Dora Bruder av Patrick Modiano (Ebok)
Ebok

Dora Bruder (Ebok)

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2019
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.04 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Dora Bruder
ISBN/EAN: 9788202604219
Kategori: Romaner
Omtale Dora Bruder

En dag kommer forfatteren Patrick Modiano over en annonse i en gammel utgave av France-Soir. I den falmede avisen fra 1941 leser han: «Vi etterlyser den 15 år gamle Dora Bruder. Den savnede er 1 m 55 cm høy, har ovalt ansikt, gråbrune øyne …»

Modiano greier ikke å bli kvitt sitt mentale bilde av denne jødiske jenta og hennes foreldre i det tyskokkuperte Paris. Han begynner å rekonstruere Dora Bruders liv, fra forsvinningen den kalde desemberkvelden i 1941 til transporten fra Paris-leiren Drancy til Auschwitz i 1942. Modiano finner snart ut at Dora på det tidspunktet hun forsvant, ikke lenger bodde hjemme, men på en katolsk internatskole. Hadde foreldrene plassert henne der i et håp om at hennes jødiske bakgrunn ikke skulle oppdages? Eller var det fordi de slet med å kontrollere en opprørsk tenåring?

Leseren blir med Modiano på en følelsesladet reise tilbake det tyskokkuperte Frankrike på 1940-tallet, der vi blir stående ansikt til ansikt med en families tragedie. Vi blir også med til 1960-tallet, da Modiano gjorde sine første erfaringer som forfatter – og tok et oppgjør med sin far. Modianos far var av jødisk-italiensk herkomst, og bare tilfeldigheter gjorde at ikke også han forsvant under okkupasjonen. Mens Modiano skildrer sine hvileløse vandringer i Paris på jakt etter spor etter Dora Bruder, reflekterer han over minners betydning, hva vi etterlater oss i livet – og hvordan byer endrer ansikt fra tiår til tiår.

Men først og fremst er dette en meditasjon over andre verdenskrigs mange ofre. Med Dora Bruder har Patrick Modiano reist et uforglemmelig litterært minnesmerke over et ungt menneske som fikk et altfor kort liv.

«Skal du bare lese en bok av Modiano, velg denne. Det er den mest gripende, den sterkeste i hele Modianos forfatterskap.» Le Monde

«Når han er på sitt beste, lykkes Modiano gjennom sin raffinerte minneskunst å oppheve den tvingende lineære tiden, og å få alle tids-lagene til å flyte og å befrukte hverandre i en kompleks tilstand av fortid, nåtid og fremtid, ja, evighet. Det er da bedrageriet oppstår, perspektiver forskyver seg, og jeg ser verden med klarere og renere øyne … en av de mest respektfulle og følsomme skildringene av utslettelsens ofre som jeg har lest.» Aftonbladet

Til toppen

Andre utgaver

Dora Bruder
Bokmål Innbundet 2019
Dora Bruder
Bokmål Heftet 2020
Dora Bruder
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Anmeldelser Dora Bruder

Mektig minnesmerke over en ung, jødisk jentes skjebne 20.04.2019

"Tankevekkende perle av ei bok"

"Kompakt og intens leseropplevelse."

 
Erle Marie Sørheim, Dagbladet

«Med sin veksling mellom historiske fakta, fiktive elementer, selvbiografisk informasjon og essayistiske refleksjoner kan derfor dette verket minne om W. G. Sebalds mesterroman Austerlitz. Så her er jeg enig med anmelderen i Le Monde som siteres på bokomslaget: «Skal du lese én bok av Modiano, velg denne.»

 
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Et menneske slukt av glemselen 05.04.2019

"(...) et mesterlig minnesmerke over et av krigens mange ofre."

"Når boka samtidig er et lite mesterstykke, er dette fordi Modiano makter å skape et tidsrom hvor Dora trer fram ved å skjule seg, i stadige krysninger mellom fakta og fiksjon."

Ulla Svalheim, Vårt Land

"I nobelpristalen fra 2014 insisterte han på at forfatternes viktigste oppgave er å kjempe mot glemselen. Dora Bruder er et av hans viktigste verk i så måte. (...)Den «forestillingskraften» forfatteren benytter seg av for å mane Dora frem fra skyggene, smitter over på leserne, og den unge jenta får nytt liv, ikke bare mellom linjene i Modianos bok, men i bevisstheten til dem som leser den."

Geir Uvsløkk, Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Patrick Modiano er født 30. juli 1945 i Boulogne-Billancourt i Frankrike.
Modiano debuterte i 1968 med romanen La Place de l’Étoile. Han har skrevet over 30 romaner og flere filmmanus. For sitt omfattende forfatterskap ble han i 2014 tildelt Nobelprisen i litteratur. I juryens begrunnelse heter det at Modiano får prisen for «minnenes kunst med hvilken han fremkaller de mest uhåndgripelige menneskeskjebner og avdekker okkupasjonens livsverden».