Snart sover du (Innbundet)

Et års god natt

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 40
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202507534
Kategori: Bildebøker
Alder: 1 - 8
Omtale Snart sover du

Barn sover. Voksne sover. Dyr sover. Og årstidene sover, de også. Når vinteren er våken, da sover de tre andre. Og når vinteren skal få sove, da står våren opp fra drømmene sine. Etter våren våkner sommeren, og etter sommeren kommer høsten, og så er det vinter igjen.

Søstrene Haddy Njie og Lisa Aisato har lenge hatt lyst til å lage en bildebok sammen. En nattabok om årstidene, som sover og våkner til liv. En nattabok til å lese på sengekanten, året rundt, for liten og stor.

Til toppen

Årets vakreste billedbok
Cathrine Krøger, Dagbladet

Flere bøker av Haddy Njie og Lisa Aisato:

Anmeldelser Snart sover du

Årets vakreste bildebok?

"Det er for tidlig å kåre årets vakreste billedbok allerede nå. Men søstrene Haddy Njie og Lisa Aisato må ligge veldig godt an. Å bla seg gjennom denne nydelige boka, er som å vende tilbake til barndommens aller beste og sterkeste barnebokminner. […] Versene er skrevet av Haddy N'jie. De er tradisjonelle både i rim og rytme, gammelmodige og sødmefylte. Men det er illustrasjonene som gjør at denne boka skiller seg ut. Så er da også Lisa Aisato noe helt for seg selv i barnelitteraturen. […] I en blanding av strektegning og akvarell maner hun fram sine karakteristiske bilder, med sterke, stemningsskapende effekter."

 
Cathrine Krøger, Dagbladet

Rytmen som gir trygghet

"Tenk å kunne få barn til å sovne om kvelden og kjenne at de er en del av den store, snurrende helheten som heter verden. [...] Jeg vet ikke sikkert at det er slik den vakre godnattboka til Haddy Njie og Lisa Aisato vil virke, men utsiktene er gode. Koblingen mellom årstidene og døgnets veksling mellom dag og natt er et godt grep."

Marianne Lystrup, Vårt Land

Supersøstre!

"Usedvanlig vakker billedbok fra søstrene Haddy N’jie og Lisa Aisato – som for første gang har slått sine krefter sammen. […] Ideen er like enkel som den er original, for ikke å si genial. Barnets søvn kobles til årstidene. Til våren som sover om vinteren, sommeren som sover om våren, og så videre, helt til sirkelen sluttes og alle årstidene har sovet og våknet til liv. […] Det som virkelig løfter denne boken til en usedvanlig opplevelse både for barn og voksne, er Lisa Aisatos slående vakre illustrasjoner. […] Befriende er det også å se så mange hudfarger og hårfarger. Boken er blendende, men ikke blendahvit, slik majoriteten av norske barnebøker liker å fremstille sine karakterer. Barna og figurene i «Snart sover du» har europeiske, asiatiske og afrikanske trekk. Det er universelt, ikke politisk korrekt."

 
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Strålende om søvn

"Kan noe være både interessevekkende og søvndyssende på én gang? Ja, godnatt-boken til søstrene Haddy Njie og Lisa Aisato byr på en slik perfekt blanding. […] Snart sover du. Et års god natt er en praktfull bildebok. Praktfull fordi fargene nærmest spruter ut fra boksidene. […] Grepet med å følge et år er enkelt, men fungerer ikke desto mindre godt. Årets skiftninger gjentas jo til alle tider, slik dag veksler med natt som veksler med dag. Den jevne rytmen er messende, nærmest besvergende […] Lisa Aisatos illustrasjoner, som i sterkere grad enn ordene bærer boken, fyller sidene med klare, overveldende farger. […] Snart sover du. Et års god natt byr ikke på én fortelling, om ett barn. Dette er den store fortellingen, hjulet der vi alle inngår som eiker, og som ruller og ruller, igjen og igjen. […] Dette er en bruksbok i ordets beste forstand, en bok som sikkert kan bli en klassiker ved mang en sengekant."

