Hvem som helst , hvor som helst (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 156
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202313081
Kategori: Noveller
Omtale Hvem som helst , hvor som helst

Gro Dahle er en leken og formbevisst prosaist, som gjør hverdagshistorier til magisk lesning.

Denne samlingen er blitt til over flere år og viser et stort register: skjebnefortellinger og moderne eventyr, skapelsesberetninger av ymse slag, og intense, dramatiske noveller om forholdet mellom foreldre og barn. En demonstrasjon av skrivekunst og fortellerglede fra en av våre betydeligste kvinnelige forfattere.

Til toppen

Andre utgaver

Hvem som helst, hvor som helst
Bokmål Heftet 2010
Hvem som helst, hvor som helst
Bokmål Ebok 2011
Hvem som helst , hvor som helst
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av Gro Dahle:

Anmeldelser Hvem som helst , hvor som helst

Mesterlige noveller

"Det er rett og slett ganske ofte fantastisk hvordan man kan bevege seg rundt i Dahles fortettede bildespråk."

 
Mari Nymoen Nilsen, VG

"Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. (...)Selv om de fleste novellene handler om vanskelige relasjoner, barnløshet, sorg, mobbing, og overtro er det ikke deprimerende å lese. Jeg føler meg heller privilegert som har fått lese disse novellene, og jeg blir i godt humør av å se skikkelig godt håndverk".

 
Solgunn Solli, Altaposten

"Vi kjenner Gro Dahle som en forfatter med et særdeles lekent og uttrykksfullt språk. Hun fornekter seg ikke her heller. (...) Dette er noe hvem som helst kan glede seg over hvor som helst."

Marianne Lystrup, Vårt Land

"Gro Dahles novellesamlingen som helhet viser en forfatter som har kommet langt når det gjelder virtuos bruk av litterære virkemidler. Og når hun i tillegg klarer å fylle historiene sine med så mye menneskelig innsikt og psykologisk fingerspissfølelse så må det bare bli en av høstens fineste novellesamlinger."

Turid Larsen, Dagsavisen

Underfundig og melankolsk, sprudlende og poetisk

"Og viser nok en gang at hun evner å gjøre nesten hva som helst til betydningsfull og leseverdig litteratur."

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Sprø og sprudlende

"Her, som ellers, er skriftoverskudd, endog av sprudlende karakter, en fellesnevner"

Terje Stemland, Aftenposten

Uro og bisarr humor

"Gro Dahles nye novellesamling, Hvem som helst, hvor som helst er av det slaget som ikke slipper taket i leseren - der de enkelte novellene nesten krever å bli lest en gang til."

Leif Ekle, NRK

”Denne samlingen anslår viktige grunntemaer i Gro Dahles forfatterskap, men viser samtidig at hun er i stadig bevegelse og evner å skape nytt på sin helt spesielle måte.”

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Novellesamling som vitner om dyp psykologisk innsikt

"Vi fryder oss over språket og fryser over intensiteten i innholdet. Det er underfundig. Det er ettertenksomt. Det er elegant. "

Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

Til toppen

Om forfatter

Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving ved Høgskolen i Telemark. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble meget godt mottatt. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium (1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter (1994) og Hundre tusen timer (1996). I 1998 kom Karneval, dikt i utvalg, med etterord av Arild Linneberg. I 2006 kom hennes første voksenroman: Huset i snøen, som fikk en enstemmig god mottakelse fra kritikerne. I 2012 kom Hundre tusen timer i ny utgave, med etterord av Steinar Opstad. Novellesamlingen Amerika (2015) gir en overbevisende skildring av en liten familie som flytter fra Norge til Amerika, sett fra barnets perspektiv.

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, beste illustrasjon, for boken Håpe sa gåsa, i 2011. Sistnevnte er illustrert av Gro Dahles datter Kaia Linnea Dahle Nyhus. Flere av Gros øvrige bøker er illustrert av hennes mann, Svein Nyhus. Sammen ble de tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2014 for bildeboka Akvarium. I 1998 mottok Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

Gro Dahles bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har holdt mange populære skrivekurs og utgitt bøker om å skrive.

Alle tilgjengelige bøker av Gro Dahle finner du her.