Kulturkrig (Innbundet)

Det nye ytre høyre og normaliseringen av det ekstreme

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202720360
Kategori: Historie og Samfunn og debatt
Omtale Kulturkrig

Kulturkrig handler om det nye ytre høyre, om hvordan ekstremt tankegods ble normalisert, gjort stuereint og – i enkelte miljøer – kult.

I USA feiret selvutnevnte nettroll valget av Trump i 2016, mens presidenten retvitret memene deres. I Frankrike forsøkte «Géneration Identitaire» å sette et friskt fjes på ideer om et «etnisk rent» Europa. I Nederland sto lederen i et nytt parti i parlamentet og messet om sivilisasjonens undergang — på latin. I Norge malte «alternative» medier og tankesmier på ytre høyre fløy et bilde av muslimer som en invasjonshær og venstresida som forrædere. Og i nettets mørkeste hjørner snakket folk om å bli soldater i en kommende sivilisasjonskrig.

Hvordan i all verden havnet vi her? Det er en historie om en medierevolusjon som berørte oss alle, og om politiske strateger som varte noe i tidsånden. Den handler om fremmedfrykt og kvinnehat, tastaturkrigere og terrorister; om falske nyheter, alternative fakta og politisk (u)korrekthet; om rasistiske frosker, marxistiske spøkelser og velfriserte nynazister.

Carline Tromps grundige men tilgjengelige gjennomgang er skremmende lesning, men gir også en etterlengtet oversikt over det virvaret av nettverk og ideer som utgjør ytre høyre, og Kulturkrig bør således bli stående som et referanseverk på feltet.

Til toppen