen: Norsk litteraturhistorie, 2. utgave.

Titler i salg

Viser 1 - 20 av 131

Anmeldelser
"Og som Ibsen skriver Fossum et nydelig språk – presist, bildeskapende, ikke ett overflødig ord (...) Igjen er det en fornøyelse å møte parhestene Sejer og Skarre.(...)Her får de satt alle sine gode egenskaper på prøve, og igjen består de prøven med glans. Det gjør også Karin Fossum."
 
Rune Larsstuvold, Drammens TidendeHelvetesilden
"Hun skriver kvalitetskrim av ypperste, internasjonal klasse. Nå slår hun til med en roman som etter min mening må være en av hennes aller beste. Den bærer tittelen Helvetetsilden. Så skakende, medrivende og smertefull at man gir seg ende over.(...) Hadde det vært flere øyne enn seks på terningen, hadde denne romanen fått dem."
 
Finn Stenstad, Tønsberg bladHelvetesilden
"Intrikat og overraskende"
 
Helge Ottesen, VardenHelvetesilden
"Karin Fossum er den litterært sterkeste av de norske krimforfatterne (...) Komposisjonen er god, og flere av karakterene i «Helvetesilden» vil leve i lenge etter endt lesning."
 
Ole Jacob Hoel, AdresseavisenHelvetesilden
"Med vårens roman Helvetesilden har Karin Fossum skrevet en av sine beste krimfortellinger.(...) Nettopp dette blikket på hverdagen, på levende menneskers strev med å få livet til å henge sammen, er Fossum en mester til å hente fram i sin skrivekunst. Hun gjør det i en dempet tone, med en aldri sviktende omtanke for sine karakterer.(...) I Helvetesilden nærmer fortellingen seg et punkt som kan kalles hjerteskjærende mer enn uutholdelig spennende. Karin Fossum viser med sin siste roman at hun står i en særklasse som krimforfatter."
Turid Larsen, DagsavisenHelvetesilden
"Karin Fossum er i flytsonen. (...) hun leverer fra seg det som må være en av hennes mest inntrengende og bevegende romaner. En forfatter på høyden av sin skaperkraft."
Pål Gerhard Olsen, AftenpostenHelvetesilden
"Karin Fossum er en mester i å beskrive folks strevsomme liv. Vi klarer å forstå hvordan et uhyrlig dobbeltdrap kan finne sted, og Fossum skriver med et godt og kjærlig blikk for detaljer og relasjoner.
 
Linn T. Sunne, Oppland ArbeiderbladHelvetesilden
"Det er en fryd å få være med på sammensyingen av de tre parallelle historiene. Der er forfatteren i sitt ess. Og måten hun forklarer forbrytelsen på og hva som ligger gjemt i galskapens skygge, avslører en empatisk logikk som mange i vårt samfunn har veldig mye å lære av. Karin Fossum er i sannhet noe for seg selv."
 
Per-Magne Midjo, Trønder-AvisaHelvetesilden
"Det tette blikket på hovedpersonene, og det lurende mørket under overflaten, gjør at dette ikke blir en typisk politi og morderfortelling. Det er i stedet en historie om menneskeskjebner, begravde historier og vonde følelser som griper tak i leseren og holder fast en god stund etter at boka er slutt."
Christine Nevervik, TelemarksavisaHelvetesilden
"Dermed blir Helvetesilden en god oppfølger til Fossums tidligere psykologiske romaner - glimrende fortalt, og skapt innenfor en ramme som fascinerer og begeistrer."
Jon Terje Grønli, GjengangerenHelvetesilden
"Karin Fossum leverer igjen et imponerende stykke arbeid – intet mindre.."
Liv Lysaker, LO-MediaHelvetesilden
"Altså nok en roman fra Karin Fossum med solid litterær kvalitet hele veien, veloverveide utporsjoneringer av avslørende detaljer og sitrende spenning."
Turid Larsen, DagsavisenCarmen Zita og døden
"Karin Fossum viser hvordan kriminalromanen kan være noe mer enn ren underholdningslitteratur. (...) Velskrevet og gripende om de skjulte drapene."
Torbjørn Ekelund, DagbladetCarmen Zita og døden
"Det er flere forfattere som skriver like godt eller bedre om forbrytelser enn krimforfattere. Karin Fossum er en av de beste av dem."
Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladCarmen Zita og døden
"Fossums kriminalromaner tøyer som regel sjangerens grenser, slik er det også her. Fossum er en mester i a ta opp aktuelle problemstillinger; denne gangen er det "sorteringssamfunnet" hun stiller ubehagelige spørsmål til.(...)Fossum på sitt beste i en viktig og godt skrevet roman."
 
