Erik Fosnes Hansen
© Foto: Morten Krogvold

Erik Fosnes Hansen

Erik Fosnes Hansen (f. 1965) er blant de fremste i sin generasjon av norske forfattere. Hans forfatterskap er ikke omfangsrikt i antall titler, men hver skjønnlitterær utgivelse har vakt stor oppmerksomhet og bøkene har funnet mange lesere og høstet anerkjennelse verden over. Hans bøker er oversatt til 36 språk.

Han var bare 20 år da han 1985 debuterte med Falketårnet, en fabelroman med handlingen lagt til en borg i Sør-Tyskland i korstogenes tid. Romanen formidler en dramatisk historie bygd rundt en skjebnemyte som med ubønnhørlig konsekvens driver handlingen frem mot en tragisk slutt. Debuten ble betegnet en litterær sensasjon, ikke bare på grunn av forfatterens unge alder og sikre litterære håndverk, men også for sitt totale brudd med den sosialrealistiske og politiserende tendens som hadde preget hovedstrømmen i norsk litteratur fra midten på 60-tallet.

Hans neste roman, Salme ved reisens slutt kom i 1990 og ble en stor suksess både i Norge og etter hvert også i utlandet. Titanics seilas fra avgang til undergang i 1912 utgjør romanens ytre ramme. Innenfor den beskrives livshistoriene til de 7 musikerne i skipsorkesteret som til sammen danner et mønster der viktige sider ved den tids europeiske sivilisasjon blir belyst.

Fosnes Hansens neste bok, Beretninger om beskyttelse, ble lansert 1998 som den første av to sammenhengende romaner. Mens Salme ved reisens slutt skildrer en bestemt tidsepoke, tegner Beretninger om beskyttelse et historisk lengdesnitt som strekker seg fra renessansen og frem til i dag.

Tilfeldighetenes spill er et hovedtema. I et langt innskutt essay gis en rekke eksempler på tilsynelatende tilfeldige sammentreff og en diskusjon om hvilken betydning de har. Formen og komposisjonen er mer subtil og moderne enn i Salme ved reisens slutt, og en rekke fantastiske innslag bryter med realistisk estetikk. Boken fikk gjennomgående en svært positiv mottakelse. For romanen mottok Fosnes Hansen Bokhandlerprisen 1998.

Hans første roman etter Beretninger om beskyttelse var Løvekvinnen (2006), som han påny fikk Bokhandlerprisen for. Den henter sin handling fra tidlig 1900-tall og er en følsom, vakker og ofte svært humoristisk skildring av en jente, Eva Arctander, som er annerledes og utstøtt; hun er født i en liten, norsk stasjonsby i 1912 og vokser opp med hele kroppen dekket av hår – hypertrikose – en sjelden, men faktisk forekommende medfødt tilstand. Faren, stasjonsmester Gustav Arctander, har vondt for å forsone seg med at Eva skiller seg ut. Romanens utvidede, psykologiske tema, der ensomheten og annerledesheten er omdreiningspunktet, kan sies å være den ubesvarte eller vanskelige kjærligheten mellom en forelder og et barn. Videre tematiserer romanen også de grunnleggende identitetsspørsmålene, gjennom den allmennmenneskelige diskrepans mellom det ytre og synlige mennesket og det indre, som ingen ser.

Løvekvinnen er blitt filmatisert i en stor norsk-tysk-dansk samproduksjon, med Rolf Lassgård i hovedrollen som stasjonsmester Arctander.

Fosnes Hansens siste roman, Et hummerliv (2016), er en mangefasettert historie med både komikk og tragedie. Romanen handler å bli voksen, om å måtte strekke seg litt lenger enn man tror man kan, om å forstå det man ikke vil forstå, og om den avstanden som kan oppstå mellom dem som egentlig elsker hverandre.

Fosnes Hansen har også redigert lyrikkantologien Amor Roma (1989, ny utg. 2015), med dikt om Roma og Italia av nordiske diktere i fortid og nåtid. Han har skrevet librettoen til Gisle Kverndokks opera, Falketårnet(1990) basert på debutromanen. I 2001 utga han portrettboken Underveis – et portrett av prinsesse Märtha Louise. I 2005 utga han den muntre Kokebok for Otto og i 2008 var han redaktør for Per Gynt-Gården – en gjestebok, om den tradisjonsrike Nordgard Hågå på Vinstra.

Titler i salg

Viser 1 - 35 av 35

Anmeldelser

«Virtuos, overskuddspreget, satirisk, burlesk og underholdende fortellerkunst.»

«(...) stad-fester forfatterens tidløse kvalitet og kaliber.»

«Godt gjennomført er det.»

 
Sigmund Jensen, Stavanger AftenbladLangs landeveien mellom Cottbus og Berlin

«Du snakker om stålkontroll! Denne romanen om... tja, om hva, egentlig... må være årets mes løsslupne mesterverk.»

«Resultatet er strålende. Det er morsomt å lese. Det må ha vært morsomt å skrive, osende av overskudd som det er.»

«Dette må oppleves. Her konspireres på alle bauger og kanter, og Fosnes Hansens skriveteknikk, i seg selv en fest (...)»

«I en tekst så leken at jeg ikke husker å ha lest maken, tar han oss inn i et samfunnsliv som altså like gjerne kan være middelalderfarse som fremtidsfabel. Eller samtidssatire.»

«God gjort, rett og slett»

 
Fartein Horgar, AdressavisenLangs landeveien mellom Cottbus og Berlin

«Denne boken ligner ingen andre norske romaner, dens nærmeste slektning er muligens kultklassikeren «Dagenes skum» av franske Boris Vian.I den tilsynelatende uendelige rekken av realistiske samtidsromaner, er det bare å juble over en forfatter som fremdeles våger å dikte frem nye merkverdige virkeligheter.

I lange strekk er dette et herlig, frekt vågestykke av en roman, et overflødighetshorn av fantasi, påfunn og humor: «Katten hadde aldri vært så skremt før i noen av sine liv.

Erik Fosnes Hansen briljerer også språklig, her er nyord og ordsammensetninger som ingen ordbøker kan nøste opp i, talefeil og abrupte stilbrudd. Den matglade forfatteren slipper dessuten til med avantgarde delikatesser som tidevannsmarinert sjøanemonekonfekt og seigmenn bedrysset med krystallisert fønvind.»

 
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VGLangs landeveien mellom Cottbus og Berlin

"Glitrende fortalt historie, skrevet som en 13-årings erindringer, i en implisitt dialog med det å skrive erindringsbøker. Språklig utforskende og originalt, full av spennende undertekster og metaforer.[...] Denne leseren er fascinert over drivkraften i historien, i hendelsesforløpet og beskrivelsen av alle forventninger til standard i et hotell – og et liv – hvor det å ha hummer som eksklusiv rett på et høyfjellshotell, er en del av og et symbol for denne standarden, for ikke å si dannelsen. Og fortellerperspektivet – det er strålende gjennomført.[...] Men mest frydes en over en språklig eleganse som får en til å sitre."

 
Vigdis Moe Skarstein, AdresseavisenEt hummerliv

"Det er grunn til å glede seg over Fosnes Hansens fortellerkunst. Særlig når han slipper seg løs og skriver fram dramatikken i stoffet.[...] Åpningskapitlet er suverent og spenner forventningene til fortsettelsen høyt."

Marius Wulfsberg, DagbladetEt hummerliv

«[…] en bemerkelsesverdig, stilren prosa. […] Strålende og rystende ironisk, ført i pennen av en bitende fabulist.»

L'ExpressLøvekvinnen

Bibliografi