Ingeborg Arvola
© Anna Julia Granberg © Blunderbuss

Ingeborg Arvola

Ingeborg Arvola (f. 1974) er oppvokst i Tromsø, og bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke bøker for både barn og voksne, blant annet Neiden 1970 og Plutselige varmegrader. Høsten 2021 utkommer Kniven i ilden, første bok i serien Ruijan rannalla - Sanger fra Ishavet. Arvola er også dramatiker. I 2004 mottok hun Cappelenprisen, og i 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for barneromanen Ingen dager uten regn.

Buffy By er talenfull (2019) ble tildelt Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur – Litteraturprisen og ble også nominert til Brageprisen.

.

Se oversikt over Buffy By-serien her.

Titler i salg

Viser 1 - 40 av 57

Anmeldelser

Buffy By og den vesle familien hennes er helstøpte fra første side av. De er fattige i et ellers rikt Norge, men gyver løs på hverdagene med stolt-het, humor og kjærlighet. Kompleks og klok bok om en annerledes, men bra barndom.

Kristine Isaksen, VGBuffy By er talentfull

Jeg tror dette må være den artigste selvbiografien jeg har lest. (...)

Ingeborg Arvola har skapt en jente det er lett å like. For Buffy tar utfordringer som Pippi Langstrømpe ville gjort det. Hun er sta, oppfinnsom og bare bittelitte grann løgnaktig. (...)

«Buffy By er talentfull» er talentfullt skrevet. Den er en real opptur å lese. Så får det heller være så som så med at realismen utfordres litt mot slutten, og at Buffy kan oppleves som i overkant optimistisk.
Nora Brech har gjennomillustrert boken. De humoristiske sort-hvitt-tegningene hennes har grepet energien i fortellingen - og de skaper rom for små pauser og refleksjon i en tekst som forøvrig er tettpakket med dialog og svært lettlest.

Anne Cathrine Straume, NRKBuffy By er talentfull

Språkleg svingar det godt, med friske replikkar og leikne skildringar.
Barnelesaren vil la seg underhalde og engasjere, medan det moralske prosjektet utfaldar seg mellom linjene.

Janne Karin Støylen, DAG OG TIDBuffy By er talentfull

Ingeborg Arvolas nye serie om fattigjenta Buffy Bys eventyr starter friskt, og åpner for mange interessante diskusjoner om moral og økonomi.
(...)
Buffy By har kommet for å bli – og godt er det.

Marius Emanuelsen, Barnebokkritikk.noBuffy By er talentfull

#buffybyertalentfull av #ingeborgarvola er både viktig, vakker og utrendy på en fin måte. Motoren i historien er Buffys ønske om å dra på slalåmleir, og de to temaene fattigdom og fraværende far blir etter hvert fint vevd sammen. Og veldig fint for en gangs skyld å lese om et klasserom uten kriger.

Morten Haugen, @bokmorten på InstagramBuffy By er talentfull

"Anbefales!"

Solgunn Solli, AltapostenNeiden 1970

"Ja, Ingeborg Arvola gjør det i denne romanen. [...]

det hun forteller kommer nær og griper oss. [...]
Det er ei vakker bok, skrevet med stor kjærlighet, åpenhet og varme. Den handler mye om raushet, aksept og forståelse for ulike liv. Jeg koste meg, lot meg berøre - og jeg tror svært mange vil ha nytte og glede av å lese romanen."

Margoth Hovda-Lien, NordlysNeiden 1970

"Gjennom mer enn seksti små, snapshot-aktige minnebilder eller historier, uten overskrifter eller bevisst oppbygd spenningskurve, med romanens åpningsord «Jeg og faren min» som hyppig gjentatt, gjennomgripende mantra, tegnes med mange enkle ord bildet av en mann som representerer nærhet, utfordringer, spenning og er elsket av den vesle datteren sin også når han drikker for mye, snubler, snøvler, sovner og svikter sine omsorgsplikter."

Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladNeiden 1970

"Her har alle hestegale jenter fått sin roman, romanen om den hestegale Inghill og ponnien Carla. Men romanen til Ingeborg Arvola er mer enn det; den er lettlest, velskrevet og artig lesning for de fleste (...) Det er flott at det kommer ungdomsbøker som er spennende og samtidig har klare litterære kvaliteter (...) Personskildringene til Ingeborg Arvola er sympatiske og innsiktsfulle, og skaper nysgjerrighet om fortsettelsen (...) Jeg tror det blir ei populær bok med mange lesere, ikke bare hestegale jenter."

