Bobil (Innbundet)

Opplevelser for livet

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202738631
Kategori: Natur og friluftsliv
Omtale Bobil

Bobil. Opplevelser for livet er en inspirasjonsbok for deg som er ny eller litt nysgjerrig på livet i bobil.

Frihet er selve nøkkelordet når det gjelder bobildrømmen. Med en bobil har du opplevelser for livet alltid tilgjengelig. Med bobil har du en base til å gjøre utrolig mye forskjellig – nesten hvor som helst.

Boken utforsker bobillivets utrolig mange sider og muligheter. Gjennom forfatterens personlige erfaringer, og kunnskap fra eksperter, får du vite alt du trenger for å lykkes med turen.

Velsvik forteller også hvorfor bilen har blitt en stor kilde til livsglede. Og på en humoristisk måte avsløres familiens mange tabber, slik at du slipper å gjøre dem selv. For hvordan overlever man egentlig på liten plass, med masse gass og en trillekoffert-do? Og må det være dyrt?

Vi har hatt bobil siden 2014, og brukt den året rundt. Vi har gått fra å være bare to til å bli en familie på fire. I løpet av alle disse årene og turene har vi lært en hel haug med triks for å kunne ha så mange og så bra turer som mulig. Mange ting er lært på den harde måten, gjennom gasslekkasjer og oppskrapte vinduer, bulker og uenigheter. Jeg har samlet alle triksene til deg, slik at du ikke trenger å gå på de samme smellene, forteller forfatter og journalist Stine Mari Velsvik.

I boken får du blant annet:

  • skreddersydde oppskrifter til skikkelig god turmat
  • pakketips
  • reisetips
  • tips til aktiviteter for god stemning
  • tips til nødvendig utstyr
  • tips for å unngå trøbbel med bilen
  • hjelp til å velge riktig bil
  • svar på hvordan man som bobilturist kan dra nytte av allemannsretten
  • inspirasjon til å finne og kjenne på friheten og alle de fantastiske mulighetene du har, slik at du får mest mulig glede ut av bobilen!

Til toppen

Utdrag

I bokens forord forteller Velsvik:
Vi har hatt bobil siden 2014, og brukt den året rundt. Vi har gått fra å være bare oss to til å bli en familie på fire.

I løpet av alle disse årene og turene har vi lært en hel haug med triks for å kunne ha så mange og så bra turer som mulig.

Mange ting er lært på den harde måten, gjennom gasslekkasjer og oppskrapte vinduer, bulker og uenigheter.

Jeg har samlet alle triksene til deg, slik at du ikke trenger å gå på de samme smellene.

Du får mange tips til hvordan du kan få fantastiske matopplevelser, selv om kjøkkenfasilitetene ofte er enkle.

Jeg snakker i tillegg om hvorfor jeg mener bobil kan være bærekraftig, selv om det oftest er snakk om store, tunge dieselbiler.

I boka finner du ellers en oversikt over lover og regler for camping og parkering, slik at du lettere kan orientere deg når du kommer til nye steder.

Det er tips til å pakke for langtur, forslag til aktiviteter, reisetips og noen ganske nyttige overlevelsestips.

Mange har nemlig lurt på hvordan det er å være flere sammen på så liten plass over lang tid.

En kollega uttalte nylig at bobil er veldig trendy. Jeg måtte le, for her har noe skjedd! Hun har kanskje rett.

Likevel har nok harry vært et mer typisk stempel for bobil. Jeg har prøvd å finne ut hvorfor det har vært slik, og sjekket om det er noe som helst fornuft i å bruke potensielt flere millioner kroner på en bobil.

I tillegg får du en skikkelig grundig guide til hvordan du velger den bilen som er perfekt for deg.

Jeg håper våre erfaringer og oppdagelser kan gi deg inspirasjon til å skape alle de drømmeturene du ønsker deg.
At du oppdager hemmeligheten, utnytter den og får mange opplevelser for livet.

Er det lurt å dele hemmeligheten, eller er det best å la være?

Dersom mange nok ser hvor stort potensial en bobil har, vil de da invadere land og strand og ødelegge hele moroa? Om veldig mange andre oppdager hvor mye glede en bobil gir, og hvor utømmelig denne kilden til opplevelser er, blir den da oppbrukt til slutt, spør Stine Mari Velsvik litt lengre ut i boken. Og hun svarer: Selvsagt ikke. Noen spør meg om målet er at “alle” skal ha bobil. Selvsagt ikke. Men jeg ønsker av hele mitt hjerte at du skal få mest mulig glede og nytte av den bobilen du eier eller leier, sier Velsvik.

