Det gode ved å gå (Innbundet)

Hvordan vi går og hvorfor det er så bra for oss

Forfatter:

Bodil Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: In praise of walking
Oversatt av: Engen, Bodil
ISBN/EAN: 9788202569891
Kategori: Populærvitenskap
Omtale Det gode ved å gå

Mennesket er den eneste arten som kan gå oppreist på to føtter. Det gjorde oss i stand til å gå ut fra Afrika og spre oss så langt som til Alaska og Australia. Det frigjorde hendene og frigjorde hodet. Vi setter den ene foten foran den andre uten å tenke – men hvor mange av oss vet hvordan vi gjør det, eller setter pris på fordelene det gir oss?

Det gode ved å gå feirer denne fantastiske evnen. En ferdighet som har sin evolusjonære opprinnelse for millioner av år siden, under havet. Og den nyeste forskningen avslører først nå hvordan hjernen og nervesystemet utfører den mekaniske magien ved å balansere, navigere i en travel by eller drive vårt indre GPS-system.

Turgåing er bra for musklene og holdningen; det beskytter organer, og kan bremse eller reversere aldringen av hjernen. I bevegelse tenker vi mer kreativt, humøret blir bedre og stressnivået faller. Å gå sammen mot et felles mål er også et sosialt lim som har bidratt til vår overlevelse som art.

Når livene våre blir stadig mer stillesittende, risikerer vi å miste alt dette. Derfor må vi begynne å gå igjen, enten det er i fjellet, i parken, eller bare til skole og jobb. Både på individuelt plan og som samfunn er det bra for oss.

Til toppen

Andre utgaver

Det gode ved å gå
Bokmål Ebok 2020
Det gode ved å gå
Bokmål Heftet 2021
Anmeldelser Det gode ved å gå

Derfor bør du gå 20.02.2020

«Hjerneforskeren Shane O'Mara forklarer enkelt og lettfattelig om hva som skjer i hjernen når du går.»

«Forfatteren og hjerneforskeren Shane O'Mara skriver enkelt og lettfattelig, uten språklige sprell og store litterære ambisjoner, og det er greit nok når budskapet er så godt - og angår så mange.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Shane O'Mara er professor i hjerneforskning ved Trinity College Dublin, og er i dag direktør for Trinity College Institute of Neuroscience. Han fikk sine bachelor- og mastergrader fra NUI Galway og en DPhil fra University of Oxford.