Demokratiets svanesang (Innbundet)

Politikk som svikter og vennskap som tar slutt

Forfatter:

John Grande (Oversetter)

Det konservative idolet Anne Applebaum føler seg ikke lenger hjemme i det republikanske partiet. Nå har hun skrevet boka for deg som vil forstå hvorfor flere vestlige demokratier trekker mot det autoritære. Les Intervju med Anne Applebaum på Boktips

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Twilight Of Democracy
Oversatt av: Grande, John
ISBN/EAN: 9788202690335
Kategori: Historie , Samfunnsvitenskap , Samfunn og debatt og Økonomi, markedsføring og organisasjonsfag
Fag: Organisasjon og ledelse, Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Omtale Demokratiets svanesang

Den Pulitzer-prisvinnende historikeren og journalisten Anne Applebaum forklarer med forbløffende klarhet hvorfor ledere i flere vestlige land har kastet kull på liberale demokratiske ideer til fordel for nasjonalisme og autoritarisme.

Over hele verden ser vi den samme tendensen: Demokratier er under angrep, mens ulike former for autoritære styresett er på fremmarsj. Applebaum var en av de første til å rope et varsku om de antidemokratiske bevegelsene som rørte seg i Vesten, i Demokratiets svanesang forklarer hun hvorfor nasjonalisme og autokrati har slik tiltrekningskraft og hvorfor politiske systemer med grunnleggende enkle idéer har en så umiddelbar appell, spesielt hvis de er til fordel for de lojale og ekskluderer alle andre.

Despotiske ledere styrer ikke alene. For å komme seg til makten og holde på den er de er avhengig av hjelp fra politiske allierte, byråkrater og mediepersonligheter. De autoritaristiske og nasjonalistiske partiene som har vokst frem i moderne demokratier over hele verden byr på nye veier til makt og penger for sine tilhengere. Applebaum beskriver flere av verdens fremste forkjempere for frihetsfiendtlige styresett verden over, og viser oss hvordan de bruker konspirasjonsteorier, politisk polarisering, sosiale medier, og til og med nostalgi for å forandre samfunnene de er en del av.

Demokratiets svanesang er en glitrende dissekering av et verdensomveltende skifte og et engasjerende blikk på veien som leder tilbake til de demokratiske verdiene vi står i fare for å miste.

Til toppen

eineståande bok
Emil André Erstad, Vårt Land

Andre utgaver

Demokratiets svanesang
Bokmål Ebok 2021
Demokratiets svanesang
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Demokratiets svanesang
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Anne Applebaum:

Anmeldelser Demokratiets svanesang

Nært og skarpt

«I ny eineståande bok vert nære venskap brukt til å forklare demokratiets svanesong. [...] Anne Applebaums bok er unik – og har garantert ikkje bidratt til å hente dei gamle venskapa tilbake. Den er eit underhaldande, nært og spennande djupdykk i den autoritære utviklinga i Europa, og kva som skjer når vener blir fiendar.»Emil André Erstad, Vårt Land

Til toppen

Om forfatter

Anne Applebaum (f.1964) er amerikansk prisvinnende journalist og forfatter. Hun har vært redaktør i The Economist og sittet i styret for The Washington Post. Jernteppet er hennes tredje bok. Tidligere har hun skrevet Mellom øst og vest, en reiseskildring fra Øst-Europa, og Gulag, en historisk gjennomgang av de beryktede sovjetiske straffeleirene. For sistnevnte fikk hun Pulitzer-prisen.