Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 (Innbundet)

Forfatter:

Hege Susanne Bergan (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Neverojatnyje proisjestvija v zjenskoj kamere no 3
Oversatt av: Bergan, Hege Susanne
ISBN/EAN: 9788202727222
Kategori: Romaner
Omtale Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3

Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 av Kira Jarmysj er en varm og underholdende oppvekstroman – og en historie om å være ung kvinne i et paternalistisk samfunn. Den russiske debutanten Kira Jarmysj skriver gnistrende om usikkerhet, identitet, homofil og heterofil kjærlighet, klassemotsetninger og politisk undertrykkelse.

En time-out på ti dager er kanskje nettopp det Anja Romanova trenger for å få orden på et par ting i livet. Som for eksempel det forvirrende trekantforholdet til Sasja og Sonja, eller den mislykkede karrierestarten i Utenriksdepartementet. De ti dagene må imidlertid tilbringes i en celle med fem andre kvinner. Blant dem er Maja, som investerer i tuning av bryst og rumpe, Natasja, som har sonet i en ekte fangeleir, og Ira, som bytter sex mot øl og vodka. Selv er Anja dømt for å ha oppfordret til en ulovlig politisk demonstrasjon.

Seks liv kolliderer i et fengsel i Moskva, eksplosivt og noen ganger komisk, i en roman som gjenspeiler dagens Russland i landets fulle motsetning. Her er fattigdom og rikdom, protestvilje og Putin-troskap, flytende identiteter og kjønnskonservatisme. Mens én drømmer om bokhvete, savner den andre Karibia.

Kira Jarmysj (f. 1989) er mest kjent som Aleksej Navalnyjs pressetalskvinne. Hennes debutroman Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 er skrevet med følsomhet og vidd – og med kraften og raseriet til den nye generasjonen av russere som tross alle tilbakeslag er de som eier fremtiden.

«En drivende fortelling, et overdådig panorama av mennesker og typer, en rørende oppveksthistorie og … en storslagen og inntrykksfull metafor over det som foregår i dagens Russland.» Galina Juzefovitsj, Meduza

«Kira Jarmysj forteller om raseriet til en ung, kvinnelig generasjon i Putins Russland – og mister likevel aldri sansen for humor.» Arte

Til toppen

Andre utgaver

Anmeldelser Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3

«Brennende aktuell roman fra russisk opposisjonspolitiker.»

«De siste ukene har nyhetene fra slagmarken i Ukraina vært supplert med rapporter om russiske demonstranter som protesterer mot Vladimir Putins angrepskrig. De tusenvis av sivile som er arrestert, havner sannsynligvis i slike "spesialmottak" som Anja er plassert i. Tematikken gir dermed Kira Jarmysjs’ roman en åpenbar nerve; mange lesere hungrer med rette etter kunnskap om russisk politikk, kultur og samfunn akkurat nå.»
«Forfatteren, som er pressetalskvinne for opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, tilbyr også et slikt innblikk med sin skjønnlitterære debut. Gjennom fortellingen om Anjas ferd til fengselet, og et gryende raseri mot overmakten, gis et komplekst portrett av en ung middelklassekvinne, hvis sinnsro raseres i mangel på rettssikkerhet.»

Anna Kvam, Stavanger Aftenblad

Verdens største land har ikke rom for henne 18.03.2022

«Gitt forfatterens bakgrunn, ville det vært forutsigbart som litterært prosjekt hvis demonstranter og opposisjonelle diskuterte regimets ondskap boka igjennom. Heldigvis går Jarmysj i stor sirkel rundt det banale. Dette er kvalitetslitteratur og ikke et debattinnlegg.»

«I likhet med tusener av unge russere, har Jarmysj selv sittet på cella etter å ha deltatt i en demonstrasjon. Hun beskriver det stengte rom med overbevisende ubehag.»

Ivar Dale, Vårt Land

Romanen hennes kan bli forbudt i hjemlandet 26.02.2022

«Gir et nervepirrende innblikk i russisk fengselsvesen.»

«Vi trenger å vite mer om vårt mest fjerne naboland. Jarmysj’ debut er et godt sted å begynne. »

Erle Marie Sørheim, Aftenposten

Fanga i systemet 08.03.2022

«Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 er ei eklatant påminning om kor effektivt eit verkemiddel skjønnlitteratur er, med tanke på å gje lesaren innblikk i korleis verda ser ut frå andre ståstader enn eins eigen.»

Maria Horvei, Vinduet

Forteller fra Putins fengsel 09.03.2022

«For norske lesere gir Putin-kritiker Kira Jarmysj et interessant innblikk i Russlands bruk av fengselsstraff mot opposisjonelle.»

Gerd Elin Stava Sande, Dagsavisen

«En veldig interessant roman, og ikke minst er den interessant å lese akkurat nå.»

«Aktuelt og presist ... og humoristisk!»

Marta Norheim, NRK P2

Putin på nært hold 05.03.2022

«Tankevekkende tidsbilde av diktaturets tilstand.»Arne Dvergsdal, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Kira Jarmysj (f. 1989) er utdannet ved den prestisjetunge diplomatskolen MGIMO i Moskva. Hun jobbet med kommunikasjon i flybransjen før hun i 2014 ble Aleksej Navalnyjs pressetalsperson. Hun har siden 2018 sonet en rekke kortere fengselsstraffer, og lever i dag i politisk eksil i Vest-Europa.