John Williams

John Williams (1922-1994) var født og oppvokst i Texas og jobbet som professor ved Universitetet i Denver. Han er mest kjent for den gjenoppdagede klassikeren Stoner som er blitt en hyllet internasjonale bestselger.

Anmeldelser

"Stoner er en svæt god roman, i mine øyne også en stor en, om en mann og et liv i en brytningstid. Føste del av boka er klassisk dannelsesroman om en ung, fattig småbondesønn fra Missouri og hans vei fra hardt gårdsarbeid til universitet og litteratur. Andre del av boka er en av de beste universitetsromanene som er skrevet, om en lovende ung forskers vekst og fall.(...) Som romanfigur er Stoner uforglemmelig."

Terje Eidsvåg, AdresseavisenStoner

"Willams roman fortjener alle superlativene den har fått, og klarer å skildre enmanns liv og tidsepoke på en så treffende måte at setninger må leses igjen og igjen. Romanen er en ærlig, rå og klok beskrivelse av et livsløp, av å være et menneske, hvordan det er å leve, av valg som er riktige eller gale, og følgene av valgene vi tar. Dette er en bok det er umulig å være likegyldig til. Den er vond. Og oppstemt. Det er tidløst og universelt, og det handler om deg."

Anette Os, FædrelandsvennenStoner

"Det er en svært vakker bok om et trist, men likevel vakkert liv.»

Atle Nilsen,, Bok 35.noStoner

"Det er ikke hovedsakelig på setningsnivå romanen imponerer, men i den panoramiske utsikten som tegner seg over «opphopningen av år» og «akkumulerte tilfeldigheter og omstendigheter». 65 år blir synliggjort med smått og stort. Er utholdenheten og den krummede nakken en nødvendighet, eller er det uanstendig bruk av livets potensial? Eller som Stoner selv spør seg mot slutten: «Hva forventet du?»"

Elin Kittelsen , KlassekampenStoner

"Episk, men aldri svulstig.(...) en bok som klarer å skildre en manns liv, og en tidsepoke, på en så treffende måte at det virker som om setningene er trykket i gullfarge slik de stråler opp fra sidene.(...) dette er nettopp en temmelig «perfekt leseropplevelse»."

Erle M. Sørheim, DagbladetStoner

"Stoner bærer alle tegn på en real hype. Men romanen, som ryster ved leserens bevissthet, fortjener alle superlativene som er blitt den til del(...)Williams’ prosa er hard og fullkommen; liksom hugget i stein. På samme tid er den mildt arkaisk (det gir språket en følelse av beherskelse og kontroll) og briljant energisk i sine beskrivende partier."

Bernhard Ellefsen, MorgenbladetStoner

"Fortellingen om den på samme tid veke og standhaftige Stoner er et dypt menneskelig dokument og derfor en bok som er vond, men verdt å lese."

Anne Schäffer, Bergens TidendeStoner

"Stoner lurer seg inn på lesaren, men etterlèt ei kjensle av å vere storma."

Eivind Myklebust, Ny TidStoner

"Og ja, det er ein god roman, eg vil ikkje nøle med å seie ein svært god roman, som står i ein litt overraskande kontrast til alt styret rundt.(...) Den nøkterne, nesten dokumenterande forteljarstemma får det vesle, menneskelege dramaet til å dirre under overflata. Ting byggjer seg opp og dei byggjer seg ned sakte men utan nåde, som i eit gresk drama om det går an å tenkje seg eit slikt med ein vanleg mann i hovudrolla. Jo, Stoner har tolt dvalen og er ein roman også for vår tid."

Marta Norheim, NRK P2Stoner

"Nøkkelen til suksessen? Et kjærkomment fravær av påtatt dramaturgi finner du i Stoner. Romanen følger et liv fra vugge til grav. Mot en bakgrunn av oppblåste og manipulerte samtidshistorier i alle kanaler, er dette så enkelt at det nærmest er genialt. For midt i Stoners stusslige liv kommer uforutsigbarheten frem. Ikke minst er skildringen av dødsøyeblikket, sett frahovedpersonens ståsted, noe av det heftigste jeg har lest på lenge."

Susanne Hedemann Hiorth, Dagens NæringslivStoner

"Språket i boka er enkelt, og historien er fortalt rett frem, likevel er det en helt spesiell stemning i teksten, mye på grunn av de presise personskildringene og innsikten i personenes indre. Fortellingen er aldri sentimental, men likevel ligger det et vemod over fortellingen om Stoner, denne mannen som blir selve symbolet på en grunnsetning i boka: «Det innes menneskelige kriger og nederlag og seire som ikke er militære og som ikke havner i historiebøkene ». Er de likevel verdt å fortelle? Så absolutt!"

Ingvild Kjøde, KKStoner

"Livet til Stoner kryper under huden på deg og får deg til å betrakte deg selv og ditt eget liv. Dette er en bok som fortjener å bli lest."

Jon Åge Fiskum, Trønder-AvisaStoner

Bibliografi