Hender og hukommelse (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 1998
Antall sider: 72
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202175108
Omtale Hender og hukommelse

En bluespreget road-movie av en diktdebut. En ung mann foretar en melankolsk reise gjennom minner, drømmer og landskap. En Amerika-reise, en gravid kjæreste, et kjærlighetstap. Biter og bilder minner mest om en amerikansk independent-film på lavbudsjett og skitne locations. Det er regn. Det er natt. Eller det er støvtørr sommersol langs en rett vei. Hukommelsen er samlingens drivkraft, og diktene er holdt i en lavmælt tone, med en musikalitet og følsomhet som gjør inntrykk.

Til toppen

Anmeldelser Hender og hukommelse

En underlig, drømmeaktig ferdaminnebok. Debutanten spiller suverent på det poetiske uttrykks to registre: Mening og lyd.

Jan Jakob Tønseth, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Nils-Øivind Haagensen er født 29. juli 1971 i Ålesund og bor i Oslo. Han har hovedfag i litteraturvitenskap, har arbeidet som journalist og er i dag forlagssjef i Flamme forlag. Haagensen debuterte med diktsamlingen Hender og hukommelse i 1998. I 2001 debuterte han som romanforfatter med Det radioaktige. Samlingene 23 dikt om kvinner og menn og en desperat forklaring (2002), Enkelte dikt (2003) og Nils-Øivind Haagensen skriver (2005) ble i 2005 utgitt i dikttrilogien Adressebøkene.

Siden har det kommet flere romaner og en rekke diktsamlinger, bl.a. Haruki og jeg (2010). Haagensen er nominert til Nordisk råds litteraturpris og ble tildelt SULT-prisen i 2004. I forbindelse med sistnevnte skrev juryen følgende: «Han utvikler seg i retning av å utforske randsonen for hva vi kaller lyrikk ved å veksle mellom poetiske og fortellende partier, hele tiden i et muntlig språk som tøyer våre oppfatninger av hva et dikt er. [...] Åpenheten for den verden det egne jeget er en del av, gir Nils-Øivind Haagensens dikt en påtagelig sympatisk, åpen, lite selvsentrert, ja rent ut demokratisk holdning.»

I 2017 kom boka Kanskje det hjelper, som samler alle diktsamlingene Haagensen ga ut i perioden 1998-2010, samt en hel del ekstrastoff. Boka er supplert med et forord av Johan Harstad og et langt intervju med forfatteren selv.