Mikroeventyr (Innbundet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 200
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202496821
Kategori: Natur og friluftsliv
Omtale Mikroeventyr

Eventyret. Hva er egentlig det?

Å gå over Grønland én gang i løpet av livet? Bestige fjell i fjerne land, kryssepoler og ørkener og padle livsfarlige elver i øde villmarker?

Ja. Det kan det være. Men eventyret i naturen er også like utenfor dørterskelen. Ikke bare ett. Mange. De er billige og lett tilgjengelige for alle. Vi kaller dem mikroeventyr. 

Et mikroeventyr er en tur på ett til tre døgn, basert på en konseptuell (og ofte ganske sprø) idé som blir planlagt og gjennomført som en ekspedisjon. Nært. Enkelt. Eventyrlig.

Marius Nergård Pettersen og Mikkel Soya Bølstad drar ut i jakten på nære eventyr. De padler elver på luftmadrass, drar på tur mellom to arbeidsdager i dress og med alt de trenger i en stresskoffert. De kjøper utstyr på loppemarked, tar en kanotur under Oslo, følger en kommunegrense slavisk, overnatter i huler, svømmer til fest og lever på det de finner i skogen i to døgn. Og mye mer. 

Ingen idé er for sprø når de utfordrer det tradisjonelle friluftslivet– og finner det store i det lille. Rett utenfor dørterskelen.

Marius Nergård Pettersen er skribent og fotograf, og arbeider med emner tilknyttet natur og friluftsliv. Han har utgitt sju bøker. Marius ble i 2013 den første til å motta Helge Ingstad-prisen for sin «eventyrlyst og unike formidlingsevne» (juryens begrunnelse). For sin forrige bok fikk han også en andreplass i kåringen Årets Fjellbok. Han er fast bidragsyter i A-magasinet og diverse friluftsmagasiner, og har arbeidet fast og frilanset for aviser, magasiner og forlag siden tenårene. Han har studert friluftsliv ved Høyskolen i Hedmark og fotojournalistikk ved Høyskolen i Oslo.       Store deler av livet tilbringes ute. Det finnes de som vet mer om natur og ekspedisjonsliv, men få med samme nysgjerrighet, driv og faglige tyngde.

Mikkel Soya Bølstad er utdannet lektor i zoologi og jobber som skribent og fotograf med natur og friluftsliv som arbeidsfelt. Han spenner vidt og leverer reportasjer i magasiner som Terrengsykkel, Fjell og Vidde, UTE, Friluftsliv og Snø og Ski. Med sin lekne og ofte særegne tilnærming til friluftsliv, er han lidenskapelig opptatt av å vise at eventyret også kan vente rett rundt hjørnet. I arbeidet trekker han på årelang erfaring innen natur, idrett og friluftsliv: Han trives like godt padlende i en hvass konkurransekajakk som drivende på en rød luftmadrass, har vært klatre– og padleinstruktør og ses regelmessig på fatbike med full oppakning i den norske fjellheimen. Mikkel debuterte som forfatter i 2013 med boka Vill glede - friluftsliv med barn året rundt, en bok som ble nominert til tittelen Årets Fjellbok samme år.

Til toppen

Flere bøker av Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen:

Om forfatter

Marius Nergård Pettersen (født 1984) er oppvokst i Nittedal i Akershus med skogen to steinkast fra postkassa. Han forstod som 16-åring hvordan han kunne arbeide og oppleve verden på samme tid, og har siden gått målrettet mot et yrkesliv som fotograf og skribent. Naturen har alltid vært hans hovedinteresse. Han har blant annet studert friluftsliv ved Høyskolen i Hedmark og har arbeidet med en lang rekke artikler og bøker om natur og friluftsliv. Marius er også utdannet fotojournalist fra Høyskolen i Oslo.

"Oslos nære villmark" er hans femte bokutgivelse.Nergård Pettersen ble i 2013 tildelt den nyopprettede Helge Ingstad-prisen. Her er juryens begrunnelse:

«Marius Nergård Pettersen (28) er drevet av eventyrlyst. Med enkle midler og begrenset økonomisk sikkerhetsnett har han i ung alder valgt et liv i nær kontakt med naturen. I tildelingen har Juryen lagt særlig vekt på hans unike formidlingstalent. Juryen er imponert over hvordan han evner å skape levende fortellinger om ofte helt enkle naturopplevelser. Blant vinnerens publikasjoner vil juryen trekke frem boka «Lomsdal Visten, Det gjemte landets villmark» som til nå den mest komplette beskrivelse av en av våre minst kjente naturområder. Her viser forfatteren seg som en fullendt skribent og naturfotograf. I tillegg til å skildre egne opplevelser fra til sammen seks måneder på oppdagelsesferd i området, vier han stor oppmerksomhet til det historiske kildemateriale og menneskene som gjennom tidene har levd i villmarken. Vinneren søker det gode, enkle liv i naturen, og gir oss en påminnelse om at sterke naturopplevelser ikke nødvendigvis har en sammenheng med barske ekspedisjoner under fjerne himmelstrøk. Et godt eksempel på dette er hans pågående prosjekt «Oslos nære villmark» der han legger ut på seks månedslange turer med Oslo som utgangspunkt.»