Europeere (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202509200
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Europeere

Den økonomiske krisen er utgangspunktet for en reise rundt i Europa som dreier seg om krisepakker og redningsfond, men først og fremst om de konkrete konsekvensene av problemene i EU. Det handler om folk som mister jobben, velgere som mister håpet og om intellektuelle som mister oversikten. Dette er et stykke samtidshistorie som skildrer hva Europa er og kan være i første halvdel av det 21. århundret.

Til toppen

Flere bøker av Simen Ekern:

Anmeldelser Europeere

«Innsiktsfull og kunnskapsbasert beskrivelse av Europa. [...] Ekern gjør kampen om Europas framtid til en både intens og skremmende fortelling.»

 
John Arne Moen, Trønder-Avisa

Opplysende om Europa

«I denne boken trekker han veksler på store kunnskaper, samtidig som han med fin observasjonsevne formidler vanlige menneskers liv og knytter dem til de store linjer i samtidens Europa.»

 
Alf Kjetil Igland, Færdrelandsvennen

Vellykket interrail med trofast europeer

«[…] en svært god bok: Journalistisk gjennomarbeidet, språklig sikker, faglig stø […] Ekerns bok er stykket opp i ti kapitler. De fleste av dem tar utgangspunkt i intervjuer. De danner enten inngang til temaer som den tyske innstramningspolitikken eller er utgangspunkt for små portretter av utvalgte problemland som Hellas, Italia og Ungarn. Noen av intervjuene er interessante i seg selv. Ekern har hatt god tilgang til noen av hovedrolleinnehaverne i det europeiske dramaet: Nobelprisvinnerne i EUs presidentskap, Italias tidligere statsminister Mario Monti, lederen av Nasjonal Front Marine Le Pen, Skottlands førsteminister Alex Salmond og flere til. Men bokens styrke er like så mye hvordan Ekern syr disse intervjuene sammen med historieleksjoner, anekdoter, velplasserte sitater, korte reisebeskrivelser og en passe dose jeg-journalistikk. Det ligger hardt arbeid bak et slikt flettverk.»

Thomas Boe Hornburg, Aftenposten

Interesssant om Europa

«[...] Han gjør det med stor innsikt, enda større mengder kunnskap. Koblet med observasjonsevne og øye for detaljer.»

Leif Ekle, NRK

«Simen Ekerns nye bok viser oss de enorme spenningene som har oppstått mellom nasjonalistene som ønsker hele EU til helvete, og Europa-forkjemperne som ser løsninger i å minke nasjonalstatenes suverenitet enda mer. […] så aktuell at det ryker av den.»

Magnus Newth, Universitas

«Med boken Europeere har Simen Ekern lagd en solid og hyperaktuell bok om EU og europeernes utfordringer.»

Frank Brandsås, Hamar Arbeiderbladet

«Ytterst relevant for å skjønne mer av dagens politiske svingninger i Europa. [...] Kombinerer med hell personlige opplevelser, møter med viktige og mindre viktige personer samt de store linjene.»

Anders Horntvedt, Finansavisen

«Simen Ekern har fått høyst berettiget ros for sine bøker om det moderne Roma (2011) og sitt avslørende portrett av Berlusconi (2006). I sin seneste bok, Europeere (2015), gjør han en noe lengre reise omkring i verdensdelen for å balansere Nobelkomiteens hodeløse hyllest til Europa-tanken som fredsskaper (2012). [...] Intervjuet med Marine Le Pen og portrettet av Beppe Grillo er små mesterverk i balansen mellom skepsis og beundring.»

Trond Berg Eriksen, Morgenbladet

Simen Ekern skriv godt og engasjerende om Europas krise.

«Ekern er eit godt reisefølgje. Han er ein kunnskapsrik og skarp observatør. Teksten flyt lett i ein slags hybridsjanger mellom reportasje, essayistikk og analyse. Ekern skriv med driv og ein språkleg snert som gjer at lesaren både blir opplyst og underhalden.»

Astrid Sverresdotter Dypvik, Prosa

Til toppen

Om forfatter

Simen Ekern (f.1975) er forfatter og journalist. De siste årene har han vært bosatt i Brussel og Roma, hvor han har dekket europeisk politikk og kultur for flere medier, deriblant Dagbladet, TV2 og Morgenbladet. Ekern er utdannet idéhistoriker, og har i en årrekke vært regnet som en av Norges fremste Italia-kjennere. I 2015 fikk han prisen Årets europeer som hvert år deles ut av Europeisk Ungdom. Han debuterte i 2006 med boken Berlusconis Italia, som fikk strålende mottagelse. I 2011 utga han Roma som vant Brageprisen for beste sakprosautgivelse samme år. Hans siste utgivelse er Europeere (2015).