Byens spor - Jesper og Trude (Innbundet)

Jesper og Trude

Serie: Byens spor 4

Forfatter:

Byens spor — Jesper og Trude er den vakre og rørende fortsettelsen på et av høydepunktene i Lars Saabye Christensens forfatterskap. Det er blitt åttitall, tidene er forandret, byen også, men det er mange av de samme sporene. Karakterene er bare blitt eldre, de er kommet til en ny etasje i livet, der synsvinkelen plutselig er en annen: der det er enten eller, der noe må skje. Les mer på Boktips

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Byens spor
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202721572
Kategori: Romaner
Omtale Byens spor - Jesper og Trude

Storslått fortsettelse på Byens spor-bøkene

Sentralt i fjerde bind i Byens spor står Jesper Kristoffersen og Trude Hagen. Deres skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene de lever i og alle de andre menneskene i byen. Fagerborg og verden krymper, tempo er skrudd opp ett hakk, det er åttitallet, det er en ny generasjon som overtar, en generasjon som har verden for sine føtter. Trikkeskinnen binder byen sammen, men fører også til steder som tar menneske ut av byen: Enten det er til Hurdal, Sverige eller Comosjøen. Hvor forskjellig drømmene deres enn er, brytes deres streben mot byen og verden.

«Vi bor i den samme byen, men byen er ikke den samme. Og når vi står foran speilet, kanskje en morgen i oktober, ser vi at det samme gjelder oss. Det er tiden. Det er bare tiden som går fra oss. Men noen må stå stille hvis andre skal måle farten. Og til tross for at ansiktet i speilet minner om en fremmed, venter noe uforanderlig dypt i oss, og det er en trøst, nå som årene og avstandene krever sitt.»

Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byens konkylie og lyttet til dens spor. Med finstemt følsomhet avlytter han hver enkelt rille. Han ser lyset kaste skygger den ene veien når solen går ned over byen som en gang var, og den andre veien når solen står opp over en by som våkner til en ny tid. Uvegerlig reiser spørsmålet seg: Hvem er vi som bor i denne byen, dette landet og denne tiden – og hvem vi vil være?

Vakker, rørende og oppløftende fortsettelse på Byen spor.

Til toppen

... en suveren leseropplevelse!
Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

Andre utgaver

Byens spor - Jesper og Trude
Bokmål Ebok 2021
Byens spor - Jesper og Trude
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Byens spor - Jesper og Trude
Bokmål Heftet 2022
Anmeldelser Byens spor - Jesper og Trude

Velkommen tilbake Saabye Christensen 18.08.2021

«en suveren leseropplevelse!»

«Det er umulig å ikke få gode følelser for de mange karakterene i «Jesper og Trude».»

 
Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

«Lars Saabye Christensen har med denne bokserien ikkje berre laga eit treffande, levande og vakkert portrett av Oslo vest gjennom fire tiår, og av den vesle Kristoffersen-familien og venene og naboane deira. Han knyter òg romanverket til forfattarskapen elles, som at Kim Karlsen frå Beatles dukkar opp også her, og dessutan til sin eigen forfattarmetode. Stine er blitt lege, noko som er til hjelp for mange av dei andre karakterane, og her får vi vere med heilt inn i komposisjonen av romanen: «der ser vi hvor viktig det er for oss å ha med en medisinsk sakkyndig, som kan ta hånd om fortellin-gens karakterer, store og små, når det trengs».Etter dette siste bandet blir det òg tydelegare at portrettet av byen og av personane langt på veg er to sider av same sak: 'Byen er ikke én, men mange, kanskje så mange at hver eneste innbygger har sin egen by, mens gatene strever med å binde dem sammen.'»

Ingvild Bræin, Dag og tid

Han viser kunstnerisk storsinn overfor svake mennesker 23.08.2021

«Lars Saabye Christensen har skrevet en vellykket avslutning på bokserien «Byens spor».»

«en klangfull avslutning på «Byens spor»-serien, der Christensen lykkes med å forvandle menneskelig svakhet til finstemt romankunst.»