Margoth Hovda-Lien , NordlysCarla, min Carla

"Dette er ei hestebok i beste hestebokstil med eit klassisk hestebokplott. Plottet er som venta, og konfliktane dei same som i alle rideskulebøker. Det som kvalifiserer boka til nydeleg, er dei rørande realistiske skildringane av unghesten Carla, og Inghill sin relasjon til henne.[...] Carla, min Carla går unna i ein fykande fei. Parallellhistorier om mobbing, og om å stå opp for seg sjølv, gir autentisitet og fleire dimensjonar til Inghill og miljøet utanfor rideskulen. Arvola har skapt ei ny hestebok. Plottet er det same gamle, men trøkket er nytt. Carla, min Carla er ei bok for tøffe hestejenter."

Anne Viken, Barnebokkritikk.noCarla, min Carla

Ingeborg Arvola skriver innsiktsfullt og med nerve om unge jenter og hest. Det er stødig realisme rundt fortellingen. Personskildringene er nære; forfatteren forstår tydeligvis hva som rører seg i aldersgruppen «Carla, min Carla» er myntet på, og har peiling på tidlig ungdom.

Per Ivar Henriksbø , Gudbrandsdølen DagningenCarla, min Carla

"Underholdende og velskrevet, rett og slett ei hestebok i særklasse."

Anita Hartviksen Ravn, Rana BladCarla, min Carla

"Inghill er ein litterær karakter som gjer inntrykk, skildringa av henne er den finaste kvaliteten ved boka. Ho imponerer ved sin lojalitet og kjærleik, ho mistar ikkje interessa sjølv om Carla er krevjande."

Ingeborg Mjør, Dag og TidCarla, min Carla

"Grisehjerter er en underfundig humoristisk og sentimentalt rørende roman.(...) Det er en underholdende tekst, morsom, surrealistiskog likevel troverdig."

Linda Kaspersen, AdresseavisenGrisehjerter

(...) de beste scenene er heftige og røffe, mykt sensuelle og poetiske.Aldri før har forfatteren utfoldet seg på et så stort lerret, med så mye episk energi".

Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladGrisehjerter

"Den nye romanen til Ingeborg Arvola anbefales. Den er artig, levendes og dypt alvorlig."

Margoth Hovda-Lien , NordlysGrisehjerter

"Med forskerblikk og sterk innlevelse skildrer hun særlig barns verden. Arvola husker hvordan det er å være barn, og hun har en egen stemme, med overraskende språklige innfall som er helt hennes egne."

Karl Wærum, Fredriksstad BladIngen dager uten regn

"Ingen dager uten regn er ei fin bok til både underholdning og ettertanke. Den anbefales på det sterkeste."

Tore Høgås, NordlysIngen dager uten regn

"Arvola har skrevet for barn og unge før, og viste også i romanen "Forsiktig glass" at hun kan innta barnets perspektiv på en troverdig måte."Ingen dager uten regn" er en bok som får deg til å le høyt, samtidig som tårene står i øynene på deg."

Petra J. Helgesen, Bergens TidendeIngen dager uten regn

Både sorgfullt og morsomt (...) Arvolas jenteskikkelser er interessante (...) En søt og morsom bok om sterke jenter."

Maya Troberg Djuve, DagbladetIngen dager uten regn

"Å skrive om sorg på en forståelig og sunn måte for barn, er ikke enkelt. Men Ingeborg Arvola har klart det. Med romanen Ingen dager uten regn rører hun borti vesentlige emner for store barn og begynnende ungdommer. Ikke bare det, hun tar dem på alvor (...) Dette er en bok som bør leses."

Karen Frøsland Nystøyl, Vårt LandIngen dager uten regn

"(...) ett av barnebokhøstens sterkeste bidrag (...) over gjennomsnittet vellykket (...) Selve boken er slett ikke tung, men tvert imot både underholdende, handlingsmettet og fargerik, hele veien ivaretas barneleseren."

Heidi Sævareid, Barnebokkritikk.noIngen dager uten regn

"En sterk historie som grep vår 8-årige anmelder. Det handler om sorg og andre sterke følelser."

Elisabeth Lofthus, Mammanett.noIngen dager uten regn

"En helt fantastisk bok! Spennende og trist på en gang. Du vil bare ikke legge fra deg boka!"

Andrine Hammer i spalten Småpplukk, ØstlendingenIngen dager uten regn