Etter åndemaneren (Innbundet)

Serie: Grønlands-trilogien 3

Forfatter:

Dette er Kim Leine som vi elsker ham. Her slås det på stortromma og det største lerretet spennes opp. Det er en burlesk og livsbejaende roman, som også tar for seg skandinavisk kolonihistorie på originalt vis.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 852
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Efter åndemaneren
Serie: Grønlands-trilogien
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788202721688
Omtale Etter åndemaneren

Tredje bind i Grøndlands-trilogien av Kim Leine er en eventyrlig og kraftfull roman basert på virkelige hendelser og personer.

Vi befinner oss i bebyggelsen Sydprøven på Grønland i 1880-årene, der følger vi Sara Hansen og familien hennes. En familiehistorie som også omfatter åndemaneren Aappaluttoq.

Samtidig som historie utspiller seg i Sydprøven, er en kartografisk og etnologisk ekspedisjon på vei til det ukjente Østgrønland. Ekspedisjonen ledes av Løytnant Gustav Holm. Sammen med seg har han kirkens mann, grønlenderenJohannes Hansen, som er ansvarlig for det innfødtemannskapet.

Mens dansken Holm drar til Grønland, drar Saras fetter Jens til København for å finne sin far som er blitt borte der. Jakten på faren fører Jens til sentrum av det dekadente københavnske kulturlivet, og han møter flere av tidens kjente forfattere. På dramatisk vis virvles han inn i Københavns teater- og caféliv som utspiller seg i gasslyktenes halvlys.

Bakom alt lurer gullet, begravd i fortiden, men hentet opp igjen.

Disse elvene deler seg ogflyter sammen og utgjør vår historie. Kolonialiseringen av Grønland, kristningen av hedningene, den ubønnhørligeutbredelse av sivilisasjonen og oppmålingen av verden.

Historien føres opp til 1953 da Grønland ble innlemmet i Danmark som et amt, og kolonimaktenes tid rant ut.

Etter åndemaneren er et selvstendig tredje bind i Kim Leines storslåtte fortelling fra Grønland.

Til toppen

... for en fest det er å lese det avsluttende bindet!
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Andre utgaver

Etter åndemaneren
Bokmål Ebok 2021
Etter åndemaneren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Etter åndemaneren
Bokmål Heftet 2022
Anmeldelser Etter åndemaneren

I spennet mellom Grønland og København

«[...] her står vi i sum overfor en underholdningsroman med åpenbare, salgbare kvaliteter.»

 
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Fremragende fortellerkunst 04.12.2021

«Fullendt trilogi om koloniseringen av Grønland viser gjennom 800 sider forfatterens fenomenale fortellerferdigheter.»

«... ikke en side er overflødig, spennende som boken er.»

«Og hvilken forrykende, sidevendende bok det har blitt» «Det er så mektigat mine superlativer antagelig ikke strekker til.»

 
Stein Roll, Adresseavisa

En bragd! 03.11.2021

«Kim Leine har klart det kunststykket å få terningkast 6 for alle tre bindene i sin store Grønlandstrilogi.»

«... for en fest det er å lese det avsluttende bindet!»

«... viser at historiefortelleren Kim Leine fremdeles kan sine kunster.»

«Serverer leseren et gedigent stykke klassisk romankunst.»

«Etter åndemaneren er en verdig avslutning på det som godt kan være det siste tiårets viktigste nordiske romanverk.»

 
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Forteller historien fra bakkenivå i ny grønlandsroman 22.11.2021

«Med sin sterke levendegjøring og uhøytidelige omgang med historien bygger han et rikt sinnbilde på forholdet mellom Grønland og Danmark»Astrid Fosvold, Vårt Land

Storslått avslutning på Kim Leines grønlandstrilogi 17.11.2021

«[...] kombinasjonen av forteljeglede, kunnskap og intrikate flettverk gjer grønlandstrilogien til eit eineståande verk i nordisk litteratur.»

«[...] det verkar som om forfattaren nyt å ta oss med til stader og situasjonar ein ikkje hadde fantasi til å drøyme om.»

Marta Norheim, NRK

Et imponerende løft

«Med Etter åndemaneren har han klatret over siste hinder og er kommet vel i havn på en imponerende måte.»

«Kim Leines egen oppvekst i Seljord og etter hvert København rommer mørke kapitler som en trang og strengt religiøs oppdragelse samt seksuelle overgrep. Han har også bodd og jobbet noen år på Grønland, og disse traumene og erfaringene har sammen gitt emosjonell sprengkraft til hans Grønlands-trilogi, mens naturen males fram i all sin dramatiske og voldsomme prakt.»

 
Leif Gjerstad, Bok365.no

Til toppen

Om forfatter

Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.

Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden, som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013.

Avgrunnen (2015) er en stor fortelling om krig og fred gjennom tvillingbrødrene Kaj og Ibs skjebne i første halvdel av det forrige hundreåret. Vi følger dem fra den finske borgerkrigen, gjennom mellomkrigstiden og okkupasjonstiden i Danmark.

Rød mann/Sort mann (2018) er en uavhengig oppfølger av Profetene i Evighetsfjorden, og handlingen er lagt noe før i tid. Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq. Det blir et voldsomt møte mellom to kulturer.

Profetene i Evighetsfjorden og Rød mann/Sort mann er de to første bøkene i en trilogi. Se oversikt over utgivelsene i Grønlands-trilogien her. I 2020 kom Dansk standard, en grøsser om et søskenpar som blir gjemsøkt av fortiden.

Leine har også skrevet romanene Valdemarsdag (2009), De søvnløse (2016), og barnebøkene Skogpiken Skjerv (2016), Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen (2016) og Jenta som kunne snakke med hunder (2017).

Kim Leine skriver først sine bøker på dansk, så oversetter han dem selv til norsk.

Bøker i serien