Tegneserienes historie (Innbundet)

Forfatter:

Tore Strand Olsen (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 128
Illustratør: Olsen, Tore Strand
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202459604
Kategori: Fakta for barn og Tegneserier og grafiske romaner
Alder: 12 - 18
Omtale Tegneserienes historie

Det lages tegneserier som aldri før. De er en kilde til inspirasjon for alt fra Hollywood-filmene til billedkunst, dataspill, reklame og litteratur. Men hva vet du egentlig om fortellerformens historie? Øyvind Holen og Tore Strand Olsen tar i denne boka leseren med på en opplysende og overraskende reise gjennom rutenes historie i Europa, USA og Japan, der vi selvsagt møter snakkende ender og flygende superhelter og mer.

Til toppen

Flere bøker av Øyvind Holen:

Anmeldelser Tegneserienes historie

Tegneseriehistorie i superfart

"Journalist og forfatter Holen er en av de fremste i Norge på tegneseriefeltet, og Olsen er både kjent og anerkjent som tegneserieskaper. [...] Petter har bursdag, bestefaren gir ham en tegneserie, og når Petter blir skuffet over gaven, forteller bestefaren ham om tegneserier. Snakkeboblene deres utgjør teksten, og slik blir stoffet lettere tilgjengelig. [...] Bruken av originaltegninger og faksimiler er raus, noe som styrker boka som sakprosa. [...] Gjennomgangen av framveksten til moderne norske serier, med bladene Pyton og Norske Mad i spissen er veldig bra. [...] Den norske nåtida blir også presentert med et representativt utvalg av de viktigste norske seriene, og i tillegg kommer fokus på festivaler, nettserier, samt bladdøden, som bestefar sørger over. [...] Tegneserieneshistorie er en god og lettlest innføring i den niende kunstart."

 
Erle Marie Sørheim , Dagbladet

Fortreffelig frisk feiring av den 9. kunstart

"Tegneserienes Historie, av Øyvind Holen og Tore Strand Olsen, er en norsk variant av McClouds «Understanding Comics» – en vandring gjennom tegneserienes vesen, og ikke minst historie. Det er blitt en fabelaktig rundtur. Som av-og-til (helst tidligere) foredragsholder omkring tegneserienes vesen for barn og ungdom er dette boka jeg ville av brukt som referanse, både overfor elever, studenter, lærere og biblioteker. […] Boka er en «Magical Mystery Tour» gjennom tusen år med bildefortelling, der hovedvekten sjølsagt legges på de siste, viktige 100 år eller så. En vandring gjennom sider og ruter stappfulle av glimrende illustrasjoner, der selve vandringen i tillegg kan sees som et innblikk i tegneserienes grunnleggende vesen. […] Sukk. Øyvind Holen og Tore Strand Olsen har skrevet boka jeg så gjerne ville ha laget sjøl."

Arlid Wærness, serienett.no

Omfattende historievandring blant rutene

“Bestemmer en seg for å ta det kronologisk, kan “Tegneserienes historie” være et lurt sted å starte. Øyvind Holen og Tore Strand Olsen tar på seg å lede leseren gjennom rutenes historie, med noen krumspring innom ulike deler av verden og stilarter. Resultatet er et detaljspekket referanseverk som kan glede både store og små. […] Tegningene i boka er barnevennlige og passer til bokas tone. […] handlingen flyter lett av gårde og hopper jevnt fra amerikanske serier til julehefter, fra europeiske serier til manga, innom Hollywood-adapsjoner til det moderne norske tegneseriemarkedet. En leser boka uten å legge særlig merke til overgangene. “Tegneserienes historie” er en fagbok lagt opp som en lettbeint serie, og det fungerer veldig bra.“

Ingrid Brubaker, Empirix.no

Når tegneserienes historie skal skrives, er det et artig grep å framstille det som en tegneserie.

