Forfatter: , , , , , , , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202432775
Kategori: Ungdomsromaner og Tegneserier og grafiske romaner
Alder: 16 - 99
Omtale Smuss - en tegneserieantologi om sex

Smuss er en samling av erotiske tegneserier fra flere av Norges beste tegnere. Stil og form varierer for hver historie. Men felles for bidragene er at de behandler det fine, flaue og merkelige med erotikken. Den første forelskelsen, bibliotekarens erotiske fantasier, robotens besøk på bordell og sjømannens eskapader.

Antologien inneholder bidrag av følgende forfattere/illustratører:
Lene Ask (red.)
Martin Ernstsen (red.)
Anders Nordmo Kvammen
Andrew Page
Berliac
Esben Slaatrem Titland
Espen Friberg
Flu Hartberg
Fredrik Rysjedal
Frøydis Sollid Simonsen
Ida Larmo
Inga Sætre
Johannes Holstad Tønder
Inger Zivana M. Torvund
Lars Fiske
Sigbjørn Lilleeng
Sindre Wexelsen Goksøyr
Tim Ng Tvedt
Tor Erling Naas

Til toppen

Flere bøker av Lene Ask, Martin Ernstsen, Lars Fiske, Sindre Wexelsen Goksøyr, Flu Hartberg, Anders Nordmo Kvammen, Sigbjørn Lilleeng, Tor Erling Naas og Inga Sætre:

Anmeldelser Smuss - en tegneserieantologi om sex

"Boken er et fint utstillingsvindu av ting som rører seg i deler av Tegneserie- Norge, og således et godt supplement til de (også temastyrte) antologiene til bergenske Überpress."

 
Walter Wehus, Bergens Tidende

"Smuss er en sympatisk og variert antologi om sex [...] Det er stor variasjon i stil og fortellermåter, og tilfanget av nye tegnere gir antologien fin friskhet."

Morten Harper, Morgenbladet

"Boka er lekkert og godt satt sammen. Mange av historiene introduseres med at man ser en detalj gjennom et kikkerhull. Et fint grep som binder historiene sammen, og minne oss om vår egen kikkermentalitet. [...] [Runke-Rolv] er fantastisk morsom og lett, ikke uten en trist undertone. Britiske, Oslo-baserte Andrew Page har en av de mest poetiske tilnærmingene til stoffet. Hans historie «Stork» fungerer svært bra, som en rå og brutal omskriving av myten om storken som kommer med barn. Espen S. Titland skriver underspilt og fint i «Dyneløfting», om en kvinne som sitter i rullestol og pleieren hennes, og om forventningen om at noe skal skje."

Liv Mossige, Dagsavisen

"[en] antologi som viser et svært stort spekter, både hos norske serieskapere generelt, og når det gjelder norske serieskaperes måte å tolke og behandle ett og samme tema. [...] Kvaliteten er [ellers] jevnt høy, og selv om historiene uttrykker mye angst og frustrasjon, er tonen gjennomgående positiv. [...] I det hele tatt viser denne antologien ganske mange norske serieskapere på sitt mest kreative og inspirerte; noen av dem trolig også på sitt mest personlige. Sex er mangfoldig, og det er norske tegneserier også. Poeng går også til utgiveren Cappelen Damm for den kreative innbindingen på selve boka. La oss bare si at “smussomslag” får en åpenbar dobbeltbetydning."

Trond Sætre, Serienett.no

"Smuss er ein variert og velkomponert antologi, som held eit jamnt høgt nivå. [...] Sett under eitt greier antologien å vise mykje av breidda i norske teikneseriar, og det er ikkje minst ei glede å sjå så gode kortforteljingar gitt ut i så flott format."

Kyrre Matias Goksøyr, Empirix.no

Til toppen

Om forfatter
Sindre Goksøyr (f. 1975) er illustratør og tegneserietegner med bakgrunn i det surrealistiske Dongery-kollektivet. Han vant Spriongprisen for beste norske tegneserie med albumet HRMF! i 2011 og er blant annet kjent for sine slående plakater og t-skjorter for The Villa Dancing og Øyafestivalen.

Flu Hartberg (f.1979) har holdt på med tegneserier i en årrekke, med utgivelser som Hygiene, English Conversation, Oddog Horgan. Han har illustrert flere barnebøker og har blant annet laget billedromanen Murensammen med Markus Midré. Han har vært tilknyttet tegneseriekollektivet Dongery, og seriene hans har vært publisert både i egne tegneseriehefter og i forskjellige serieblader. Hartberg holder også tegneseriekurs for barn og ungdom og var en av initiativtagerne til Oslo Comics Expo.

For mange lesere er han nok mest kjent som fast tegner av Fagprat-stripene i avisen Dagbladet, der han også fungerer som tegner for diverse spaltister. I 2016 kom Moderator, som ble nominert til Kulturdepartementets pris for beste tegneserie. I tillegg til å arbeide som tegner, står Flu Hartberg også bak Høssing kommune, en parodi på lokale medier som er å finne på tv og internett.

Han har gitt ut to myldrebøker; barneboka Borte vekk i byen (2011) og Borte vekk i verdensrommet (2016), og "debuterte" i 2020 som romanforfatter med barneromanen Spesialklassen, en fargerik og actionfylt blanding av tekst, tegninger og tegneserie.

Sigbjørn Lilleeng (f. 1983) er en prisbelønt tegneserietegner og illustratør. Han er født på Ringerike, men bor og jobber nå i Oslo. Han har laget egne tegneseriealbum, illustrert bøker for andre forfattere og står bak en lang rekke omslag og illustrasjoner. Sigbjørn Lilleeng har mottatt både Sproingprisen og Kulturdepartementets tegneseriepris.

Inga Sætre (f. 1978) er utdannet animatør. Hun vant Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker 2011, kategorien for beste tegneserie. Sætre fikk Brageprisen for "Fallteknikk" i 2011. Hun var nominert til Nordisk råds litteraturpris med samme bok i 2013. I 2016 mottok Inga Sætre Kulturdepartementets litteraturpris for for barne- og ungdomslitteratur med boken "Fyrvokterne".