Hvordan snakke med en rasist (Innbundet)

Hva genene våre kan (og ikke kan) fortelle oss om forskjellen på folk

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

Adam Rutherford er vitenskapsjournalist og professor i genetikk, og har tidligere skrevet bøker som En kort historie om alle som noen gang har levd og Boken om mennesket. Hvordan snakke med en rasist er skrevet i kontekst av COVID-19-pandemien i september 2020 - her kan du lese forordet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: How to argue with a racist
Oversatt av: Blomgren, Einar
ISBN/EAN: 9788202690144
Kategori: Historie og Samfunn og debatt
Omtale Hvordan snakke med en rasist

Hvordan snakke med en rasist er en særdeles viktig programerklæring for hvordan vi i det tjueførste århundre skal forstå menneskets evolusjon og mangfold, og et betimelig våpen i kampen mot misbruk av vitenskap i intoleransens tjeneste.

Rase finnes fordi vi oppfatter det. Rasisme finnes fordi vi tillater det. Men presset på vitenskapen fra krefter som ønsker å legitimere rasistiske ideologier, blir stadig sterkere – og i stadig større grad en del av den offentlige samtalen rundt politikk, migrasjon, utdanning og sport. Stereotypier og myter om rase kommer ikke bare fra uttalte rasister, men fra velmenende mennesker med en erfaring og en kulturell bagasje som gjør dem disponert for synspunkter som ikke har dekning i den moderne forskningen på menneskelig genetikk.

Selv enkelte forskere finner det ubehagelig å fremme meninger om rase basert på egen forskning. Likevel kan vitenskap og historie, hvis det forstås riktig, være mektige allierte i møte med rasisme, og gi det klareste bilde av hvordan mennesker faktisk er, snarere enn hvordan vi antar at de er.

Til toppen

Du vil kanskje også like

Om forfatter

Adam Rutherford har en Ph.D. i genetikk og er vitenskapsjournalist. Han har skrevet og presentert mange prisvinnende serier og programmer for BBC, og skriver jevnlig for The Guardian. Hans første bok, Creation, om livets opprinnelse og syntetisk biologi, fikk strålende anmeldelser og sto på kortlisten til the Wellcome Trust Prize.