Anne Schaffer , TaraCarmen Zita og døden
"Knapt noen andre i norsk krim har holdt et høyere litterært nivå enn Karin Fossum i sine Konrad Sejer-bøkene. Hun har bedre enn de alle fleste maktet å komme under huden på sin hovedperson, samtidig som hun med stor innsikt skaper bakgrunn og dybde i beskrivelsen av hverdagsmenneskene som ender som drapspersoner."
 
Finn Stenstad, Tønsberg bladCarmen Zita og døden
"Karin Fossum er blant våre fremste forfattere, uansett sjanger. Det skyldes hennes unike evne til å skape levende mennesker og hennes dype forståelse av menneskesinnet. Dette har hun alltid mestret, men aldri bedre enn i Carmen Zita og døden."
 
Rune Larsstuvold, Drammens TidendeCarmen Zita og døden
"Som vanlig glitrer Fossum med sine personskildringer og ubehagelige dypdykk i menneskesinnet. Og ingen andre etterforskerpar har satt seg så sterkt i sjela til krimelskere som Konrad Sejer og Jacob Skarre."
 
Per-Magne Midjo, Trønder-AvisaCarmen Zita og døden
"Karin Fossum har med denne boka levert nok en god krim, og befester sin stilling som Norges krimdronning."
Ringerikes BladCarmen Zita og døden
"Original, velskrevet og samfunnsaktuell!"
Edda Espeland, Vi over 60Carmen Zita og døden
"Dette er egentlig en glitrende god beskrivelse av mennesker ved noen av livets mest krevende veiskiller. En stor grad av leserens medfølelse skaper engasjement og innlevelse - nødvendige elementer også i den skarpeste krim."
Jon Terje Grønli, GjengangerenCarmen Zita og døden
"«Carmen Zita og døden» er antakelig årets mest velskrevne krim, og den bærer i seg en historie som er mye større enn gåten som skal oppklares.(...)Karin Fossum er mesterlig, hun utfordrer krimsjangeren og skaper ubehag og ettertanke som lever lenge etter at gåten er løst."
Tarald Aano, Stavanger AftenbladCarmen Zita og døden
"Fossum er veldig god på sine karakterbeskrivelser, og i denne krimmen gjør hun intet unntak."
"Rundt den besnærende Carmen-skikkelsen åpner det seg opp for et refleksjonsrom knyttet til det mye omtalte sorteringssamfunnet, tilsatt Sejers og Skarres ikke helt samkjørte religiøse filosoferinger.(...) Karin Fossum gir alltid leseren den rotfestede fornøyelsen av å være i gode hender, rett og slett fordi hun har noe å melde ut over det å beherske sjangerens maskineri."
Pål Gerhard Olsen, AftenpostenCarmen Zita og døden
"Fjorårets roman av krimforfatteren bærer tittelen «Jeg kan se i mørket». Årets kroppsnære diktsamling viser at Karin Fossum også kan skrive lysende i mørket."
 
Hilde Diesen, Drammens TidendeNatten er et annet land
"Fossums poesi gjør inntrykk ikke minst fordi den er så hard og kontant. Natten er et annet land har ingen likegyldige tekster eller tamme transportetapper (...) Boken er på sitt beste når smerten og agget synker dypere ned i teksten og får et større billedlig uttrykk. Da kan Fossum til gjengjeld skrive eminente dikt."
Ingunn Økland, AftenpostenNatten er et annet land
"Dette er tema for Karin Fossums diktsamling, og det er skrevet uten poetiske dikkedarer. Derfor virker diktene også så sterkt, og derfor kan den også anbefales på det varmeste for lesere som selv har psykiske vansker."
Fartein Horgar, AdresseavisenNatten er et annet land
"Det er sterk lesning, og det er en lesning som vekker ettertanke(...).
Arne Hugo Stølan, VGNatten er et annet land
"Det er krevende å skrive med en fortellerstemme i jeg-form, det fordrer godtgrep og kontroll over storyen fra forfatterensside. Det har Fossum, sammenmed et renskåret, korthugget og megetgodt språk med mange fasetter og nyanser.Nå er ikke dette en ordinær krim, selv om her både er drap og rettssak – en rettssak som lar andre fortellerstemmer slippe til, om Riktor. Og – Fossum vet å komponere en historie, menneskers psyke og – et forstyrret sinn."
 
Guri Hjeltnes, VGJeg kan se i mørket
"Hun utfordrer, underholder og skremmer. Karin Fossum har en fremragende penn. Hovedpersonene lever intenst og på nifst vis «maler» hun ut de aparte sidene av mennesket."
 
