Ustabilitetens politiske økonomi (Heftet)

Om fremveksten av finansialisert kapitalisme

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 274
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202434939
Kategori: Samfunnsvitenskap og Fagbøker
Fag: Finans, Samfunnsøkonomi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Ustabilitetens politiske økonomi

Ustabilitetens politiske økonomi handler om hvordan vi havnet i en situasjon der finanskriser og bekymring for finansiell ustabilitet er blitt en del av hverdagen. Den setter også et navn på dagens kapitalisme, den er finansialisert, en tilstand preget av maktforhold, institusjoner, fordelingsmønstre og forretningsmodeller som avviker sterkt fra den mer produksjonsorienterte og langsiktige kapitalismen som dominerte i perioden etter 2. verdenskrig og fram til 1980-tallet. Boka tar for seg to historiske perioder med monetært samarbeid, gullstandarden og Bretton Woods, og sammenligner disse med dagens regime. Finanskrisen og eurokrisen undersøkes, vi ser på hvorfor disse enorme krisene oppstod, hvordan man tolket dem, og hvordan de ble forsøkt løst.

  • Hvilke politiske, økonomiske og idémessige endringer muliggjorde fremveksten av en enorm, politisk mektig og ustabil finanssektor?
  • Hvordan havnet vi i 2007 i en situasjon hvor banker var både «too big to fail» og «too big to jail» og måtte reddes av skattebetalerne?
  • Hvorfor ble eurokrisen dypere og mer langvarig enn finanskrisen i USA?
  • Er finanssektoren bedre regulert og mer stabil ti år etter krisen?
Boka er aktuell for bachelor- og masterstudenter i samfunnsfag og historie og for andre med interesse for finans og internasjonal politisk økonomi.

Til toppen

Anmeldelser av Ustabilitetens politiske økonomi

Med andre ord-spalten: 09.08.2017

Klassekampen

Til toppen

Om forfatter
Ingrid Hjertaker er doktorgradsstipendiat i statsvitenskap på Brown University, i Providence på Rhode Island i USA. Hjertaker har en mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Emnet for masteroppgaven var finansielle reguleringer.
Bent Sofus Tranøy er professor i statsvitenskap, ansatt ved Høgskolen i Innlandet og ved Høyskolen Kristiania. Tranøy har en mastergrad fra London School of Economics og doktorgrad og cand.polit. fra Universitetet i Oslo. I 2006 mottok Tranøy Brageprisen for boken Markedets makt over sinnene.