Sann opplysning? (Heftet)

Naturvitenskap i nordiske offentligheter gjennom fire århundrer

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 544
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202566265
Kategori: Historie , Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Sann opplysning?

Denne boka undersøker bøker, tidsskrifter, aviser og reklametekster som kan fortelle om naturvitenskapens plass i skolen, helsevesenet, litteraturen og andre offentligheter fra midten av 1600-tallet og fram til i dag. Den er den første av sitt slag, og stiller spørsmål som kan belyse hvordan naturvitenskapens utvikling har formet samfunnet vårt.

Hvordan sirkulerer naturvitenskapelig kunnskap mellom ulike befolkningsgrupper? Hvilken rolle har kristendommen spilt i vår forståelse av natur? Hvordan har forholdet vært mellom natur- og kulturfagene?

Boka inneholder nye bidrag av i alt 20 nordiske forfattere – historikere, naturvitere, medisinere, tekst- og litteraturforskere og spenner vidt: Fra slottspresten Escholts bok om jordskjelv fra 1657 via biskop Gunnerus’ skrifter på 1700-tallet, 1800-tallets lesebøker og 1900-tallets seksualopplysning til medisinsk fagformidling på 2000-tallet.

Til toppen

Kvar einaste artikkel er overraskande og fortel noko vi ikkje visste frå før. […] Her er så mykje godt stoff at det er plent uråd å gjere boka rettferd i et stutt melding.
Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid

Flere bøker av Merethe Roos og Johan Laurits Tønnesson:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Sann opplysning?

«Denne nyskapende antologien spenner vidt på mer enn én måte. [...] Boken er, som forlaget sier på bokens bakside, «den første av sitt slag», ikke den siste. Og godt er det. Når det man sitter igjen med etter lesning av en murstein på godt og vel et halvt tusen sider, er et ønske om å lese om enda flere temaer etter samme lest, er det vel i hvert fall et tegn på at antologien er verd trykksverten.»

Morten Tønnessen, Prosa 1/2018

«Den ene av bokens redaktører, Johan Tønnesson, er en svært spennende reisefører i sin beretning om det fjerde skandinaviske naturforskermøtet i Christiania i 1844. [...] En gjennomsnittsleser venter neppe at et samleverk av denne typen skal ha underholdsningsverdi i tillegg til den opplysningsfunksjon som må være hovedsiktepunktet. Med med kaptiler som Titanic-katastrofen (Mads. B. Claudi), Argumentasjonen for den normale og ideale (kvinne)kroppen (Kerstin Bornholdt), Norsk tranreklame i lys av vitaminrevolusjonen (Sissel Myklebust) og Populært tidsskrift for seksuell opplysning (Siv Frøydis Berg) mangler det ikke på allsidighet og bredde. Og når selv også de tyngre artiklene er velskrevne og åpenbart grundig gjennomarbeidet, er dette en bok som gir både leseglede og lærdom. Det er godt gjort.»

Per Egil Hegge, Apollon 1/2018

«Interessant nybrottsarbeid om den historiske kampen for opplysning»

Kjetil Vikene, Forskerforum 10/2017

«Kvar einaste artikkel er overraskande og fortel noko vi ikkje visste frå før. […] Her er så mykje godt stoff at det er plent uråd å gjere boka rettferd i et stutt melding. […] Redaktørar og forfattarar har gjort eit stort og viktig arbeid som det må vere von om kan vidareførast på mange område. […] Alle som får boka i hus og les desse 19 artiklane, som er lettlesne og opnande for forståinga, vil garantert gle seg over alle nyoppdagingane og opplevingane.»

Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

Merethe Roos er professor i historie ved Universitetet i Sørøst-Norge og redaktør for Norsk pedagogisk tidsskrift. Hun er forfatter av en rekke bøker og artikler utgitt nasjonalt og internasjonalt, og hun har vært redaktør for flere antologier.

Johan Tønnesson er professor i sakprosaforskning ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo (UiO) og hovedredaktør for tidsskriftet Sakprosa.