Per-Magne Midjo, Trønder-AvisaJeg kan se i mørket
 
Knut Holt, FædrelandsvennenJeg kan se i mørket
"Karin Fossums mesterskap ligger på to plan. Hun har et ytterst presist og variert språk og tyr aldri til de store, metaforiske beskrivelser. Det andre er hennes innsikt i menneskesinnets ukjente og tidvis mørke dyp, som hos hovedpersonen Riktor."
 
Finn Stenstad, Tønsbergs BladJeg kan se i mørket
"Språket i boka er poetisk og levende. Boka er spennende til tross for at det ikke er noen kriminalroman i vanlig forstand. Historien er intens og til tider ubehagelig lesning, men det er umulig å legge boka i fra seg. Jeg spår at Karin Fossum ligger an til flere priser i den kommende tid."
 
Elise Weseth, Oppland ArbeiderbladJeg kan se i mørket
"Hun er i det hele tatt usedvanlig god til å skildre menneskers psyke, Karin Fossum. Den egenskapen har hun allerede vist gjennom de mange krimbøkene om Konrad Sejer. Gjennom dem har hun også utviklet et absolutt gehør for språklige nyanser. Bilder, tanker og assosiasjoner knyttes sammen så alt føles helt opplagt. Teksten blir aldri tung, symbolladet, ovetydelig; nei, den er lettbent og samtidig foruroligende og ubehagelig."
Anne Cathrine Straume, NRKJeg kan se i mørket
"Hun har Hverdags-Norge på sitt mest traust og grått gjenkjennelige som scenegulv. Det til tross gløder det av setningene hennes rett som det er - en lavmælt og ukunstlet intensitet som setter tanker og følelser og ikke spektakulære fysiske opptrinn i høysetet (...) Karin Fossum holder den dybdepsykologiske fanen høyt hevet i den altfor DNA-profil-opptatte norske krimleiren, og ære være henne for det."
Pål Gerhard Olsen, AftenpostenJeg kan se i mørket
"Som vanlig skriver Fossum lett, ledig og elegant, og Riktors stemme setter seg umiddelbart. Teksten tegner et godt, men selvsagt ufullstendig, bilde av den velfungerende einstøingen, og det er en ubehagelig leseropplevelse å komme inn i hodet på denne boblemannen som lever i sin egen morbide verden."
Lars Helge Nilsen, Bergens tidendeJeg kan se i mørket
«Jeg kan se i mørket» viser Karin Fossums store kvaliteter som forfatter. Det presise, plastiske og likevel enkle språket som synes å passe som hånd i hanske til disse bedrøvelige livsskjebnene som plasseres i Riktors ensomme og forstyrrede liv. Aldri antydning til blomstrende sentimentalitet eller forsøk på tørre, saklige og forklarende innlegg.
Turid Larsen, DagsavisenJeg kan se i mørket
Fossums setninger er glassklare og levende, de er rensket for overflødigheter, og i denne romanen bærer de i seg en rytme som oppleves som optimalt avstemt til innholdet. Allerede i bokas første setninger settes Riktors fortellerstemme, sterk og tydelig og egenartet. Å få det til er vanskelig uansett hva man skriver om. Men det kan umulig være vanskeligere enn i en jeg-roman der fortelleren selv er riv ruskende gal.
Torbjørn Lysebo Ekelund, DagbladetJeg kan se i mørket
"Karin Fossum har igjen levert varene og skrevet en glimrende krimroman."
Thorstein Buer, TelemarksavisaJeg kan se i mørket
"Spennende fortelling. (...) en drivende god fortelling om den ensomme og tilsynelatende vanlige mannen Riktor (...) Boka gir et solid innblikk i et mørkt og forkvaklet menneskesinn (...) Romanens styrke er Fossums fortellerevne og gode språk, sammen med psykologisk innsikt. Det har bidratt til en meget lesverdig roman."
 
Kjell Einar Øren , Haugesunds AvisJeg kan se i mørket
"Med ’Jeg kan se i mørke’ har Norges (og nattens) poetiske krimidronning, Karin Fossum, gjort det igen. Skrevet en inciterende dyster og sindig skæbnefortælling med et meget sindrigt tragisk-ironisk plot i bedste/værste style noir i tonearten mol (...) I et lakonisk, minimalistisk sprog, som zigzagger sig snært og labyrintisk i jegfortællerens lettere psykopatiske og alligevel sært skære hjerne, der dog også indeholder en kunstner, en tegner og en fortæller (...) ’Jeg kan se i mørke’ er en lille sort snebold sendt skruet og sammenpresset af sted mod sin skæbnesvangre slutning, som selvfølgelig giver endnu et sinistert smæld med halen på sidste velskrevne side. Hvordan er det nu, klicheen lyder: Hvis du kun læser én krimi om året, så snup en Karin Fossum."
Bo Tao Michaëlis, PolitikenJeg kan se i mørket
"Spenning av høy kvalitet også denne gangen."
 