 
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

Festen er ikke over 21.08.2021

«Lars Saabye Christensen samler mange løse tråder, mens hans største styrke er åpninger og avslutninger av romaner. Han kalte det fortellingens «indian summer» i forrige bind – en tilstand og en stemning som åpner opp og gir pusterom mot slutten. En lykke som ikke skal vare lenge, og derfor blir så sterk. Den kommer også her, på italiensk vis.Slutten er til en viss grad åpen. En ting slår den fast – klokkertroen på at det finnes et punkt i et kunstverk hvor ingenting kan trekkes fra eller legges til uten at det blir ødelagt. Når en serie er fullendt, sier han ingenting om.»

Mari Grydeland, Aftenposten

«Og i sann Saabye Christensen-ånd kretser mange av refleksjonene rundt begrepet tid og filosoferingen rundt fortid, samtid og framtid som relative begreper – eksemplifisert ved at det som for karakterene er framtid for fortellerstemmen er fortid.Eller som han så elegant formulerer tidsaspektets rolle for fortellingen i passasjene «Fordi vi ønsker å skape et ekko, eller snarere et minne, fortellingens minne, som rett og slett skal sørge for at tiden ikke står stille, men at den ikke går fra oss heller» og litt seinere i boka «[…] fordi vi er blitt klar over at fortellingen nærmer seg en slutt, og alt som vi hittil har fortalt hviler på dens skuldre, akkurat som den en gang hvilte på våre, før vi fikk lettet oss ved å fortelle. Slik blir fortellingen presset sammen til et stoff laget av blant annet minner, rykter, adresser, navn, gater, strekninger, samtaler og drømmer.»

Leif Gjerstad, BOK365

Dyster finale! 18.08.2021

«[...] samlet sett vil disse fire bøkene bli stående som et høydepunkt i Lars Saabye Christensens enestående litterære verden.»

Sindre Hovdenakk, VG

«(...) DU verden for en byskildring, for et portrett av Fagerborg og Oslo generelt. Og for en evne Saabye Christensens har til å fange tidsånden, på en lavmælt og treffende måte.
Som småbutikkenes kamp mot kjøpesentrene. Man kjenner på atmosfæren som han framkaller gjennom sin diktning, at dette er ekte, dette er autentisk (...)
Nyt denne flotte, formfullendte boken om Byens spor og har du ikke begynt på noen av dem - har du ufattelig mye å glede deg til.»

Ove Mellingen, Telemarksavisa

Til toppen

Om forfatter

Lars Saabye Christensen er født 21. september 1953 i Oslo. Han debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976), som han fikk Vesaas-prisen for. Han hadde da allerede hatt flere dikt på trykk og deltatt i utgivelsen av det litterære undergrunnstidsskriftet Dikt og datt. Sin første roman utga han i 1977 under tittelen Amatøren, og Saabye Christensen hevder ofte at alle hans romaner kunne ha båret den samme tittelen. Mennesker som sliter med indre usikkerhet og manglende oversikt over eget liv, som ikke stiller profesjonelt velforberedte i alle livets situasjoner, men velger galt og opptrer klossete - dette er personer han har en stadig tilbakevendende kjærlighet for i sine bøker.

Etter Amatøren fulgte ytterligere tre diktsamlinger samt to romaner, deriblant Jokeren som også ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker (1982). Gjennombruddet kom med Beatles (1984), som er blant de største litterære salgssuksesser i Norge noen sinne, og som stadig nye ungdomsgenerasjoner trykker til sitt hjerte. Fortellingen om de fire ungdommene Kim, Seb, Ola og Gunnar som vokste opp i Oslos nestbeste vestkant i en tid full av drømmer og forvirring inneholder en spenning, latter, gråt og gjenkjennelse som knapt noen annen norsk roman i moderne tid. Romanen er oversatt til flere språk og har fått strålende mottakelse, spesielt i danske og tyske aviser. Sommeren 2006 ble Beatles kåret til den viktigste roman de siste 25 årene av Dagbladets lesere.

