Omtale

Hanne Bramness er født i 1959 i Oslo og debuterte i 1983 med samlingen Korrespondanse. Hun er en sentral og prisbelønt lyriker og hennes diktsamlinger utgjør et betydelig forfatterskap. I 2007 ga det engelske forlaget Shearsman Books ut hennes dikt i utvalg, Salt on the Eye, Selected Poems, i 2008 kom dikt i utvalg på norsk, Det står ulver i din drøm, og i 2017 kommer et større utvalg av diktene hennes ut på fransk.

Et gjennomgående tema i diktene er tid og hukommelse og manipulasjon av hukommelse. Hvordan påvirker vår etterrettelighet og innlevelsesevne den historien vi videreformidler? Også diktene i Uten film i kameraet (2010) kretser rundt tema som tid og hukommelse, kunst og dokumentasjon.

I 2013 kom Vekta av lyset, en samling om avgjørende forandringer i livet. Å fange lysets bevegelser og fargetoner, og undersøke hva de uttrykker er en oppgave forfatteren setter seg i denne samlingen, på samme måte som en billedkunstner eller fotograf, men også annerledes. Hun er i stigende grad opptatt av hva som befinner seg bak det umiddelbart synlige.

I Den ukjente (2015) er det en tidligere pasient ved Valen sykehus som fører ordet. Eller er det det? Kanskje er diktene her skrevet av Hanne Bramness? Men uansett er ikke jeget i samlingen henne, stemmen er fra en annen tid. Det ligger et implisitt ønske i boka om å føre leserens oppmerksomhet over på den litterære teksten som tekst, ikke som bekjennelse.

Ved siden av dikt for voksne lesere har hun også skrevet tre diktsamlinger for barn og to for ungdom, og en kritikerrost roman for ungdom, Lynettes reise, om oppvekst og krig, som er oversatt til flere språk.

Hanne Bramness står bak en rekke gjendiktninger, og i 1996 tok hun initiativ til Stemmens kontinent, en serie med internasjonale kvinnelige lyrikere fra det 20. århundre, som hun var redaktør for i ti år. Serien består av 25 titler fra de fleste verdensdeler. I 2007 startet hun Nordsjøforlaget som gir ut gjendiktninger fra landene rundt Nordsjøen, som hun fremdeles driver sammen med Lars Amund Vaage. I 2011 kom hennes eget utvalg av kvinnelige poeter i boka Stemmer i andre hus. I gjendiktningene legger hun vekt på å prøve å formidle stemme og temperament.

Hun har vært opptatt av å gi andre mulighet til å uttrykke seg gjennom dikt, og var i flere perioder skrivelærer i fengsel. I 2003 ga hun ut Dikt fra fengselet, ei bok med fangers dikt og et essay om sine fengselserfaringer (boka inneholder i tillegg et essay av Peter Serck). Hun har også, sammen med Atle Næss, drevet Møllebyen Skrivekunstforum i Moss.


Litterære priser:

  • 1996 Den norske Lyrikklubbens pris
  • 2006 Doblougprisen
  • 2012 Wergelands Åre
  • 2015 Språklig samlings litteraturpris 2014
  • 2016 DiktartavlaAnmeldelser
"En pasient ved Valen sykehus fører ordet i Hanne Bramness’ inntagende diktsamling.(...)som Atle Kittang påviser, en av kvalitetene ved forfatterskapet er en unik evne til «å vere fleire stader samstundes».
Tom Egil Hverven, KlassekampenDen ukjente
"Det er vakre dikt skrive av eit lyrisk talent."
Johnny Spaans, Dag og TidDen ukjente
"(...)ei gjennomlevd og klok diktsamling av denne kunnige og kjenslevare poeten."
Tore Elias Hoel, Dag og TidVekta av lyset
"Og så skriv ho altså dikt som rett og slett sit, som ikkje seier eitt ord for mykje og ikkje eitt for lite. Etter mitt syn er dette ei bok som høyrer til heilt der oppe, som burde vore nominert til – og som gjerne kunne fått – Bragepris, Nordisk råds litteraturpris og liknande."
Hadle Oftedal Andersen, KlassekampenVekta av lyset
Om STEMMER I ANDRE HUS: "I det engasjerte og personlige etterordet forsøker ikke Bramness å plassere lyrikerne i sluttede kategorier, men heller å gi leserne tankevekkende og fruktbare åpninger til poetene og diktene."
Sindre Ekrheim, Bergens TidendeStemmer i andre hus
"Ofte peker tekstene ut av det aktuelle bildet og inn i andre, større, varigere livsrom, der andre fortellinger kanskje gjelder. Det kan være en smerte, en sorg, en fornedrelse, noe innestengt, uavklart; glimt av skjebner. Liv som ikke ble slik de skulle. Et sjeldent øyeblikk av etterlengtet forløsning. Bramness er både en god observatør og en god meddikter. I tillegg besitter hun et presist poetisk språk som av og til kan virke kjølig, distansert, men som nettopp derfor gjør sansningene og historiene i denne boken enda mer virkningsfulle. Bramness er en spennende poet å følge. Hun står ikke stille, men utvikler sitt språk fra utgivelse til utgivelse."
 