Sindre Hovdenakk, VGVarsleren
"Karin Fossums siste bok er en sterk og god psykologisk thriller. Det vil forundre meg stort om ikke også denne blir filmet."
 
Camilla Sørbye, Drammens TidendeVarsleren
"Denne nyeste og tiende romanen med Sejer bekrefter Fossums store fortellertalent, og hennes unike evne til å skape uforglemmelige, lavmælte portretter av helt vanlige hverdagsmennesker."
Turid Larsen, DagsavisenVarsleren
"Å lese Varsleren er en befriende påminnelse om hva god krim også kan være. Rolig og innsiktsfull, om vanlige mennesker og (nesten) vanlige forbrytelser. (...) Så lenge kvaliteten, stilsikkerheten og originaliteten er på dette nivået, leser jeg så gjerne både en og flere bøker til med den avbalanserte, erfarne etterforskeren."
Ingrid Brekke, AftenpostenVarsleren
"Alle tråder nøstes ikke pent opp til slutt, men likevel er dette mer spennende og intens lesning enn det meste av det som kalles thrillere. Det er lite som slår en god psykologisk spenningsroman, og Varsleren er et utsøkt eksempel på det."
Kurt Hanssen, DagbladetVarsleren
"Om det ikke har gått frem allerede; Varsleren er enda en svært vellykket bok fra Karin Fossums hånd."
Leif Ekle, NRKVarsleren
"Varsleren er kanskje den beste av de bøkene hun har skrevet etter Elskede Poona. Den er dypt original, samtidig som Fossum kretser rundt de temaene hun alltid gjør."
Ole Jacob Hoel, AdresseavisenVarsleren
(...)den tiende i Konrad Sejer-serien. Og den er helt på høyden med de beste i serien."
Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladVarsleren
"Det grusomme skjer. Forfatteren svømmer ikke behagelig på overflaten, men dykker ned i mørket. Og når ting er ute av kontroll, når det grusomme virkelig skjer, setter likevel tvilen inn. Fossum gir oss ikke alle svarene, men på ypperlig vis beskriver hun hvordan det kan gå galt. Og at det kan være varselet om ulykke som får folk til å knekke."
Une Bratberg, Vårt LandVarsleren
(...) har gjort furore igjen og begått en bok som både fryder og skremmer, isner og varmer."
Sigurd Ohrem, Sandejords BladVarsleren
"Karin Fossum skildrer hver enkelt skjebne i et medfølende språk, men sparer heller ikke på drastiske skildringer. Hun er ikke uten grunn en forfatter med internasjonal suksess."
Literatur blogVarsleren
"Karin Fossums romaner er alltid bemerkningsverdige psykologiske studier av gjerningsmann og offer. Enda en gang skriver hun på imponerende vis hvorden det vonde, den subtile faren, trenger inn i den tilsynelatende ideelle tilværelsen. Bøkene hennes er gjennomgående leserverdige."
Kultur - in - Bonn.deVarsleren
"Det er spennende å lese hvordan menneskene i bygda forandrer seg, hvordan livene deres faller sammen etter Johnnys grusomme vitser. En psykothriller som nesten kommer utenom de grusomme morddetaljene som ofte er vanlige i den nordiske krimlitteraturen."
Magazin am wochenendeVarsleren
Bibliografi

2016 - Den som elsker noe annet

2016 - Drapet på Harriet Krohn

2016 - Den onde viljen

2016 - Hviskeren

2016 - Varsleren

2016 - Carmen Zita og døden

2016 - Helvetesilden

2015 - Vi som er døde

2015 - Svarte sekunder

2014 - En mørk fløytetone/Festskrift til Karin Fossum

2013 - Carmen Zita og døden

2013 - Helvetesilden

2012 - Årets påskekrim

2012 - Natten er et annet land

2012 - Den gale mannen i Firenze

2011 - Jeg kan se i mørket

2011 - I det blå lyset

2011 - Sønnesønnen

2009 - Varsleren

2008 - Den onde viljen

2007 - Den som elsker noe annet

2006 - Brudd

2004 - Drapet på Harriet Krohn

2004 - Noveller i utvalg

2003 - Natt til fjerde november

2002 - Jonas Eckel

2002 - Svarte sekunder

2000 - Elskede Poona

1999 - De gales hus

1998 - Djevelen holder lyset

1997 - Den som frykter ulven

1996 - Se deg ikke tilbake!

1995 - Evas øye

1994 - Søylen

1992 - I et annet lys

1978 - Med ansiktet i skygge

1974 - Kanskje i morgen