Moskoviaden (Innbundet)

Forfatter:

Dagfinn Foldøy (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Moskoviada
Oversatt av: Foldøy, Dagfinn
ISBN/EAN: 9788202764159
Kategori: Romaner
Omtale Moskoviaden

Jurij Andrukhovytsj er født i 1960 og regnes sammen med Andrej Kurkov som den viktigste ukrainske forfatteren i sin generasjon. Hans mest kjente roman Moskoviaden er oversatt til 15 språk.

Moskva, 1991: På Gorkij-instituttets studenthjem kolliderer forfatterambisjoner fra alle deler av Sovjetunionen. Imperiet er i oppløsning, stemningen opphisset, det er mangel på både ølglass og vodka.

Otto von F., student og poet fra Vest-Ukraina, drar inn til sentrum og til lekebutikken Barnas verden, der han skal kjøpe noen gaver. Men Otto går seg bort i underetasjen, tar feil av en dør og havner etter hvert i KGBs vold. Det han blir vitne til i katakombene under Kreml – der russiske makthavere har styrt omgivelsene med hard hånd i hundrevis av år – viser seg å være tungt å fordøye.

Jurij Andrukhovytsj’ Moskoviaden kom opprinnelig ut i 1993, og regnes som et nøkkelverk i ukrainsk samtidslitteratur. Det er en intens og fabulerende beretning om et døgn i Moskva, en vordende forfatter på jakt etter berømmelse og et land på randen av sammenbrudd.

Men aller mest er Moskoviaden en uhyggelig aktuell advarsel mot russisk nyimperialisme, skrevet 30 år før Putins angrep på Ukraina.

«En frodig karnevalsfest med referanser til Dantes Den guddommelige komedie, science fiction-filmen Blade Runner, operetten Sigøynerbaronen, Orwells 1984 og Venedikt Jerofejevs vidunderlige drankerhistorie Moskva–Petusjki …» Deutschlandfunk

«Ukrainas mest kjente forfatter …» Aftenposten

Til toppen

Andre utgaver

Moskoviaden
Bokmål Ebok 2022
Anmeldelser Moskoviaden

Vodkamarinert surrealisme fra Ukraina 17.09.2022

«... ei mørk, briljant og surrealistisk reise gjennom Moskva»

«Maken til litterære rundkast, smart satire og språkleg overskot skal ein leite lenge etter.»

«... språket er leikent, ironisk og med blikk for pussige detaljar.»

«... litterært gull.»

«I Moskoviaden spirer til no ukjende språkblomar og frekk politisk satire opp av ein vodka­marinert surrealisme. Meir!»

Marta Norheim, nrk.no

Lang dags ferd 10.09.2022

«... et råskinn av en roman»

«... med et overskudd og raseri i (skrå)blikket på den russiske virkeligheten anno 1990, som gjør teksten til en fest å lese.»

Geir Pollen, Klassekampen

Til toppen

Om forfatter

Jurij Andrukhovytsj (f. 1960 i Ivano-Frankivsk) er en av Ukrainas mest fremtredende forfattere. Bøkene hans er oversatt til mer enn 20 språk.

Andrukhovytsj debuterte som lyriker, men fikk sitt store gjennombrudd med de tre romanene Rekreatsii («Rekreasjoner», 1992), Moskoviada («Moskoviaden», 1993) og Perverzija («Perversjoner», 1999). Alle tre regnes som klassikere i ukrainsk samtidslitteratur.

Andrukhovytsj har et stort publikum i hjemlandet, og også i Tyskland, der han i 2016 ble tildelt den prestisjetunge Goethe-medaljen for sitt verk.

Moskoviaden kommer ut på norsk i Dagfinn Foldøys oversettelse høsten 2022.