En kort introduksjon til Carl von Clausewitz (Heftet)

Krigens filosof

Serie: En kort introduksjon 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 220
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
Serie: En kort introduksjon
ISBN/EAN: 9788202712266
Kategori: Samfunnsvitenskap , Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Filosofi, Historie, Samfunnsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale En kort introduksjon til Carl von Clausewitz

Carl von Clausewitz (1780-1831) er først og fremst kjent for sitt militærteoretiske storverk Om krigen, den kanskje viktigste boken som noen gang er skrevet om krigføring. Fortsatt er Clausewitz pensum ved en lang rekke militærakademier, samtidig som han er et sentralt referansepunkt i militærfaglige og politiske diskusjoner om krig, fred og sikkerhetspolitikk.

Hvem var egentlig Clausewitz? Og hvorfor fikk boken han skrev så store ringvirkninger på ettertidens tenking omkring krigens natur?

I denne korte introduksjonsboken til Carl von Clausewitz besvarer Harald Høiback disse spørsmålene gjennom en presentasjon og drøfting av Clausewitz´ livshistorie, verket han skrev, den turbulente samtiden han virket i og tenkerne han forholdt seg til.

Som forfatteren viser, tjenestegjorde Clausewitz sammen med noen av Europas største militære begavelser. Men som prøyssisk offiser ble han også gjentatte ganger ydmyket av den aller største av dem, Napoleon Bonaparte (1769-1821). Det var denne erfaringsbakgrunnen, som, sammen med hans sjeldne analytiske evner, gjorde Clausewitz i stand til å skrive et verk som har fått status som en levende klassiker innenfor militærteorien.

Til toppen

Flere bøker av Harald Høiback:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser En kort introduksjon til Carl von Clausewitz

«Han mestrer skrivekunsten, og klarer å flette inn humor også. [...] Det er svært få som kan skrive en slik bok med dette temaet, på en slik mesterlig måte - gratulerer Harald Høiback! [...] Denne boken anbefaler jeg virkelig alle å lese.»

Einar Holst Clausen, Offisersbladet 4/2021

«Høibacks pedagogiske grep er at han foretar en kronologisk gjennomgang av Clausewitz’ liv slik man gjerne gjør med biografier, men der de mest sentrale idéene hans lanseres og drøftes i forbindelse med de begivenheter i hans liv som mest sannsynlig ga støtet til dem. Diskusjonen av de forskjellige tankene og begrepene mykes dermed opp av rene biografiske og historiske skildringer, og dette er meget vellykket. [...] Høibacks forsøk på å gi alminnelig skolerte og interesserte lesere et inntrykk av hva Clausewitz har ment og ikke ment med Om Krigen [er sannsynligvis] det mest vellykkede på norsk til nå.»

Sverre Diesen, Norsk Militært Tidsskrift 3/2021

«[Høiback] har skrevet en fascinerende og leservennlig innføring på knapt 200 sider. Høiback har ingen hemninger med lærde henvisninger til hvordan Clausewitz var påvirket av Newton og Hegel, uten at det virker påklistret eller pompøst. Pennen flyter lett i et forståelig språk.»

Øyvind Østerud, Klassekampen 7. august 2021

Til toppen

Om forfatter

Harald Høiback (f.1969) er oberstløytnant og nestkommanderende ved Forsvarets museer. Han har en mastergrad i historie fra Universitetet i Glasgow og en doktorgrad i filosofi fra Universitet i Oslo, og han har sitt spesialfelt innenfor doktriner og militær idéhistorie.

Bøker i serien