Anna Bache-Wiig
© Foto: Marit Anna Evanger

Anna Bache-Wiig

Anna Bache-Wiig (f. 1975) er en norsk forfatter og skuespiller. I 2003 debuterte hun som forfatter med romanen Det aller fineste (Tiden Norsk Forlag). Hennes tredje roman, Lasses hus (2009), fikk svært gode kritikker. Don Fridtjof er hennes første barnebok.

Anmeldelser

"Illustrasjonene er fantastiske, og historien innfrir med brask og bram. Skuespiller og forfatter Anna Bache-Wiig har i samarbeid med den anerkjente illustratøren Lisa Aisato levert et lite mesterverk av en barnebok. Anbefales for folk i alle aldre."

Elisabeth Høye, Foreldre & BarnDon Fridtjof

"Lisa Aisatos røffe illustrasjoner av et alt annet enn søtt kattebeist spiller svært godt på lag med teksten. [...] Man trenger egentlig ikke teksten for å forstå hva som skjer, like lite som teksten trenger bilder for å forklare seg. Likevel tilføyer elementene noe til hverandre. [...] «Don Fridtjof» er en svært god gjennomføring av en original idé. Boka kan vokse med leseren, fra sen barnehagealder utover hele barneskolen. En mulig pause i ungdomsåra der barnebøker ikke er «kult» lenger, og ny appell til den voksne leseren, med utfordringer i fleng for den som liker å dramatisere når hun leser høyt."

Gerd Elin Stava Sandve, DagsavisenDon Fridtjof

"Herlig original bildebok [...] Noe av bokas styrke er hvordan bilder og tekst utfyller og utvider hverandre. De levende tegningene understreker det nostalgiske og røffe preget. [...] Boka er proppfull av humor [...] oppslagene er detaljrike, og boka tåler mange gjennomlesninger. Akkurat dét er en kvalitet som ikke skal undervurderes når det gjelder barnebøker."

Marie L. Kleve, DagbladetDon Fridtjof

"Illustratøren setter prikken over i-en. Aldri så vi en ondere katt, freidigere mus eller mer kuet katteeier."

Morten Haugen, AftenpostenDon Fridtjof

"[...] en utsøkt rytme som driver handlingen fram på en musikalsk måte. Lisa Aisatos rike illustrasjoner er spekket med morsomme detaljer og referanser [...] Samspillet mellom tekst og bilde er gjennomført på en karikert, men vellykket måte, der overdrivelsene skaper humor og komikk. Illustrasjonene fyller hele oppslaget, og det er mye snadder både for liten og stor."

Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.noDon Fridtjof

"Et overskuddshorn av en fortelling, og tegninger som løfter den ytterligere.""Hvor ofte leser en voksen mann en bildebok høyt – både for kone og tenåringsbarn? Ikke ofte, men «Don Fridtjof» er en strålende historie for alle aldre. Om en ufyselig katt, diktet på «Terje Vigen»-rim av Anna Bache-Wiig og fortreffelig tegnet av Lisa Aisato."

Tarald Aano, Stavanger AftenbladDon Fridtjof

”Og man kan vel vente seg stor litteratur av to kritikerroste multikunstnere? Står resultatet til forventningene? Ja og så til de grader!!! Jeg må virkelig holde meg i tøylene for ikke gå amok med utropstegnene (…) Det har blitt en bok med svart humor for store og små. Tegningene er detaljerte og språket har en utsøkt musikalitet. Teksten og illustrasjonene spiller sammen. Dette hadde blitt en flott animasjonsmusikal! (…) Don Fridtjof er allerede en klassiker!”

Fred Uno Ljosland Huvenes, Huvenes.blogspot.comDon Fridtjof

Inspirert av en underlig gråsprengt én,går hele teksten på rimog Lisas strek gjør boken så pen,jeg tør faktisk si: Sublim!En overskuddsbok, rik og kompleks –får klassikerstatus alt nå.En billedbok som står til terningkast seks,min kritikerpenn gir ingen korreks.Kunst på høyt nivå!

Kristin Hamran Storrusten, Bokmerker.orgDon Fridtjof

"Forfatteren, Anne Bache Wiig, er skuespiller, forfatter og oppleser. Her skyter hun blink, med en ellevill barnebok. Hun har latt seg inspirere av Henrik Ibsens dikt Terje Vigen – hele boken er på rim, og det liker ungene! Lisa A. Solberg har illustrert boka. Hun er viktig. Tegningene hennes er intet mindre enn fantastiske. Ord og bilde utfyller hverandre på en glimrende måte."

Liv Gade, i FamilienDon Fridtjof

"To dyktige damer slår sine produktive krefter i hop og skaper katten Fridtjof, en gretten og bortskjemt personlighet."

Elin Solvang, MammaDon Fridtjof

"Den lille tynne antologien er godt egnet til å gi ungene på mellomtrinnet både sug i magen og rødme i kinnene. Her er det skjelmske blikk, frekke utfordringer, flust i misforståelser, hjertebank, nesten kyss, helt ekte kyss og alle de gode og onde følelser som hører med (...) Tegningene framhever og understreker viktige elementer i tekstene på en slik måte at det stimulerer leserens egen billedskaping framfor å styre den."

Petra J. Helgesen, Barnebokkritikk.no

”(…) dette er spennende og morsom lesning. Man blir lett dratt inn i historiene på en morsom måte. Det er mange som er litt forelsket eller lurer litt på hvordan det er å være det. Dette er en sikker vinner for leselystne og forelsket jenter og gutter.”

Tone Langseth Luth, Oppland Arbeiderblad

Bibliografi