Hanne Bramness

Omtale

Hanne Bramness er født i 1959 i Oslo og debuterte i 1983 med samlingen Korrespondanse. Hun er en sentral og prisbelønt lyriker og hennes diktsamlinger utgjør et betydelig forfatterskap der bl.a. Nattens kontinent (1992), Regnet i Buenos Aires (2002) og Salt på øyet (2006) er sentrale. I 2007 ga det engelske forlaget Shearsman Books ut hennes dikt i utvalg, Salt on the Eye, Selected Poems, og i 2008 kom dikt i utvalg på norsk, Det står ulver i din drøm. Et gjennomgående tema i diktene hennes er tid og hukommelse og manipulasjon av hukommelse. Også diktene i Uten film i kamera kretser rundt tema som tid og hukommelse, kunst og dokumentasjon. Hva med bilder som aldri ble tatt, bilder som ble manipulert, er spørsmål som stilles? I 2013 kom Vekta av lyset, en samling med sterke og innholdsrike dikt i et konkret språk. Diktene kan leses som små fortellinger fra en barndom eller fra hukommelsens rom. I Dikt om den ukjente (2015) er det en tidligere pasient ved Valen sykehus som fører ordet. Atle Kittang har en gang uttalt at en av kvalitetene ved Bramness' forfatterskap er en unik evne "til å vere fleire stader samstundes", og i denne samlingen viser hun det til fulle.

Ved siden av dikt for voksne lesere har hun også skrevet alfabetdiktene Trollmåne for barn(og andre), kjærlighetsdiktene Kysset for ungdom og en roman for ungdom, Lynettes reise - som er delvis basert på historien om den walisisk-argentinske lyrikeren Lynette Roberts´ tidlige liv.

Hanne Bramness var også redaktør og initiativtaker til Stemmens kontinent, en serie med internasjonale kvinnelige lyrikere fra det 20. Århundret. Serien består av 26 titler fra de fleste verdensdeler. I 2011 kom hennes eget utvalg av kvinnelige poeter i boka Stemmer i andres hus. Utvalget spenner fra Mirabai fra Rajasthan (ca 1498-1546),via Denise Levertov, Jane Cooper, Kamala Das og Frances Horovitz til nålevende poeter som Anne Waldman, Selima Hill, Frances Presley og Teji Grover.

Litterære priser:

  • 1996 Den norske Lyrikkklubbens pris
  • 2006 Doblougprisen
  • 2012 Wergelands Åre
  • 2015 Språklig Samlings litteraturpris 2014
  • 2016 Diktartavla

Anmeldelser
Om STEMMER I ANDRE HUS: "I det engasjerte og personlige etterordet forsøker ikke Bramness å plassere lyrikerne i sluttede kategorier, men heller å gi leserne tankevekkende og fruktbare åpninger til poetene og diktene."
Sindre Ekrheim, Bergens TidendeStemmer i andre hus
Om DET STÅR ULVER I DIN DRØM: "Bramness er ein framifrå nattdiktar i norsk samtidspoesi. Natt og mørke er gjennomgåande motiv i samlingane, og dikta tar imot strålane frå den «omvendte sola» og gir sorga og fortvilinga og dei mørke kreftene plass."
Sindre Ekrheim, Bergens TidendeDet står ulver i din drøm
Om LYNETTES REISE: "Historien om Lynettes strevsomme liv er en sjeldent godt skrevet ungdomsbok, og Hanne Bramness er høstens store barnebokdebutant. Hun skriver så du glemmer tid og sted, og ikke klarer å legge fra deg boken."
Kaja Korsvold, Aftenposten
"Regnet i Buenos Aires er en diktsamling som henger i etter at jeg har lest den, henger i på en foruroligende og oppfordrende måte. En skarp og rørende bok i et betydelig forfatterskap som mange burde unne seg sjansen til å lese."
Endre Ruset, MorgenbladetRegnet i Buenos Aires
Om REGNET I BUENOS AIRES: "På sin måte ei sterk bok. Mørk, trugande og vakker."
Hadle Oftedal Andersen, Dag og tidRegnet i Buenos Aires
Bibliografi

2015 - Den ukjente

2013 - Dikt i utvalg

2013 - Vekta av lyset

2011 - Stemmer i andre hus

2010 - Uten film i kameraet

2008 - Det står ulver i din drøm

2006 - Salt på øyet

2004 - Dikt fra fengselet

2004 - Puteboken

2003 - Lynettes reise

2002 - Regnet i Buenos Aires

2001 - Trollmåne

2000 - Froskens sanger

2000 - Tørketid

1999 - Kysset

1998 - Engelsk kjøter

1997 - Det brennende hjertet

1997 - Kremmyke bryst

1996 - Revolusjonselegier

1995 - Appelsintreet

1992 - Nattens kontinent

1986 - I sin tid

1983 - Korrespondanse