Hoggerne (Heftet)

Serie: Roy Jacobsen jubileumsutgaver 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202438050
Omtale Hoggerne
Da finnene brenner og rømmer den lille byen Suomussalmi før
russerne kommer i november 1939, blir én mann igjen. Det er vedhoggeren
Timmo Vatanen. Timmo har bodd i Suomussalmi hele livet og kan ikke være
noen andre steder. Og én mann må forsvare ruinene og gjøre de riktige
tingene, om det er aldri så umulig, og om det ikke skaffer ham noen
venner verken her eller der.

Hoggerne er en gripende eksistensiell roman om sju menn som må dra
lasset sammen, om ved og varme og et par damesko, og om ordet «takk».

Til toppen

Andre utgaver

Hoggerne
Bokmål Innbundet 2005
Hoggerne
Bokmål Heftet 2010

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Anmeldelser Hoggerne
"(...) en storartet forteller som omfatter sine hverdagsmennesker og antihelter med solidarisk varme."Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
"Roy Jacobsen skildrer menneskelig fellesskap som få andre norske forfattere."Tom Egil Hverven, P2
"En juvel av en roman."Independent
"Hoggerne er ein uvanleg samansett roman. Det er ein psykologisk utviklingsroman på eit nivå berre få norske forfattarar kan drøyme om å nå."
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen
"Han er en fantastisk forteller, Roy Jacobsen. Han skriver enkelt og ujålete; følsomt uten å bli sentimental, maskulint uten å barske seg.."Cathrine Krøger, Dagbladet
"En liten perle, en språklig og psykologisk lekkerbisken."Terje Stemland, Aftenposten
"Jacobsens bok er et stykke dannelsesroman av en svært sjelden sort."
Torunn Borge, Klassekampen
"...korthugd, gåtefull og mangetydig. Og ytterst velskrevet."
 
Sindre Hovenakk, VG
"Helstøpt roman fra Roy Jacobsen."Ane Farsethås, Dagens Næringsliv

Til toppen

Om forfatter

Roy Jacobsen er født i 1954. Han har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (Vesaas-prisen) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for Seierherrene (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I Marions slør (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som Det nye vannet (1987), Grenser (1999), Frost (2003), Hoggerne (2005), Anger (2012) og Vidunderbarn (2009). Den siste ble en stor bestselger. Det ble også serien De usynlige (2013), Hvitt hav (2015) og Rigels øyne (2017). Bøkene er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. I første bind skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, med handling fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen. Høsten 2020 kommer bind 4, Bare en mor.

Oversikt over Barrøy-serien finner du her.

I 2019 kom Mannen som elsket Sibir, basert på erindringene til den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953). Boken er skrevet i samarbeid med Anneliese Pitz.

Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En ny samling utvalgte noveller kom i 2014, Si unnskyld.

Roy Jacobsen har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til 31 språk. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen. I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

Bøker i serien