Jan Jakob Tønseth
© Foto Maja Hattvang

Jan Jakob Tønseth

Jan Jakob Tønseth (1947 - 2018) ble født i Oslo. Han debuterte allerede i 1971 med diktsamlingen Kimærer. Han utgav tilsammen syv diktsamlinger, de siste er Fromme vers for enkle sjeler (2007) og Muntre dødsdikt (2015). I forbindelse med at forfatteren fylte 70 år i 2017, gav forlaget ut hans samlede dikt, Mellom drøm og nærvær. Samlingen Andre morgener ble utgitt posthumt i 2019.

Jan Jakob Tønseth vakte berettiget oppsikt med sin første roman Hilmar Iversens ensomhet, som utkom i 1992. I 1997 kom en frittstående fortsettelse, Et vennskap, og i Resignasjon og portvin fra 2002 møter vi Hilmar Iversen for tredje og siste gang. Trilogien kom i ny utgave i oktober 2018.

I 2006 kom novellesamlingen von Aschenbachs fristelse. Boken fikk strålende kritikker og ble nomimert til Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris.

Forfatteren gjendiktet flere franske poeter til norsk, deriblant Mallarmé, Rimbaud, Apollinaire og Michaux. Han skrev seg inn i en tradisjon hvor lyrikere som Emil Boyson og Claes Gill hører hjemme. Tønseth utgav også essaysamlingene På krigsfot med virkeligheten (1984) og Dikteren på terskelen (2005).

Våren 2013 kom romanen Prosten, der Tønseth skrev om sin morfar Kristen Skjeseth som var prost i Vågan i Lofoten fra 1921 til 1951. Det er prostens egne prekener, hans korrespondanse og artikler i ulike publikasjoner som utgjør materialet for boken, som gir et interessant tidsbilde fra siste del av 1800-tallet og første halvdel av forrige århundre. Også denne utgivelsen ble møtt med begeistring fra et samlet anmelderkorps.

Tønseth mottok flere litterære priser for sitt forfatterskap, blant annet Gyldendals legat, Kritikerprisen, P2-lytternes romanpris, Cappelenprisen og Doblougprisen.

Titler i salg

Viser 1 - 25 av 25

Anmeldelser

"Jan Jakob Tønseth fremstår på ny med vakker romankunst og originalt stoff."
 
Guri Hjeltnes, VGProsten
"Prosten er en roman til ettertanke og refleksjon over etiske dilemmaer, en bok det er vanskelig å stille seg likegyldig til. Det er romankunst av det meningsfulle slaget (...) Det er en forunderlig god og sterk bok om en person som utviste stort mot og mye kløkt i den værharde tjenesten."
 
Alf Kjetil Igland, FædrelandsvennenProsten
"Prosten er selvsagt en gave til Vågan, Svolvær, Lofoten og Nord-Norge, men mest av alt, et litterært mesterstykke. Kanskje den mest originale biografien som har kommet de siste årene her til lands."
Finn Stenstad, LofotpostenProsten
"Hele prekener, faktisk, har Jan Jakob Tønseth med sin merkverdige nye roman fått meg til å lese med stor interesse. Det hele har føltes dypt fremmed, men det er det jo ikke: Manglende tro eller ei – romanen er et stykke kirkehistorie som helt selvsagt burde interessere alle som er en del av den norske kulturen.(...) Å lese Tønseth er en svir."
Bjørn Ivar Fyksen, KlassekampenProsten
"Jan Jakob Tønseth har i alle høve skrive ei fin og interessant bok om bestefar sin, Kristen Skjeseth (...) Tønseth har makta å løfta prosten sjølv fram og gjort oss kjende med eit godt og samvitsfullt menneske som kan tena som eit føredøme for oss alle. Det skal forfattaren ha takk for."
Odd W. Surén, Dag og TidProsten
"Det er ikke alle forfattere forunt å kunne plukke de mest fantastiske romanskikkelser fra nær familie. I særdeleshet ikke skikkelser med dramatiske liv som speiler både tidsånd og sentrale begivenheter fra forrige århundre. Jan Jakob Tønseth er privilegert i så måte."
Cathrine Krøger, DagbladetProsten
"Dette er et stykke kirkehistorie. Et stykke norgeshistorie. Et stykke tidsbilde og ikke minst et stykke fylt av vakre og rørende menneskeskildringer (...) Nå fikk jeg nesten lyst avrunde med å si at Prosten er et stykke edel romankunst."
Atle Christiansen, AftenpostenProsten
(...)lett å bruke ord som sobert, lettfl ytende, humoristisk og underholdende om denne tidsutypiske romanen. Den gir et tydelig og klart bilde av et ikke altfor fjernt Norge, der kristendommen og søndagsprekenen fortsatt var sentrale i folks liv. Dessuten er dette en bok som forteller om omkostningene ved å vise sant, moralsk mot. Også det en sjeldenhet."
Turid Larsen, DagsavisenProsten
"Tønseth har satt dette materialet sammen på en mesterlig måte (...) og gi denne romanen absolutt toppkarakter."
Audun Mosevoll , DagenProsten
"I Prosten skriver Jan Jakob Tønseth om sin morfar, den legendariske presten, kirkehøvdingen og pasifisten Kristen Skjeseth. For et menneske. For en roman..(...) Jeg var trist da boken tok slutt."
Eskil Skjeldal, Vårt LandProsten

Bibliografi

2019 - Andre morgener

2018 - Hilmar Iversen-trilogien

2017 - Mellom drøm og nærvær

2015 - Muntre dødsdikt

2013 - Prosten

2008 - Fromme vers for enkle sjeler

2006 - von Aschenbachs fristelse

2002 - Resignasjon og portvin

1998 - Dyreboken eller orfeus' følge

1997 - Et vennskap

1994 - Motgift

1992 - Hilmar Iversens ensomhet

1989 - Henri Michaux: Utvalgte tekster (medf)

1987 - Lengsel og lede

1985 - Apollinaire: Alkoholer (medf)

1984 - På krigsfot med virkeligheten

1983 - Mallarmé: Utvalgte tekster

1982 - Drømmer og løgner

1981 - Arthur Rimbaud: Illuminasjoner (medf)

1979 - Referanser (fjerne og nære)

1977 - Synlige dikt

1974 - I denne tid

1971 - Kimærer