
Norway
Birte Simonsen, Eva Maagerø
Av Eva Maagerø, Birte Simonsen, Kari Wigstøl, Kari Grødum, 2017, Innbundet
I denne kokeboka fra Metochi har inspirasjonen vært de lange linjene i historien om middelhavsmat, spesielt på den greske øya Lesbos.
Det grunnleggende prinsippet har vært å presentere retter fra det lokale greske kjøkken i dag som alle har ingredienser med røtter i antikken. I litteratur, mosaikker og annen kunst fra antikken omtales og avbildes oliven, salt og vann, fisk og sjømat, urter, korn, vin, grønnsaker og belgfrukter, kjøtt, fjærkre og egg, ost, frukt, bær, nøtter og honning. Og det er nettopp disse ingrediensene kapitlene i kokeboka er inndelt etter.
Alle oppskriftene kommer fra kokkene på Metochi, og selv om oppskriftene er fra dagens kjøkken, har mange av rettene lange tradisjoner. Det er flest oppskrifter i kapitlene om frukt og grønnsaker, inkludert vegetarversjoner av mange av de velkjente greske rettene som moussaka, stifado og giouvetsi.
Foto: Knut Bry.
I denne kokeboka fra Metochi har inspirasjonen vært de lange linjene i historien om middelhavsmat, spesielt på den greske øya Lesbos.
Det grunnleggende prinsippet har vært å presentere retter fra det lokale greske kjøkken i dag som alle har ingredienser med røtter i antikken. I litteratur, mosaikker og annen kunst fra antikken omtales og avbildes oliven, salt og vann, fisk og sjømat, urter, korn, vin, grønnsaker og belgfrukter, kjøtt, fjærkre og egg, ost, frukt, bær, nøtter og honning. Og det er nettopp disse ingrediensene kapitlene i kokeboka er inndelt etter.
Alle oppskriftene kommer fra kokkene på Metochi, og selv om oppskriftene er fra dagens kjøkken, har mange av rettene lange tradisjoner. Det er flest oppskrifter i kapitlene om frukt og grønnsaker, inkludert vegetarversjoner av mange av de velkjente greske rettene som moussaka, stifado og giouvetsi.
Foto: Knut Bry.
Midlertidig utsolgt, forventet på lager
Fri frakt på bestillinger over 299,-
Birte Simonsen, Eva Maagerø
Elise Seip Tønnessen, Eva Maagerø
Birte Simonsen, Eva Maagerø, Kari Wigstøl, Kari Grødum
Kjell Lars Berge, Patrick Coppock, Eva Maagerø
Kari Grødum is the director of the University of Agder's Metochi Study Centre in Greece. She has edited a number of books in connection with the Metochi Study Centre.
Eva Maagerø er professor i norsk ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun arbeider særlig med sosialsemiotikk, systemisk funksjonell lingvistikk, multimodalitet og literacy, og hun har undervist i lærerutdanningen i mange år.
Birte Simonsen er pedagog og tidligere leder av lærerutdanningen ved Universitetet i Agder.