Tvillingenes dagbok (Heftet)

Forfatter:

Willy Flock (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Le grand cahier
Oversatt av: Flock, Willy
ISBN/EAN: 9788202661724
Kategori: Romaner
Omtale Tvillingenes dagbok

Tvillingenes dagbok er et tidløst storverk i europeisk 1900-tallslitteratur. I en prosa som er tilsynelatende enkel og helt ribbet for effekter meisler Agota Kristof ut sitt uforglemmelige portrett av to barns oppvekst under de aller vanskeligste omstendigheter.

«Vi kommer fra storbyen. Vi har reist i hele natt. Moren vår er rød i øynene. Hun bærer på en stor pappeske, og vi har hver vår lille koffert med klærne våre i, pluss fars store ordbok som vi bytter på å bære …»

Det er krig, og for å slippe nøden i storbyen blir to unge brødre sendt til sin bestemor på landet. En bestemor som er avskyelig, møkkete og ondskapsfull, som lærer dem at livet er hardt.

For å overleve krigens grusomhet, sørger brødrene for at de tåler fysisk og psykisk smerte. De lærer seg å være hensynsløse, harde, milde og hjelpsomme alt etter som situasjonen krever det.

Til toppen

Følsomt og usentimentalt på én gang.
Vidar Kvalshaug, Bok365.no

Andre utgaver

Tvillingenes dagbok
Bokmål Innbundet 2019
Tvillingenes dagbok
Bokmål Ebok 2019
Tvillingenes dagbok
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Agota Kristof:

Anmeldelser Tvillingenes dagbok

Døden er et skuldertrekk 11.07.2019

"Følsomt og usentimentalt på én gang. Det fungerer svært godt. Romanen er et eneste stort sår gjennom to barndommer."

 
Vidar Kvalshaug, Bok365.no

Et knyttneveslag av en roman 03.08.2019

"Nyutgivelse av klassisk fabel som på slående nøkternt, men likevel poetisk vis formidler menneskelig fornedrelse."

 
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Boktips: Jeg slukte boka på én kveld 07.08.2019

"Den er rett og slett én av de beste leseropplevelsene noensinne!"

"Fantastisk innsikt i mennesker og rystende lærdom om krig."

Miriam Chantal Søgaard, Sandefjords Blad

«For Kristofs roman er gripende i ordets rette forstand – den levner deg ikke med en tåre i øyekroken, men med følelsen av å ha lest noe urovekkende om hva mennesket er i stand til (...)»

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Godt og ondt 10.08.2019

"Verket er åpenbart en viktig, moderne klassiker."

Tom Egil Hverven, Bokmagasinet, Klassekampen

«Det store stilehæfte [Tvillingenes dagbok] lærte mig om kunst. Romanen lærte mig om nødvendighed. Den ødelagde mig også, fordi den fremstillede falskheden hos mange andre forfattere og gjorde det umuligt for mig at læse dem.»

Jonas T. Bengtson i forordet til den danske utgaven, .

«Jeg ville uten tvil inkludere Tvillingenes dagbok i en kanon over den viktigste europeiske litteratur etter Annen verdenskrig. Romanen treffer fremdeles like hardt, og nå er det på tide at en ny generasjon blir påvirket [av den].»

Peter Nielsen, Information

«Hun formidler en helt ny innsikt om et stoff som mange forfattere har tumlet med til alle tider.»

Karsten Alnæs, Dagbladet

«Så hardt, så knapt, så klart skriver hun at ordene spretter lik kanonkuler, oftest glødende og farlige, en sjelden gang bare varme.»

Aase Foss Abrahamsen, Fædrelandsvennen

«Et mesterverk.»

Elling Tjønneland, .

«Det finnes en bok som gjorde at jeg oppdaget hvilken type menneske jeg virkelig ville bli: Tvillingenes dagbok, første bok i Agota Kristofs trilogi …»

Slavoi Zizek, Le Monde diplomatique

Til toppen

Om forfatter

Agota Kristof ble født i Csikvánd i Ungarn i 1935. Hun vokste opp i landsbyen Szombathely nær grensen til Østerrike, men forlot hjemlandet under oppstanden i 1956. Ad omveier kom hun til Neuchâtel i Sveits. Der jobbet hun i mange år i en klokkefabrikk mens hun langsomt lærte det lokale språket, fransk.

Hennes første roman Tvillingenes dagbok kom ut i 1986. Den ble etterfulgt av Beviset (1988) og Den tredje løgnen (1991). I 2004 ga Kristof ut memoarboken L’anaphabète («Analfabeten») om sin barndom, det å være flyktning, og det å lære å skrive på et nytt og fremmed språk. I 1995 kom romanen I går, som Aftonbladet kalte «en mørk skjønnhet» da den ble utgitt for første gang på svensk i 2020.

På slutten av livet ble Agota Kristof hyllet med flere viktige litterære utmerkelser som den østerrikske statsprisen for litteratur og Kossuth-prisen i sitt første hjemland Ungarn. Hun døde i Neuchâtel i 2011.