Beatles ble til en trilogi, fulgt av de litterært sterke Bly (1990) og Bisettelsen (2008). I 2001 kom det episke storverket Halvbroren, som også ble en internasjonal suksess og vant Nordisk Råds Litteraturpris. Hele tiden har Saabye Christensen fortsatt å utfolde seg innenfor de fleste sjangre. Han har skrevet dikt, romaner, kriminalromaer, noveller, dramatikk, hørespill, barne- og ungdomsbøker, poetiske reiseskildringer og billedbøker. Som novelleforfatter står han sterkt. Om Ingens (1992) skrev Aftenpostens anmelder Terje Stemland: "Her finnes perler av iakttagelser, sproglige stjernedryss, rik humor, livsglede, vemod, sårhet, sorg, skamfølelse - hele den menneskelige følelsessfære som bare en betydelig forfatter kan gjøre nærværende, levende." I 1997 kom Den misunnelige frisøren: "Munter og melankolsk, vittig og vemodig, gripende og galgenhumoristisk..." (Øystein Rottem, Dagbladet). Sentral er også Noen som elsker hverandre fra 1999.

Mitt danske album, memoarer, 2010, traff både et norsk og et dansk publikum. I 2012 kom Sluk, en selvbiografisk preget roman som fikk kritikernes anerkjennelse for sin originalitet og fortellerglede. i 2015 vant han Brageprisen for romanen Magnet, som både fikk strålende kritikker og ble en salgsuksess. Fra 2017 til 2019 kom trilogien, Byens spor, hvor handlingen igjen er lagt til Fagerborg i Oslo like etter krigen. Bøkene fikk strålende kritikker og nådde et stort lesende publikum.

Lyrikeren Saabye Christensen har vært virksom gjennom hele forfatterskapet. Samlingen Stempler fra 1989 er kommet i nye opplag og utgaver. Åsteder fra 1986 er også for en klassiker å regne. Det er laget flere diktutvalg, bl.a Under en sort paraply (1999), ved Niels Fredrik Dahl, og Hundre og ett dikt(2013), ved Jan Jakob Tønseth. Saabye Christensen har engasjert seg i filmarbeid og blant annet skrevet manus til spillefilmen Brennende blomster (1985) og til NRKs store fjernsynsserie Landstrykere, bygget på Knut Hamsuns August-trilogi. Han har skrevet flere filmmanuskripter basert på sine egne romaner, som Herman, Gutten som ville være en av gutta (Ti kniver i hjertet) Maskeblomstfamilien, og filmmanuskriptet til Telegrafisten basert på Knut Hamsuns Svermere. Den danske filmen Grisen (2009), basert på novellen med samme navn, ble nominert til Oscar for beste kortfilm. Mange av hans stykker er dramatisert, ogChet spiller ikke her var en suksess på flere scener. Sammen med bandet Norsk Utflukt har han utgitt 6 CD'er.

Lars Saabye Christensen har engasjert seg aktivt for å hjelpe frem nye talenter i norsk litteratur. I en tiårsperiode fra 1986 redigerte han forlagets årlige antologi Signaler, et samlingssted for nye litterære stemmer i det litterære miljøet.

I 2006 utnevnte H.M. Kongen Lars Saabye Christensen til Kommandør av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for fortjenestefull innsats for norsk litteratur. I 2018 fikk han Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen, for sitt produktive forfatterskap i over 40 år, hvor handlingen i mange av bøkene er lagt til Oslo.

Lars Saabye Christensen har fått en lang rekke litterære priser:

· 1976 Tarjei Vesaas debutantpris
· 1981-82 Hørespillprisen
· 1984 Cappelenprisen
· 1987 Rivertonprisen
· 1988 Kritikerprisen
· 1990 Bokhandlerprisen
· 1991 Amandaprisen
· 1993 Doblougprisen
· 1997 Riksmålsprisen
· 1999 Sarpsborgrisen
· 2001 Aamodt-statuetten
· 2001 Bokhandlerprisen
· 2001 Brageprisen
· 2001 Den norske leserprisen
· 2002 Nordisk Råds Litteraturpris
. 2015 Brageprisen

Bøkene hans er oversatt til 36 språk.

"Kanskje er Saabye Christensen en av de forfatterne som best har klart å kombinere bred leserapell med fremragende litterær kvalitet." Per Thomas Andersen: Norsk litteraturhistorie, 2. utgave.

Bøker i serien