 

LIVSVISDOM FRA ET BOBIL-LIV– Du? – Ja, sier Alrik. – Tenker du at bobil har innfridd de forventningene du hadde? spør jeg. Han hadde ønsket seg bobil helt siden gymnaset. – Ja, absolutt! Det at man ikke er avhengig av noen andre for å være en plass, er kjempebra! Jeg liker at den har plass til det viktigste. – Meg? – Ja, deg og rettetangen og hårføneren din, sier han ertende. – Jeg liker når du serverer meg kaffe om morgenen i bobilen, svarer jeg. Og så blir vi stille en stund. – Det er forresten mye livsvisdom i dette med bobil, sier jeg om litt. – Nå må du gi deg! Hvor kommer dette til å ende? Han har funnet det ganske komisk at mine fordommer mot bobillivet gikk på en grundig smell. Vi må le, begge to. Er bobil som kilde til livsvisdom en ny idé i verden? – Tenkte du aldri at bobil var harry? spør jeg. – Jo, jeg var heller ikke så keen på å identifisere meg med den tradisjonelle oppfatningen av bobilfolk. Jeg likte bedre å identifisere meg med vanlife; en kasse med utstyr og et sted å sove om natten. – Hvorfor ville ikke du identifisere deg med bobilfolk? – Nei, det var liksom ikke det å kjøre til en camping, grille og drikke øl som var poenget. Det var mer det å komme seg rundt og ha med utstyret jeg trengte til aktiviteter. Det er ikke feil å kunne ha med grill og dass, for det er jo praktisk. Men jeg har aldri tenkt at jeg skulle kjøpe bil for å sitte på en campingplass. – Jeg har alltid trodd at du var rausere enn meg og ikke hadde fordommer, sier jeg litt overrasket. Vi har egentlig aldri snakket om dette. – Jo, jeg har fordommer. Men de som velger annerledes enn oss, har det vel også kjekt. Det handler uansett om å gjøre det du liker med folk du er glad i. Man har det fint, har fri, det er sommer og sol … Alt er jo kjekt da! påpeker han.

– La meg forklare dette med livsvisdom, sier jeg. – Ja, gjør det, sier han og ler litt mer.

Det handler om egne tanker og holdninger. Jeg hadde gått glipp av alt sammen dersom jeg hadde fortsatt å stritte imot. Og ingen andre hadde brydd seg. Så neste gang jeg kjenner på fordommer, utfordrer jeg dem. Tenk om livets neste høydepunkt ligger gjemt bak noe så trist som en forutinntatt holdning? Og det handler om ressursbruk, slik du kunne lese om i kapittelet om bærekraft. Tankene til Arne Næss og Henry D. Thoreau om at livsgleden ikke er proporsjonal med forbruket, har virkelig vist seg å henge på greip, på en veldig konkret måte. For vår del har minimalisme oppstått med positivt fortegn, med ønske om lengre og bedre turer, men det har forgrenet seg på mange fine måter i livet vårt, synes vi. Dette henger sammen med det som er kjernen i bobil-hemmeligheten.

 

Alle mulighetene rett der

… Med bobil har du alle mulighetene rett der, foran nesen på deg. Og det er kjernen i hemmeligheten. Noen av de fineste turminnene våre er fra mindre enn en times tur hjemmefra. Det krever minimal planlegging, og du kan dra et annet sted neste gang. På samme måte som økt forbruk ikke nødvendigvis øker livsgleden eller lykken, har heller ikke turens lengde sammenheng med hvor bra eller vellykket den er. Hovedfaktoren er deg selv og hvordan du har det. Og hvordan reisefølget har det, ifølge psykologen Lise Marie Warholm. Man har muligheten til å dra verden rundt med bilen. Men det er også noe med det nære, enkle og tilgjengelige som jeg mener gjør bobilen til en reisemåte med utrolig stort potensial. Ikke minst i en tid der det kan gå mot at folk må endre reisevanene sine. For vi trenger gode opplevelser. Jeg rekker hånda høyest når noen spør om det er livsviktig. Det jeg hadde misforstått i mine fordommer, var forskjellen på bobil som aktivitet, og bobil som base for andre aktiviteter.

Begge deler kan være like bra. Men det var ved å oppdage det siste at potensialet for ble klart for meg. Det var dette Alrik allerede hadde sett.

Til toppen

Om forfatter

Stine Mari Velsvik (født 1983). Hun er journalist og fotograf, bosatt i Bergen. Etter mange år som historieforteller og journalist på alle plattformer i NRK, jobber hun i dag med innholdsproduksjon ved Universitetet i Bergen. Sine egne historier forteller hun på nettstedet www.stinevelsvik.no. Stine Mari har bachelorgrad i TV- produksjon fra Universitetet i Stavanger og mastergrad i dokumentar og journalistikk fra Høgskulen i Volda. Boken Bobil. Opplevelser for livet er hennes første bok.