Olav V (Innbundet)

Den fremmede. 1903-1940.

Forfatter:

Kong Olav Vs liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Denne boken omhandler ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania.

På Boktips kan du lese mer om Tore Rems arbeid med biografien.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 624
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202475970
Kategori: Biografier
Omtale Olav V

Kong Olav V (1903-1991) er en skikkelse som så å si kommer ut av Viktoria-tiden. Likevel endte han opp som et symbol på det moderne Norge, som folkekjær bestefar i velferdsstaten, som «en av oss». Hvordan skal vi forstå denne lange reisen, fra den lille gutten oppstaset i sine prinsegevanter til den eldre mannen i anorakk på trikken?

Kong Olav Vs liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Dette første bindet i den store fortellingen om kongens liv omhandler ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania. Man kommer tett på den famlende dyslektikeren og den uvørne idrettsmannen, og blir kjent med kronprinsen som student ved Krigsskolen og i Oxford. Her er en ung mann som sliter med å finne seg til rette i sin rolle, som gifter seg med sin Märtha og stifter familie. Til sist møter leseren en kronprins som, i opptakten til en ny verdenskrig, har et håp om å endre historiens gang.

Dette er fortellingen om en fremmed, en innvandrer, som skal bli norskere enn de norske.

Til toppen

Her er det mye å glede seg over!
Marlen Ferrer, Dagbladet

Andre utgaver

Olav V
Bokmål Ebok 2020
Olav V - Den fremmede. 1903-1940
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Tore Rem:

Anmeldelser Olav V

«Boka inneholder mye hittil ukjent billedstoff. Til sammen er første bind en meget leseverdig og detaljrik bok, der forfatteren også trekker de lange linjene og setter hovedpersonen inn i hans historiske, sosiale og kulturelle sammenheng. Boka er norgeshistorie sett fra en kongelig synsvinkel.

[...] I forordet skriver Tore Rem om «umuligheten av virkelig å skulle fange et liv i skrift». På en veldokumentert måte har han i den første delen av trilogien om Olavs liv langt på vei gjort det. Det er umulig å få vite alt. Men etter å ha lest denne boka, får vi mer forståelse av en reservert person som alltid hegnet om privatlivet.»

 
SIRI WAHL-OLSEN, Adressavisen

«Det er på høy tid at denne kongesagaen blir fortalt i all sin dybde og bredde.»

 
Sindre Hovdenakk, VG

VEIEN FRA ARISTOKRAT TIL FOLKEKONGE

«i motsetning til tidligere biografer klarer Tore Rem på en forbilledlig måte å få frem den unge prinsens gryende forståelse av de enorme forventningene nasjonen hadde til ham, og hvordan dette kom til å prege livet hans. ... Forfatteren tegner et fascinerende bilde av den lille kongefamilien på det store slottet. ... en bok leserne vil ha glede av, ikke minst på grunn av forfatterens elegante penn. Anbefales.»

Sven-Erik Grieg-Smith, Norges forsvar

«Her sitter man etter 550 sider, pluss noter, 400 av dem av dem nærmest trivielle, og dirrer etter fortsettelsen.»

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Tore Rems første bind om kong Olav V er en fryd når det kommer til detaljrikdom (...) Her er det mye å glede seg over!»

 
Marlen Ferrer, Dagbladet

«Det er i dekonstruksjonen av dette offentlige bildet biografien får kraft. For bak det demokratiske ytre, er kronprinsen en annen. Rem viser hvordan Olav søker mot kretser som er alt annet enn folkelige.
[...] Rem skriver innledningsvis om det umulige i å fange et annet menneske i tekst. Det er et ærlig utgangspunkt. En god biografi er mer som et møte mellom to mennesker der også biografens personlighet og holdninger er synlige. Det er riktignok sparsomt med kommentarer i teksten, og de som finnes er ofte formulert med elegant, nesten engelsk, understatement. Det er først og fremst i struktur og tematisk konsentrasjon man merker Rems kritiske vurdering av Olavs dobbelthet.»

 
Sven Egil Omdal, Stavanger Afteblad

Fengslende innblikk i folkekongens barndom

«Det er et praktverk som går i dybden på livet frem mot andre verdenskrig, rikt illustrert med fotografier. Den er grundig og godt strukturert, med et stort kildegrunnlag.

Rem skriver med en forskers overblikk, men uten en overdreven ærbødig tone»

Mari Grydeland, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Tore Rem (f. 1967) er forfatter av en rekke sakprosabøker, og er særlig kjent for sin kritikerroste tobindsbiografi om Jens Bjørneboe, og for sin bok om Knut Hamsuns møte med Hitler. Første bind av Bjørneboe-biografien, Sin egen herre, som tar for seg årene 1920-59, kom ut i 2009, og året etter fulgte Født til frihet, som omhandler perioden 1959-76. Knut Hamsun. Reisen til Hitler kom i 2014. For denne vant Rem Kritikerprisen for årets beste sakprosabok for voksne. Boka er solgt til en rekke land, og er foreløpig ute på dansk og svensk (se Anmeldelser).

Rems neste store norske sakprosaprosjekt er en trilogi om Kong Olav V.

I tillegg til dette har Rem blant annet stått for bøkene Dickens, Melodrama and the Parodic Imagination (2002), Forfatterens strategier. Alexander Kielland og hans krets (2002), Bokhistorie (2003), Henry Gibson/Henrik Ibsen. Den provinsielle verdensdikteren (2006) og Jens Bjørneboe. Brev i utvalg (2006), i tillegg til en stor mengde artikler og essays. Han har også vært medforfatter for Tekst og historie. Å lese tekster historisk (2008) og rapporten Hva skal vi med humaniora? (2014)

Til daglig er Tore Rem professor i engelskpråklig litteratur ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Universitetet i Oslo. Han har en doktorgrad fra Universitetet i Oxford, der han tidligere har vært ansatt som forsker (ved colleget Christ Church, 1996-2001) og har holdt et gjesteprofessorat (St. Catherine’s College, 2013). Rem er også Ibsen-forsker, og har blant annet vært rådsleder for Senter for Ibsen-Studier, Universitetet i Oslo. Han er hovedredaktør for den nye Penguin Classics-utgaven av Henrik Ibsens samfunnsdramatikk (2014-), og sammen med historikeren Narve Fulsås arbeider han på en stor engelskpråklig studie av hvordan Ibsen inntok verdensdramatikken, Becoming Ibsen.

For øvrig har Rem virket som kritiker og skribent, særlig i Dagbladet, Morgenbladet og Aftenposten. Han er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.