Pling i bollen (Innbundet)

fine og ufine barnerim

Forfatter:

Bendik Kaltenborn (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 56
Illustratør: Kaltenborn, Bendik
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202343712
Alder: 6 - 99
Omtale Pling i bollen

Forfatter Ingvild H. Rishøi og illustratør Bendik Kaltenborn har slått seg sammen for å lage Pling i bollen - fine og ufine barnerim, et eget univers der steiner i en ur kan havne i heftig diskusjon og en dachs uten videre kan bli venn med en laks.

Ferdinand Feie
han tjukke og breie
nekta fullstendig å slutte med bleie.
Nå er han blitt far
og røyker sigar
så folk syns jo bleia er littegrann rar.

Rishøis rim peker respektfullt, men ertende tilbake på sjangerens store mestere, som Inger Hagerup og André Bjerke. Men først og fremst er dette rim for en ny generasjon. Noen er rørende og lune, de fleste er ville og underlige, og felles for dem alle er at de utviser en sjelden språklig oppfinnsomhet. Supplert med Kaltenborns prisvinnende og lekne strek er Pling i bollen - fine og ufine barnerim et oppfinnsomt skattekammer.

Tre av rimene er tonesatt med noter bakerst i boken, og barnerimene egner seg også godt til høytlesning.

Nominert til Kritikerprisen 2011
Vinner av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker 2011, kategorien for beste bildebok
Tildelt sølv i Årets vakreste bøker 2012, i klassen Skjønnlitteratur/bildebok

Til toppen

Andre utgaver

Pling i bollen
Bokmål Lydbok-CD 2012
Pling i bollen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
Anmeldelser Pling i bollen

En verdig arvtaker

"Dette er boka som småbarnsforeldre ikke vet at de har ventet på (...) Det er meg en sann fornøyelse å anmelde Ingvild H. Rishøi og Bendik Kaltenborns bildebok med fine og ufine rim. Den er skrevet for en ny generasjon, men står i gjeld til sjangerens gamle mestere (...) Boka kommuniserer på to plan, som god barnelitteratur bør"

 
Bjarne Markussen, Fædrelandsvennen

Fine og ufine barnerim

"Rishøis rim peker respektfullt, men ertende tilbake på sjangerens store mestere, som Inger Hagerup og André Bjerke. Men først og fremst er dette rim for en ny generasjon."

 
Hege Fosser Pedersen, Foreldre & Barn

Varme og gærne barnerim

"Pling i bollen er en flott, liten samling dikt for barn. [...] De fineste gjør en varm om hjertet og fuktig i øyekroken, de ufineste inkluderer både drap og pappaer med bleie. Her er det både vill og gæern humor, språklek og varme. [...] Kaltenborns illustrasjoner er i en enkel, litt naivistisk og humoristisk stil. De kler særlig de sprelske diktene godt."

 
Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad

Hvorfor nøye seg med Prøysen og Hagerup?

"Ingvild Rishøis «Pling i bollen. Fine og ufine barnerim,» tilbyr lekne og rampete rim. [...] Diktene er vittige og oppfinnsomme. Tre av de beste er tonesatt, med noter er bakerst i boka. Disse har klassikerpotensial. Rishøi hilser også til Hagerup ved å omskrive «Det bor en gammel baker,» og til Jens Gundersen, med diktet «Voggesang:» Et nydelig, velformet dikt, der et voksent blikk betrakter barnet. [...] De morsomme illustrasjonene til Bendik Kaltenborn - som blant annet tegner for The New York Times - løfter det hele."

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Moderne morovers

"Utvalget er mangfoldig, men virker likevel kresent. Det spenner over alt fra en tonsatt vuggevise via dyrevers til en morsom nekrolog. Det er lenge siden jeg har lest en bedre samling barnerim."

Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

Skattkammer på 50 sider

" (...) frekt, freidig, fint og festlig (...) Boken er både høyst tradisjonell og samtidig nyskapende, en lek med latter, tristesse, lykke og tragedie og jeg tror ikke noen som åpner denne boka vil stille seg helt likegyldig. Tekst og illustrasjoner har kreert et eventyr som spenner over mange aspekter, liksom som livet selv kan være (...)"

Anita Hartviksen Ravn , Rana Blad

"Ingvild Rishøi har skrevet dyktige, morsomme og gripende barnerim, noen av dem er til å glise av, andre når dypere (...) Kaltenborn har totalansvar for illustrasjoner, omslag og design, og har benyttet muligheten til å innføre noen små figurer som snakker med hverandre, og til leseren, om hva som skjer på neste side. Sånne metaeffekter liker vi."

Morten Haugen, Barnebokkritikk.no

Vitalt og tradisjonsmedvite

"Ingvild H. Rishøi haustar svært god kritikk for novellekunsten sin. I Pling i bollen skriv ho dikt for barn og dikt for barn og stadfestar ein sikker språksans (...) Bendik Kaltenborn deltek med klare visuelle referansar, både i motiv, stilisering og farge (...) Tekstane til Rishøi er friske og prega av overskot og humør (...) Dikt og illustrasjonar held same gode humør."

Ingeborg Mjør, Dag og Tid

En perle av en barnerimbok med prisbelønnet illustratør

"Ingvild H. Rishøy leker med de store barnerimmesterne André Bjerke og Inger Hagerup i sin nye bok «Pling i bollen ...». Men hun står på ingen måte i skyggen av dem. Diktene hennes er hakket freskere og frekkere, og treffer publikum fra seks til seksti – minst. Rishøy beveger seg mellom det lekent groteske og det direkte vare og rørende (...) Boka er illustrert av prisvinnende Bendik Kaltenborn, som også illustrerer for The New Yorker. Han har også lekt seg med gamle referanser, til glede for oss som slet ut André Bjerke-bøkene i vår barndom. Morsomt, lekent og vakkert."

Kjersti Haugtrø, Gudbrandsdølen Dagningen

"En uhøytidelig og frekk diktbok som både leker seg med tradisjonen, med henvisninger til André Bjerke og Inger Hagerup, og preker fremover med dikt utlagt i kraftfulle tegneserie-striper. Denne passer bra til høytlesing."

Anne Cathrine Straume, julegaveanbefalinger, NRK P2

Enkelt og fantastisk

"Morsomt bidrag til den nasjonale kulturarven. [...] I sin første bok for barn kliner Ingvild Rishøi til med en sprelsk samling vers og rim. [...] Med en suveren sans for rytme sørger forfatteren for at tekstene spikrer seg fast både i store og små lesere. [...] Ved hjelp av Bendik Kaltenborns fine illustrasjoner til å ledsage tekstene, har «Pling i bollen» det som skal til for en framtidig barnebokklassiker."

Maria Årolilja Rø, Adresseavisen

Til toppen

Om forfatter

Ingvild Rishøi (f.1978) er utdannet journalist. Hun har jobbet som featurejournalist i Dagbladet Fredag, barneradioen i P2 og Dagens Næringslivs lørdagsmagasin, før hun begynte å skrive skjønnlitteratur.
Rishøis debuterte med La stå, en novellesamling som ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Etter det har hun skrevet ytterligere en novellesamling, Historien om Fru Berg, og to barnebøker: Unbrakomonsteret og Pling i Bollen - fine og ufine barnerim (2011). Rishøi er en av redaktørene for bladet Avsagd Hagle. Hun bor i Oslo.