"Det har tegneseriekjenneren Øyvind Holen og tegneren Tore Strand Olsen gjort i boka «Tegneserienes historie», og det er blitt et visuelt innholdsrikt og delikat presentert arbeid. Grepet er å la hovedpersonene Petter og bestefar ta turen gjennom seriehistorien, og de to gjennomgangsfigurene er til stede på hver side, i tillegg til at sidene gir velvalgte glimt av tegneseriene. Det fungerer først og fremst fordi det er lekkert utført. I tillegg er det omfattende stoffet godt disponert, med tydelig rom for de lange linjene.[...] ...det skal mye til å finne en historiebok om en kunstarts utvikling som er like inspirerende som denne."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Tegneserier for dummies

"Som innledningsvis nevnt har Strand Olsen og Holen klart å gjennomføre sin gode idé, og de har gjort det med betydelig fingerspitzgefühl. Så får vi se om ungdommen er lydhør. Her bør iallfall skoleverket kjenne sin besøkelsestid og kjøpe inn klassesett til bruk i undervisningen."

Erik Valebrokk, erikvalebrokk.no

Imponerende tegneseriehistorikk

"Øyvind Holen og Tore Strand Olsen har levert en utmerket utgivelse i form av "Tegneserienes historie". Boken er en sjeldent god vandring i den niende kunstart. [...] en ekte metategneserie [...] Det er veldig mye stoff i boken, og faktamengden er stor. Her er det gjort god og grundig research. [...] bred fremstilling av den niende kunstart, der mange viktige emner blir belyst. [...] Samspillet mellom ulike stilarter, lay-outeksperimenter, bruk av forsidefaksimiler og bokens tekster, er utnyttet på en utmerket måte. Dette er en flott faglig fremstilling av tegnereriestoff i tegneserieform. Som fagbok er dette et funn for både tegneserieinteresserte og andre som ønsker å sette seg inn i kunstarten. I tillegg har den en stor fordel, siden den også er svært barnevennlig i sin utforming. Dette bør være et obligatorisk kjøp for alle skolebibliotekarer i tiden fremover! [...] Anbefalt!"

Kristian Hellesund, Sydvesten

"Øyvind Holen og Tore Strand Olsen - kjente kapasiteter fra vårt hjemlige tegneseriemiljø - har kastet et høyst passende, nærsynt blikk på 14000 års tegneseriehistorie. Resultatet kunne blitt en mariekjekstørr avhandling for nerdene, men er i stedet blitt et drivende ritt gjennom både velkjente og mindre kjente landskap. På ryggen av en ... Superbestefar! [...] Selvfølgelig fortelles tegneseriehistorien best som tegneserie. [...] Denne nødvendigvis noe heseblesende gjennomgangen av den niende kunstart (intet mindre!) bruker elegant tegneseriens egenart til å illustrere sine poenger, og klarer å skape fin flyt og framdrift i det som veldig fort kunne endt som en oppramsing av viktige trender og serier."

Tore Bjørkeli, Pondus

Til toppen

Om forfatter

Øyvind Holen (f. 1973) er fra Lindeberg i Groruddalen i Oslo, og jobber som journalist i Dagens Næringslivs fredagsbilag, D2. Han har skrevet fem sakprosabøker og én tegneserie.

Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap
(2004) handler om den norske hiphophistorien, Groruddalen: En reiseskildring (2005) er en reise gjennom barndommens grågrønne dal, mens Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge (2012) handler om den kulturelle påvirkningskraften fra tegneseriebladet Donald Duck & Co.

I 2010 vant Øyvind Holen og illustratør Mikael Noguchi fagbokprisen i Kulturdepartementets prising av årets beste barne- og ungdomsbøker for Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing (2009), en faktabok om den amerikanske og norske hiphophistorien. Faktaløve: Hiphop (2010) er en bearbeidet lettlestbok av samme historie, og i 2012 debuterte Holen og Noguchi skjønnlitterært med første bind av tegneserieromanen Drabant.