Arne Hugo Stølan, VGUten film i kameraet
"Forestillingsevnen min blir på flere måter konfrontert med sin egen utilstrekkelighet: Ikke bare får jeg øye på nye detaljer og mulige fortellinger både i diktene og fotografiene, men jeg blir også klar over hvor mye som er skjult for betrakterens blikk."
Cathrine Strøm, KlassekampenUten film i kameraet
"Min fremste råd er: Bla opp i dette flotte albumet og sjekk selv."
Henning Howlid Wærp, AftenpostenUten film i kameraet
"Bramness' skarpe, fortolkende og sansende blikk åpner både opp nye konstellasjoner i bildene og nye muligheter i diktene. Tekstene rommer ofte noe annet enn det iakttakbare. Selv om fotografiet stanser ut snitt og foreviger øyeblikk i tidsstrømmen, stiller poeten uvegerlig spørsmål til det som ligger forut for og etter bildet. Poeten dras mot det ikke-avfotograferte, til sonene henglagt utenfor bildekanten. I stedet for å fryse øyeblikket fast for annen gang, tilfører Bramness motivene frigjørende liv, ved å rykke dem ut av bildets rammer."
Sindre Ekrheim, Bergens TidendeUten film i kameraet
Om DET STÅR ULVER I DIN DRØM: "Bramness er ein framifrå nattdiktar i norsk samtidspoesi. Natt og mørke er gjennomgåande motiv i samlingane, og dikta tar imot strålane frå den «omvendte sola» og gir sorga og fortvilinga og dei mørke kreftene plass."
Sindre Ekrheim, Bergens TidendeDet står ulver i din drøm
"Her er det mye å glede seg over, og mye å fordype seg i."
 
Arne Hugo Stølan, VGSalt på øyet
"Plutselig er hun der igjen, med dikt som er spinkle og kraftfulle på én gang, stringente og fokuserte - til stede.Om Bramness ikke er blant de forfatterne som er mest synlige i mediene, så har hun likevel - etter at hun debuterte i 1983, og særlig med de seneste samlingene, "Nattens kontinent" (1992), "Revolusjonselegier" (1996) og "Regnet i Buenos Aires" (2002) - etablert seg som en av de sentrale poetene i sin generasjon."
Mariann Enge, AftenpostenSalt på øyet
"(...)ein poet som vågar å halda fram det stillferdige arbeidet med å kartleggja det menneskelege sinnskapet, og gjer det med ein overtydande varheit og biletskapande evne. Ho skapar vakre diktlinjer som kan fylle oss."
Helge Torvund, DagbladetSalt på øyet
Om PUTEBOKEN: "Puteboken er blitt en vakker liten diktsamling om kjærlighet, forelskelse, savn og lengsel."
 
Truls Horvei, Haugesunds Avis
"Regnet i Buenos Aires er en diktsamling som henger i etter at jeg har lest den, henger i på en foruroligende og oppfordrende måte. En skarp og rørende bok i et betydelig forfatterskap som mange burde unne seg sjansen til å lese."
Endre Ruset, MorgenbladetRegnet i Buenos Aires
Om REGNET I BUENOS AIRES: "På sin måte ei sterk bok. Mørk, trugande og vakker."
Hadle Oftedal Andersen, Dag og tidRegnet i Buenos Aires
Bibliografi

2016 - Gerður Kristný, Dråpa, gjendiktning

2015 - Den ukjente

2014 - Vintersong, dikt for unge (ill. Laurie Clark)

2013 - Dikt i utvalg

2013 - Vekta av lyset

2013 - Skogen i hjartet, dikt for born (ill. Laurie Clark)

2012 - Solfinger, dikt for born (ill. Laurie Clark)

2011 - Stemmer i andre hus

2011 - Gem Poems, dikthefte

2011 - A Calendar in Colour

2010 - Uten film i kameraet

2010 - Jackie Kay, Adopjonspapirene og andre dikt for unge (ill. Ina Otzko), gjendiktning

2009 - Winter Flowers, dikthefte

2008 - Det står ulver i din drøm

2008 - Flower Pieces, dikthefte

2007 - Frances Presley, Avgjørende øyeblikk i mors liv, gjendiktning

2006 - Salt på øyet

2005 - Sylvia Plath, Tre kvinner, gjendiktning

2004 - Dikt fra fengselet

2004 - Puteboken

2004 - Marie Under, Den søvnløses sang (gjendiktning sammen med Enel Melberg)

2004 - Puteboken, japanske kvinners dikt for ungdom

2003 - Lynettes reise

2003 - Selima Hill, Min søsters søster, gjendiktning

2002 - Regnet i Buenos Aires

2001 - Trollmåne

2001 - Anne Michaels, Gruvedammen (to diktsamlinger), gjendiktning

2000 - Froskens sanger

2000 - Tørketid

2000 - Kamala Das, Tørketid, gjendiktning

1999 - Kysset

1999 - Mririda N´ait Attik, Forskens sanger, gjendiktning

1998 - Engelsk kjøter

1997 - Det brennende hjertet

1997 - Kremmyke bryst

1997 - Akiko Yosano, Det brennende hjertet, dikt for ungdom, gjendiktning,

1996 - Revolusjonselegier

1995 - Appelsintreet

1993 - William Blake, Giftarmålet mellom Himmel og Helvete (sammen med Erling Indreeide)

1992 - Nattens kontinent

1988 - Denise Levertov, Med åpen munn, gjendiktning

1988 - Dagny Juel Przybyszewska, Poems, gjendiktning,

1988 - The Sailor Does Not See the North, dikthefte

1986 - I sin tid

1983 - Korrespondanse

1983 - Urgent Wave, dikthefte

1982 - Slow Climb, dikthefte

1982 - Impulse Tests

1979 - Bryt åpen