Anne Cathrine Straume, NRK.no

En magisk overdådighet

"Boken er en godnattfortelling med fast struktur gjennom fire årstider som personifiseres med en magisk overdådighet. Hver årstid har sin unike personlighet, men strukturen er den samme i hver årstids fire dobbeltsider […] Den samme, stramme strukturen finnes både i bildene og teksten. De står også godt til hverandre i sin barokke frodighet […] Teksten er stilrent og konsekvent gjennomført […] Aisato har gjennom sine bøker vist at hun har et bredt spekter av bildespråk; hvor det blekt timide, det storøyd undrende, det groteske og det varmt glødende er blant ytterpunktene. I denne boken går hun enda lengre enn tidligere i å feire de sterke, maksimalistiske fargene."

Morten Olsen Haugen, Aftenposten

Nydelig nattasang

"Nå har de to dyktige kunstnerne Haddy Njie og Lisa Aisato for første gang gått sammen om å lage en bok, Snart sover du. Resultatet er vidunderlig. Vakre, fargerike, livsbejaende illustrasjoner, satt sammen med en tilsynelatende enkel, men desto mer poetisk, tekst - opprinnelig en sangtekst - på rim. […] Bildene viser de personifiserte årstidene i vakre, oftest fargesterke, årstidstypiske landskap, med blomster og løv, insekter og mennesker, regn og snø. Hver gang refrenget repeteres, ser vi et sovende barn, fire skjønne representanter for et fargerikt Norge. Bildene står støtt også uten tekst. I intervjuer har Lisa Aisato og Haddy Njie sagt at det tok flere år fra de fikk ideen til de faktisk laget boka. Håper vi slipper å vente like lenge på neste samarbeidsbok!"

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Storslåtte, sødmefulle søvn

"... en både vibrerende og virkelig vakker billedbok. Jeg vet at jeg som barn hadde elsket denne boken. Slik jeg som barn elsket Blomsterfesten illustrert av Elsa Beskow, der naturen personifiseres og får stråle i all sin prakt. Aisato og Njies felles kunstneriske uttrykk får frem både naturens og livets kraft og sårbarhet, forent i noe så naturlig og forunderlig som søvn. Jeg er helt sikker på at denne både sanselige og søvndyssende billedboken blir en stor favoritt hos tusenvis av barn."

Birgitte Furberg Moe, Barnebokkritikk.no

Varm og vakker nattabok

"Det er ei nattabok om årstidene som sover og våkner til liv, skapt for å leses på sengekanten med et stillferdig rytmisk språk og eventyrlige bilder til å drømme seg inn i. […] Lisa Aisato har rom for det lekende og jublende, som i omslaget, men også de mer rolige og mer ettertenksomme stemningene er et bærende element. […] Haddy Njie har i teksten sin funnet en fin kombinasjon mellom det fargerike og lavmælte. Tekstene, som framstår som små dikt på rim, er i seg selv ikke oppsiktsvekkende, men fungerer flott til å skape en helhetlig stemning."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"vakkert er beskrivelsen jeg tyr til når jeg ser og leser billedboka ”Snart sover du. Et års god natt”, skapt av søskenparet Haddy Njie og Lisa Aisato. [...] Uttrykksfullt, fargesprakende, bilder som fungerer som fortellinger i seg selv. Rett og slett en god bok. Som allerede nå melder seg på som kandidat til årets vakreste bok."

Finn Stenstad, Tønsberg Blad

Til toppen

Om forfatter

Haddy Njie (f. 1979) debuterte som barnebokforfatter i 2008.
Siden har hun gitt ut bøker for barn og voksne, inkludert den prisbelønte Snart sover du som er oversatt til 15 språk.
Haddy er ellers best kjent som journalist og programleder.

Lisa Aisato (f. 1981) er illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun er mest kjent for bildeboka Odd er et egg, som utkom på Gyldendal Norsk Forlag i 2010. For bildeboka Don Fridtjof (2010), skrevet av Anna Bache-Wiig, ble Aisato Bragenominert. Våren 2016 høstet hun fantastiske kritikker for bildeboka Snart sover du, som hun laget i samarbeid søsteren Haddy Njie.